Rendszerüzenet
2018. március 15.

Református kitüntetettek - 2018. március 15. alkalmából - hanganyagokkal

A március 15-i nemzeti ünnep alkalmából idén is állami kitüntetéseket adnak át. A reformatus.hu összeállításában olvashatunk a református díjazottakról.
 
A haza érdekeinek előmozdításában és az egyetemes emberi értékek gyarapításában végzett tevékenysége elismeréseként Magyar Érdemrend Tisztikereszt polgári tagozat kitüntetést kapott Géresi Róbert, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház püspökhelyettese, Gergely András, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Kar Történettudományi Intézete Új- és Jelenkori Magyar Történeti Tanszékének professor emeritusa, valamint Szabó Miklós, a Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekgyógyászati Klinikája Újszülött Intenzív Osztályának vezetője, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának tagja.
 
alt
 
Kiemelkedő színvonalú munkájáért Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült Dinnyés József zeneszerző, előadóművész, Heltainé Nagy Erzsébet, a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetének tudományos főmunkatársa, a Károli Gáspár Református Egyetem Magyar Nyelvtudományi Tanszékének egyetemi docense, Nagy Péter, a Budapest-Budafoki Református Egyházközség lelkipásztora, Pataki Béla József, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kara Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszékének egyetemi docense – a Budapest-Pasaréti Református Egyházközség presbitere –, valamint Tóth Etelka, a Károli Gáspár Református Egyetem Tanítóképző Főiskolai Kara Pedagógiai Intézetének főiskolai docense.
 
Magas színvonalú munkája, példamutató tevékenysége elismeréseként Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetést vehetett át – az ősszel Juhász Zsófia-díjjal, nemrég pedig Dizseri Tamás Szeretetszolgálati Díjjal is elismert – Győri Zsófia, a Debrecen Nagytemplomi Református Egyházközség Immánuel Otthona és Fejlesztő Nevelés-Oktatást Végző Iskolájának vezetője és Varga Emese, a Nekézsenyi Református Egyházközség nyugalmazott lelkipásztora.
 
alt
 
Kiemelkedő irodalmi tevékenysége elismeréseként József Attila-díjban részesült Tóth-Máthé Miklós író, drámaíró. Kiemelkedő zenei előadóművészeti tevékenysége elismeréseként Liszt Ferenc-díjat kapott Devichné Koválszki Mária zongoraművész-tanár, korrepetitor, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem egyetemi adjunktusa, a Budapest-Fasori Református Egyházközség tagja (a Fasori zenés esték rendszeres közreműködője).
 
Berkesi Sándor Liszt Ferenc-díjas karnagy, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának docense, a Tiszántúli Református Egyházkerület nyugalmazott zenei igazgatója, a Debreceni Református Kollégium Kántusának vezetőjének munkásságát Kossuth-díjjal ismerték el. Erről bővebben IDE kattintva olvashatnak.
 
alt
 
Steinbach József és Zán Fábián Sándor református püspökök szolgálatát pedig a Magyar Érdemrend középkeresztje polgári tagozata kitüntetéssel ismerték el.
 
„Március 15. örökre szólóan nemzeti önbecsülésünk és a haza legjobb tudásunk szerinti szolgálatának ünnepe. Ezért vált hagyománnyá és ezért köszöntik ezen a napon mindazokat, akik a legjobb tudásukkal szolgálnak” – fogalmazott ünnepi beszédében Áder János köztársasági elnök. Az államfő szerint 1848. március 15. világossá tette: a magyarok nem akarják kiengedni kezükből a saját sorsuk feletti döntés jogát. A forradalom első évfordulóján, 1849-ben, a honvédő háború közepette csak keveseknek jutott ideje az ünneplésre; március 15. hősei különböző posztokon, de mind a haza ügyét szolgálták – emlékeztetett.
 
Áder János elmondása szerint ekkor bebizonyosodott, hogy a magyarok ragaszkodnak szabadságjogaikhoz, a nemzeti függetlenséghez, a haladás szelleméhez, és hajlandók áldozatot hozni érte. Ha kell vitákban, ha kell, heves ütközetekben, de – miként az áprilisi törvények kimondták – "jogban és érdekben" egyesítve. „Ezért nem tudta kikezdeni 1848-49-et sem az idő, sem az elhallgatás, sem a történelemhamisítás, sem a kisajátítás. Az elmúlt 170 év politikai csörtéi során el-eltévedő pengék sem tudtak sebet ejteni rajta” – fogalmazott.
 
Az államfő szerint a nemzeti ünnep alkalmából díjazott művészeket, tudósokat, közéleti személyiségeket ma is a tenni akarás, a haladás eszménye sarkallja egyre jobb és jobb teljesítményre. „Ők azok, akik művészetükkel örök érvényű értékeket képviselnek, hűek nemzeti hagyományainkhoz, s egy zavaros eszméktől terhelt világban is meg tudják mutatni, mi a katarzis – méltatta Áder János a kitüntetetteket. – Akik tudományos munkájukkal, kutatásaikkal egyszerre a jelent és a jövőt is szolgálják. Akik szorgalmukkal, fáradhatatlanságukkal, elkötelezettségükkel mindannyiunknak példát mutatnak.” 
 
alt
 
Magyarország köztársasági elnöke a nemzeti ünnepünk alkalmából a Magyar Érdemrend középkeresztje polgári tagozata kitüntetést adományozta Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának elnöke részére „az egyházkerület közösségei érdekében végzett elhivatott lelkészi szolgálata, valamint széles körű oktatói és publikációs tevékenysége elismeréseként.”
 
alt
 
Ugyanezt az elismerést kapta Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyház püspöke „a nemzeti és keresztyén értékek képviselete, valamint a kárpátaljai magyarság megmaradása iránt elkötelezett lelkipásztori és egyházi vezetői szolgálata méltatásaként.”
 
 
Forrás: MTI
reformatus.hu cikkei, melyek IDE és IDE kattintva tekinthetők meg
Fotó: Vargosz
 
Az Európa Rádió interjúja Győri Zsófiával:
 
 

Letöltés

Letöltés

 
Az Európa Rádió interjúja Tóth-Máthé Miklóssal:
 

Letöltés