Rendszerüzenet
2017. december 15.

Debrecen püspökei együtt látogattak Genfbe

Közös zarándokúton vett részt Debrecen három püspöke Genf városában.  Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita, Palánki Ferenc római katolikus püspök és Fekete Károly református püspök 2017. december 7-10. között látogatott a svájci városba, az ökumenikus mozgalom központjába.

2017 nyarán, a három debreceni püspök szokásos hatszemközti informális találkozóján, melyet havonta megtartanak, merült fel először annak a gondolata, hogy a protestáns reformáció kezdete 500 évfordulója alkalmából meghirdetett emlékévben tegyenek közös látogatást egy olyan helyszínre, amely szimbolikusan is kifejezi a három egyházi elöljáró ökumenikus elkötelezettségét. Így esett a választás Genfre, mely nem csak Kálvin János működésének helye volt, hanem több ökumenikus egyházi világszervezet központja is.

Palánki Ferenc püspököt, Kocsis Fülöp érseket és Fekete Károly püspököt a látogatásra elkísérte Krakomperger Zoltán  római katolikus teológiai tanár, a debreceni Szent Anna Székesegyház plébánosa, Seszták István görögkatolikus teológiai tanár, érseki főhelynök és Gonda László református teológiai tanár, ökumenikus referens is.

alt
Fekete Károly református püspök (b, 1), Olav Fykse Tveit, az Egyházak Világtanácsa főtitkára (k, 1), Palánki Ferenc római katolikus püspök (j) és Kocsis Fülöp görögkatolikus metropolita Genfben, 2017. december 8-án

A püspökök látogatást tettek az Egyházak Világtanácsa székházába, ahol fogadta őket Olav Fykse Tveit, a Világtanács főtitkára, akivel hosszabb megbeszélés keretében vitatták meg az egyházak egységtörekvéseinek aktuális kérdéseit. Daniel Buda, az EVT közép-európai kapcsolatokért is felelős igazgatója egyebek mellett a Világtanács és a Szentszék kapcsolatairól is tájékoztatta a magyar küldöttséget. Jooseop Keum, az EVT missziói igazgatója a közelgő missziói világkonferencia központi témájáról, a missziói tanítványságról tartott ismertetést. 

A debreceni püspökök ellátogattak a Bossey-i Ökumenikus Intézetbe, ahol Dagmar Heller, az intézet dékánja mutatta be az nagymúltú felekezetközi oktatási intézmény tevékenységét.  A Chambésy Ortodox Intézetben pedig Job Getcha ortodox érsek, a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátusnak a Világtanácshoz akkreditált állandó képviselője, az intézet tanára vezette körbe a delegációt. A püspökök ellátogattak a Reformáció Nemzetközi Múzeumába is, ahol megtekintették azt a XVI. században, Genfben nyomtatott Bibliát, melyet a Debreceni Református Kollégium Nagykönyvtára adott kölcsön a kiállítás számára.

Vasárnap délelőtt Fekete Károly püspök a genfi magyar református gyülekezetben, Palánki Ferenc püspök pedig a genfi magyar római katolikus közösségben végzett szolgálatot, melybe bekapcsolódott Kocsis Fülöp metropolita is. Majd a három püspök közösen tekintette meg a genfi magyar cserkészcsapat karácsonyi műsorát. Ezen az eseményen részt vett Nagy István, Magyarország svájci nagykövete is.

A közös utazás lehetőséget biztosított az informális, személyes beszélgetésekre, a Krisztus Urunkban való közösség hétköznapi megélésére is. A reformáció emlékévének szép, lelki áldásokban bővölködő, ökumenikus lezárása volt a három debreceni püspök adventi genfi látogatása.