Rendszerüzenet
2018. augusztus 01.

Beszámoló a debreceni nyári kántorképző tanfolyamának munkájáról

A Tiszántúli Református Egyházkerület 2018. július 4. és 21. között idén is megrendezte Debrecenben szokásos nyári kántorképző tanfolyamát. Dr. Arany János egyházkerületi zeneigazgató beszámolója.

A tanfolyamot – az eddigi gyakorlatnak megfelelően – dr. Arany János egyházkerületi zeneigazgató hirdette meg a Reformátusok lapja hasábjain, az egyházkerület, a hittudományi egyetem, valamint a tanfolyam saját honlapján. Jelentkezni viszont – az eddigiektől eltérően – elektronikusan, a kántorképző honlapjáról elérhető internetes felületen lehetett.

Az újdonság láthatólag nem zavarta meg az érdeklődőket: az előző évhez képest egy kicsivel többen, mindösszesen 38-an jelentkeztek. Huszonhatan a 16 napos kántorképző tanfolyamra, tizenketten pedig a vele párhuzamosan futó, 9 napos kántor előképzőre.

A kántorképző hallgatói feszes, naponta ismétlődő munkarend szerint dolgoztak: minden munkanapon volt gyülekezeti ének, zeneismeret (szolfézs-zeneelmélet) és kötelező hangszerjáték (harmónium vagy orgona) órájuk; emellett a felsőbb évesek tanrendjében szerepelt a karvezetés (vezénylésgyakorlat), a kargyakorlat (gyakorlati kórus-betanítás) és az énektanítás módszertana. Ezeken túl kötelezően választható tárgy volt a zenetörténet, szabadon választható pedig a gitárjáték. A tanfolyam teljes hallgatósága részt vett továbbá a naponkénti kóruspróba- és a hozzá csatlakozó kórushangképzés foglalkozásokon.

A tantestület tagjai (nevük mellett zárójelben a tanított tantárgyak): Arany János (zenetörténet, kórusmunka), Bánszky János (harmóniumjáték, zeneismeret), Bereczk Ágnes (harmóniumjáték, gyülekezeti ének, himnológia), Berkesi Sándor (karvezetés, kórusmunka, énektanítási módszertan), Dudás Zoltán (gitárjáték), Jankovics Barbara (harmóniumjáték), Györffy Katalin (zeneismeret, kórusmunka), Nagy Fanni Borbála (harmóniumjáték), Nagy-Szabó Kornélia (gyülekezeti ének, karvezetés, kórusmunka, harmóniumjáték), Ördög Mária (zeneismeret, kórushangképzés), Sárosi Dániel (harmónium- és orgonajáték). A kórus munkájában énekesként minden tanárkolléga részt vállalt, közülük néhányan végezték a hangversenyeken bemutatandó művek betanítását és előadásának irányítását.

Két tanár – Bánszky János és Nagy Fanni Borbála – kapott megbízást rá, hogy irányítsa a tanfolyamhoz a második héten csatlakozó előképzősök napi munkáját. Ők az alapfokú zeneismeret- gyülekezeti ének- és hangszerjáték-órák mellett könnyedebb, játékosabb szabadidős programokban is részt vettek: városnézésen ismerkedtek Debrecennel, jártak az Agora Központban vagy az Állatkertben.

Rendkívüli programokban a kántorképző többi hallgatójának is bőven volt része: Három tanár és jó néhány hallgató vett részt a Református Énekek-sorozat idei hangversenyén, melyet július 7-én rendeztek a Művészetek Palotája Nemzeti Hangversenytermében. A teljes tanári és hallgatói közösség pedig közreműködött a Tiszáninneni Református Egyházkerület nyári kántorképző tanfolyamának záró hangversenyén, melyet július 14-én tartottak a miskolc-avasi református templomban. A „szomszédolás” különleges oka az volt, hogy a miskolci képző 25 éves jubileumához érkezett. Fentiek mellett a tanfolyam hallgatói két vasárnapi szolgálatot vállaltak: július 8-án a Debrecen-Nagyerdei, július 15-én pedig a Debrecen-Kistemplomi Egyházközség istentiszteletén vettek részt.

A mindennapi munkát áhítat nyitotta és zárta. Reggelenként a tanfolyam hallgatói vagy tanárai szolgáltak rövid igeolvasással és -magyarázattal, az esti áhítatokat meghívott lelkipásztorok formálták sorozatokká: az első héten Nagy Gábor, a másodikon Berkesi Gábor, a harmadik héten pedig Sági Endre zárta gondolataival a tanfolyam munkanapjait.

Az esték sem maradtak betöltetlenül: a szabadon eltölthető esték mellett több alkalommal szabadon választható programot is kínáltunk a hallgatóknak: volt ismerkedési est, amikor a résztvevők megtanulhatták egymás nevét; volt nagyszabású szabadtéri babgulyás-főzés a Kollégium udvarán; önálló gitár-estet tartott a nemzetközi versenyre készülő Dudás Zoltán; két este, két folytatásban hallgathattuk meg Nagy Benedek Soma előadását, aki kívülről (!!) mondta el Arany János Toldi estéje című elbeszélő költeményét. Nem maradt el a tanfolyam hallgatóinak műsoros estje, amelyen a résztvevők olyan számokkal mutatkozhattak be, melyek kívül esnek a tanfolyam mindennapi tárgykörén: klasszikus két és négy kézre írt zongoradarabok, népdaléneklés, hegedűverseny-tétel, szavalat, tárogató- és citerabemutató, hangszeres kamaraegyüttessel önállóan improvizált énekfeldolgozás, zongorakíséretes dalelőadás, négy kézre és négy lábra írt orgonadarab...

A tanfolyam munkáját 2018. július 19-én és 20-án a hallgatók csoportos és egyéni (hangszeres) vizsgáival, 21-én pedig az idei egyetlen jelölt záró kántorvizsgájával, végül 21-én délután az istentisztelettel egybefoglalt záróhangversennyel fejeztük be. Ezen az alkalmon a kántorvizsga elnöke, Szűcs Endre püspökhelyettes, a Tiszáninneni Református Egyházkerület énekügyi előadója szolgált igemagyarázattal, a tanfolyam előképzősei és hallgatói pedig egy-egy rövid műsorral mutatták be munkájuk eredményét.

Debrecen, 2018. július 23.

dr. Arany János
egyházkerületi zeneigazgató