Rendszerüzenet
2018. június 04.

Bárki bejárhatja a Budai Vár reformáció-korabeli emlékeit

Eredeti búcsúcédula, Károlyi Gáspár kézzel írott levele, fantasztikus kilátás a Mária Magdolna toronyból és sok-sok izgalmas látnivaló fogadta a résztvevőket a Reformáció 500 városi sétáján. Az útvonal ezentúl egy online térkép segítségével egyénileg is bejárható lesz.

A Reformáció Emlékbizottság a jubileumi év záró programjaként egy rendhagyó tematikus városi sétával készült az érdeklődőknek, melyre napokkal korábban betelt a regisztráció, olyan sokan voltak kíváncsiak a Budai vár reformáció kori kincseire. “Nagyon jó volt megtapasztalni, hogy a fiatal korosztály is érdeklődött a program témája iránt, így nagyon vegyes csapat gyűlt össze reggel fél 10-kor a Mátyás kút előtt” - mondta Fekete László, a Reformáció Emlékbizottság sajtóreferense.

alt

A séta, Millisits Máté művészettörténész vezetésével a Palota alatti kriptában kezdődött, majd végighaladt az egykori Evangélikus templomon, ezt követte egy rövid kitérő a Budavári Evangélikus gyülekezethez, majd a Mária Magdolna torony következett, ahol a résztvevők felmehettek egészen a torony tetejébe, ahonnan pazar kilátás nyílt Budapestre. A Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárának munkatársai eredeti búcsúcédulát és reformáció korabeli hivatalos okleveleket mutattak meg a sétálóknak.

 alt 

Záróhelyszínként a 2017-ben felavatott reformáció emlékkút szolgált, mellyel a Reformáció Emlékbizottság maradandó emléket kíván állítani az utókornak a reformáció négy solájával.

 alt 

Aki lemaradt a sétáról, látogasson el a http://reformacio2017.hu/reformacio-a-varban/ oldalra, ahol a térkép segítségével végigjárhatja a Reformáció rejtett kincseit