Rendszerüzenet
2018. május 08.

Szatmár-Beregi örökségtúra - Kerékpártúra a Felső-Tisza-vidék szívébe - május 19-21.

2018. május 19 - 21.

A Szatmár-Beregi örökségtúra Magyarország észak-keleti szegletének felfedezésére irányul. Arra a vidékre, amelyet Móricz Zsigmond, e táj egyik leghíresebb szülötte, a történelmi Magyarország utolsó tündéri mezejének nevezett. Tündérmező a víz birodalma, amelyet behálóznak a Tisza és mellékfolyói, a Szamos, a Túr és a Kraszna. 

alt

A teljes méret megtekintéséhez kattinson a képre, majd a kép megnyitása új lapon parancsra!

Ez a vizek által körbezárt érintetlen táj, természetvédelmi területekben rendkívül gazdag és túralehetőségek egész tárházát kínálja az ide érkezőknek. A Felső-Tisza-vidék vízitúra útvonalai, fövenyes szabadstrandjai igen népszerűek, de kevesen tudják, hogy ez a térség büszkélkedhet Magyarország egyik leghosszabb kerékpárút-hálózatával, amely bár árvízvédelmi célokból épült, a kerékpáros túrázók számára óriási élményt nyújt. A folyók mentén több száz kilométer hosszan tekeregnek a töltéseken az aszfaltozott töltéskoronák, amelyek kitűnően, és ami fontos, távol az autós forgalomtól, biztonságosan bringázhatóak. Ezen a vidéken nem kell tartani a fárasztó hegymenetektől vagy meredek lejtőktől. Egymástól karnyújtásra lévő, hangulatos, csendes kis falvak között, az illatos Szatmár-beregi alma és szilva ültetvényeken keresztül, csodálatos természeti környezetben vezet útunk arra a vidékre, amely a középkori templomok földje. Ezeket az ékszerdobozhoz hasonló parányi kis templomokat a Középkori templomok útja fűz fel egy útvonalra, amely 2017-ben elnyerte Magyarország legjobb kulturális úticélja címet (www.templomut.hu).

alt

Az első nap célja a Szamos-mente meghódítása, a dél-szatmári táj felfedezése. Az út a Szamos-menti töltésen halad végig Fehérgyarmat és Csenger között, végig a forgalomtól elzárt területen. Útunkat mindvégig a Szamos kíséri. Az első megálló Cégénydányád, ahol a Kölcsey-Kende kúria megtekintése kihagyhatatlan. Cégénydányádot elhagyva két igazán különleges templommal a Gyügyei és a Szamosújlaki református templommal ismerkedünk meg, amelyek attól váltak nemzetközi hírűvé, hogy műemléki felújításukat Európa Nostra díjban részesítették, amely a műemlékvédelem Oscar-díjának tekinthető. Útban Csenger felé még egy parányi kis árpád-kori templomnál mindenképpen érdemes megállni, a szamostatárfalvai református templomnál. Csengerben látható a Felső-Tisza-vidék egyik legnagyobb gótikus temploma. A város épületei egységes, úgynevezett Makovecz stílusban épültek. A Szamos-menti túra legdélibb pontja Csengersima, melynek kicsiny szigeten álló román kori temploma, a Felső-Tisza-vidék legkorábbi templomai közé tartozik, fa berendezéseit pedig a legszebb 18. századi asztalosmunkák között tartjuk számon. Szállásunkat Jánkmajtis, Szamosújlak, Gyügye hangulatos vendégházaiban foglaljuk el.

alt

A második nap Kisszekeres-Nagyszekeres-Vámosoroszi-Kölcse-Sonkád-Túristvándi-Szatmárcseke-Nagyar-Tivadar-Tarpa-Márokpapi--Csaroda útvonalon folytatjuk utunkat. A nap első felében végig alacsony forgalmú mellékutakon haladunk, a Tiszát átlépve pedig ismételten töltéseken kanyarog utunk. A kisszekeresi református templom már az útról mutatja középkori formáit, ahová érdemes betérni. Ezzel szemben a nagyszekeresi református templom kötelező és kihúzandó eleme a bakancslistánknak. Nagyszekerest elhagyva már messziről látható vámosoroszi hatalmas templomtornya. Az épület helyreállítása az elmúlt tíz évben több szakaszban zajlott le, ahol a kutatások igen látványos eredményeket hoztak a napvilágra. Vámosoroszit elhagyva Fülesdnél sajnos egy rövid időre ki kell lépnünk a 491-es számú főútra, amely nagyobb tranzitforgalmat bonyolít. Ezen az úton haladunk egészen Sonkádig. Az út mellett magasodik Kölcse gótikus eredetű fa haranglábas református temploma. Néhány perc múlva Sonkádra érkezünk, amely örökségtúránk egyik fénypontja. A sonkádi református templomot sokan a virágok templomaként tartják számon, amelynek szakszerű, hiteles és bravúros helyreállítását 1998-ban Europa Nostra díjban részesítették. Túristvándi és Szatmárcseke a klasszikus Felső-Tisza-vidéki kirándulás kihagyhatatlan állomása, így mi is célba vesszük. Nagyar újabb irodalomtörténeti momentumokkal szolgál az utazók számára, ugyanis a néphagyomány szerint a település határában álló Petőfi fa alatt írta Petőfi Sándor Tisza című versét. A faluban található 1879-ben klasszicista stílusban épült, néhány éve igényesen felújított Luby-kúria és az épületet övező rózsakert igen impozáns látványt nyújt. A Kisart és Tivadart összekötő Tisza hídon lépünk át a Beregbe, már a hídról lenézve láthatjuk a tivadari szabadstrandot, amely a Felső-Tisza-vidék egyik közkedvelt strandját. A Tivadar és Tarpa közötti gát tetejéről már messze látszik a tarpai református templom, hatalmas fehér tornya, amely a Bereg legnagyobb gótikus eredetű temploma. A tarpai szárazmalom a Tiszántúl egyik legpatinásabb ipartörténeti műemléke, amelyet a népi köznyelv csak lónyúzó malomnak hívott.  Márokpapi felé haladva Tarpa határában áll a Tarpai-Nagyhegy, amely egy 154 méter magas vulkáni kúp, amelyről csodálatos panoráma tárul a Kárpátok hegyeire. Ami ezután vár ránk, az valóban az örökségtúra legnagyobb kuriózuma. Csarodán, a Csaronda-partján található a mosolygó szentek temploma, amely Magyarország egyik leghíresebb árpád-kori temploma. A templom középkori falai padlótól a tetőig őrzik a középkor és a reformáció korának falképeit.  Díszes berendezése egészen magával ragadó látványt nyújt. Szállásunkat Csarodán és Gelénesen foglaljuk el.

alt

A harmadik napon ellátogatunk Vámosatyára, ahol megtekintjük a település határában álló büdy várrom régészeti feltárásának eredményeit és a falu közepén álló református templomot. Csaroda mellett található egy másik híres beregi falu, Tákos. Tákos a református templomáról vált nemzetközi szinten ismertté, amelyet úgy emlegetnek errefelé, hogy a mezítlábas Notre Dame. Hogy miért is kapta ezt a nevet, mindenki meg fogja érteni, ha belép ebbe a parányi kis 18. században épült templomba, amely szerepel világörökségi várományos listán. Ezt követően Vásárosnaményba, a Bereg szívébe érkezünk meg, ahol a leghíresebb a Felső-Tisza-vidéki szabadstrand található, melynek olyan homokos partja, mintha a tengerparton lennénk. A város büszkesége a Tomcsányi-kastély, amely a régió legszebb kastélyai közé tartozik, falai a Bereg Múzeumnak adnak otthont. Útunkat Kisvárdáig folytatjuk, ahol felkapaszkodhatunk a vonatra.

 

Első nap (2018. május 19.):  táv hossza: 45,3 km.

Indulás:

Gyülekező 5:45-től a nyíregyházi vasútállomáson, indulás Fehérgyarmatra (Debrecen felé) a 6:27-es vonattal, érkezés 9:43-kor.

Útvonal: 

Fehérgyarmat - Cégénydányád (7,2 km) - Gyügye (1,8 km) - Szamosújlak (1,7 km) - Szamostatárfalva (8,8 km) - Csenger (6,2 km) - Csengersima (3,7 km) - Jánkmajtis (8,9 km) - Szamosújlak (7 km)

Látnivalók:

Cégénydányád, Kölcsey-Kende kúria; Gyügye Europa Nostra Díjas református temploma; Szamosújlak, Europa Nostra Díjas református temploma; Szamostatárfalvai református templom; Csengeri református templom és Makovecz városközpont; Csengersimai református templom; Jánkmajtisi római katolikus templom.

Ebéd:

Vacsora és szállás

Az első napon az ebédet mindenki saját magának biztosítja.

Attila Vendégház (Szamosújlak, 1), Vándor Vendégház (Gyügye)

 

 

Második nap (2018. május 20.): A táv hossza:  82,7 km                                                              

Útvonal: 

Szamosújlak - Nagyszekeres (13,5 km) - Kisszekeres (2,4 km) - Vámosoroszi (5,2 km) - Kölcse (8,6 km) - Sonkád (2,7 km) - Túristvándi (11,3 km) - Szatmárcseke (4,7 km) - Nagyar (7,7 km) - Tarpa (8,9 km) - Márokpapi (6,1 km) - Csaroda (5,9 km) - Gelénes (5,7 km)

Látnivalók:

Nagyszekeresi református templom; Kisszekeresi református templom; Vámosoroszi református temploma; Kölcsei református templom; Sonkádi református templom; Túristvándi vízimalom; Szatmárcsekei csónakfejfás temető; Nagyar, Luby-kúria és Petőfi fa; Tarpai szárazmalom és református templom, tarpai nagyhegy; Márokpapi református temploma; Csarodai református templom.

Ebéd:

Szatmárcseke, Szatmár fogadó

Vacsora:

Gelénes Mosolygós Vendégház

Szállás:

Csaroda Székely Vendéghát, Gelénes Mosolygós Vendégház

 

Harmadik nap (2018. május 21.): A táv hossza: 58,2 km.

Útvonal: 

Csaroda - Vámosatya (8,9 km) - Tákos (11,3 km) - Vásárosnamény (13 km) - Kisvárda (25 km)

Látnivalók:

Vámostya, Büdy-várrom és református templom; Tákosi "mezítlábas Notre-Dame"; Vásárosnamény, Beregi Múzeum és Tomcsányi-kastély

Ebéd:

Vásárosnamény, Winkler-Ház

Visszaút:

Kisvárdáról a 17:28-as vonattal.

 

A túra teljes hossza:

186,2 km

Költségek: 

A túra önköltséges, az étkezés gyakorisága szabadon választott, amelyet a túra előtt pontosítunk! Az önköltség mértékéről a regisztráció folyamán tájékoztatjuk a jelentkezőket. Részvételi, nevezési díjat nem számítunk fel. A kerékpártúra időtartama alatt szervezett idegenvezetést, túravezetést és kerékpáros szervízszolgáltatást ingyenesen biztosítunk.

 

Felszerelés: 

A KRESZ - előírásnak megfelelő kerékpár és kötelező illetve javasolt felszerelései!

Túravezetők: 

Deák Attila és Dobos Péter

Jelentkezési határidő:

2018. május  13. (24:00 óra) a megadott elérhetőségeken.

További információk:

 

Középkori Templomok Útja Egyesület

e-mail: kozepkoritemplomokutja@gmail.com

telefon: +36 30/446-8383; +36 20/506-0127

www.facebook.com/kozepkoritemplomokutja

 

A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt, a rendező szervezettel szemben semmiféle kártérítési igénnyel  nem léphet fel.   A program változtatási jogát fenntartjuk! A túrát rossz idő esetén is megtartjuk.