Rendszerüzenet
2018. augusztus 03.

Berkesi Sándor Bocskai István-díjat kapott

Berkesi Sándor Kossuth-díjas karnagynak nyújtotta át idén a Bocskai István-díjat a fejedelem nevét viselő anyaországi társaság július 22-én, mégpedig az államférfi alapította Nagyszalontán.

Keresve sem találhatott volna megfelelőbb helyszínt a Bocskai István Társaság évente odaítélt díjának idei átadásához Nagyszalontánál, amely a fejedelem 1606-ban kibocsátott adománylevelének, az oda telepített háromszáz hajdúnak köszönheti alapítását. A 2010-ben a koronás fejedelem kultuszának ápolása, a hazaszeretet, a szülőföldhöz ragaszkodás erősítése céljából létrehozott magyarországi szervezet azokat tünteti ki, akik a legtöbbet tesznek a nemzet önbecsülésének megerősítéséért, felemelkedéséért; a díjátadást mindig a Partium valamelyik településén rendezik. A hajdúvárosban vasárnap a református templom adott otthont az előadásokkal egybekötött ünnepségnek, amely számára még az jelentett történelmi fogódzót, hogy 414 évvel ezelőtt robbant ki a Bocskai-féle szabadságharc – amely az egyetlen sikeres volt a magyar nemzet történelmében.

alt
Bocskai- és magyar zászlót is kitűztek a nagyszalontai református templomban rendezett díjátadás alkalmából • Fotó: Rostás Szabolcs

Berkesi Sándor karnagy – aki hosszú ideje részt vesz a nagyváradi és székelyudvarhelyi kántorképzésben is – megtiszteltetésnek nevezte az elismerést.

 alt

Berkesi Sándor karnagy tiszteleg Bocskai István nagyszalontai szobra előtt • Fotó: Rostás Szabolcs

Forrás: kronika.ro