Rendszerüzenet
2017. november 07.

A Debreceni Nagytemplom orgonistája a wittenbergi Vártemplomban a reformáció 500. évfordulóján

Csorba Gergővel németországi turnéjáról beszélgettünk.

- Hogyan jött ez a lehetőség, hogy Németországban létrejöjjön ez az orgonakoncert-sorozat?

Egy közismert német evangélikus hetilap főszerkesztője itt járt Debrecenben néhány évvel ezelőtt és hallott engem orgonálni. Az alkalom után feljött hozzám az orgonakarzatra, megismerkedtünk és a beszélgetés során kiderült, hogy nem csak főszerkesztő, hanem szakavatott orgonista is. Kipróbálta az orgonánkat és nagyon jót beszélgettünk. Ezek után hívott meg engem Németországba orgonálni, ő maga szervezte nekem a koncertsorozatot.

- Miként kapcsolódott ez a koncertsorozat a reformáció 500. jubileumi évfordulójához?

Mivel a Debreceni Református Nagytemplom a magyarországi reformációnak központi helyszíne volt, és mind a mai napig központja a magyarországi reformátusságnak, a német protestáns templomok és gyülekezetek nagy örömmel vették, hogy a Nagytemplom orgonistája játszik náluk. Mindenhol nagyon készülnek az október végi ünnepségsorozatra. A legtöbb városban ősszel már orgonakoncertek vannak, kórus- és zenekari művek hangzanak el, előadásokat tartanak, de van, ahol egész évben évfordulós rendezvények vannak, minden hónapban egy koncert, sőt olyannal is találkoztam, ahol minden héten koncertet rendeznek a reformáció jegyében.

 alt 

- Melyik városokban (templomokban) léptél fel? Volt-e olyan koncerted, ami valami miatt igazán emlékezetes marad a számodra?

Azt kell, hogy mondjam, hogy a maga nemében mindegyik koncert különleges volt számomra, hiszen minden templom más, minden orgona más és mindegyiknek van valami különlegessége.

Az első koncertem Rothenburgban volt, egy középkori kis városkában, ami azért különleges, mert olyan, mintha ott megállt volna az idő. Az óvárost több kilométer hosszú várfal veszi körül, bástyákkal és kapukkal, belül igazi régi német „Fachwerk”-házak (régi német építészeti stílus, ahol a ház gerendavázát nem takarja be vakolat, 1), macskaköves az út, szűk kis utcácskák, és csak nagyon kevés autót engednek be. Az ember lépten-nyomon régi fogadókkal találkozik, amiknek a belső berendezése is megmaradt eredetiben: fa burkolat, faragott fa berendezés, és az ember lába alatt recseg az évszázados falépcső… Egy ilyen városban pusztán sétálgatni is nagy élmény. Ennek a városnak van egy hatalmas gótikus temploma, a Jacobs-Kirche, amelynek visszhangja talán még a Nagytemploménál is nagyobb, nagy négy manuálos orgonával, és én ezen a hangszeren játszhattam.

Voltam Vierzehnheiligen bazilikájában, aminek érdekessége, hogy nem egy falunak vagy városnak a temploma, hanem egyedül áll egy hegy tetején, csupán néhány egyházi épület veszi körül. A környéken búcsújáró helyként tartják számon, nagy ünnepeken nagyon sokan látogatják. A templom hatalmas nagy, és ahogy az ember belép, szeme-szája eláll attól, amit ott lát: a szobrok, a képek, az oszlopok - különlegesen gyönyörű, igazi barokk pompától ragyog az egész épület. Hatalmas, négy manuálos, gyönyörű barokk díszítésű és nagyon szép hangzású orgonája van, ez hasonlított legjobban a Nagytemplom orgonájához: az ember mindent megtalál rajta, amire csak szüksége van egy orgonistának a darabok megszólaltatásához. És ami a legérdekesebb, hogy péntek délután 3 órakor modern szóval élve teltházas koncertem volt! Ez a templom, ami nem egy város kellős közepén áll, hanem egy hegy tetején kilométerekre a legközelebbi lakott településtől, megtelt emberekkel, akik azért jöttek, hogy a reformációra emlékezve orgonazenét hallgassanak.

Ezután Hersbruck-ban jártam, ahol egy régebbi építésű, de nagyon jól használható orgona van. A templom a német protestáns templomok tipikus példája, nem túl nagy alapterületű, viszont nagyon magas, és így két karzat is elfér egymás felett. Az orgona természetesen a másodikon, a legmagasabb szinten van. Ennek a templomnak a szentélyében látható a híres hersbrucki oltár, ami művészettörténeti és egyházművészeti különlegesség.

A Rummelsbergi templom egy olyan protestáns diakóniai központnak a saját temploma, amelyik több ezer főt foglalkoztat és nagyon fontos szerepe van a dél-német protestáns egyházak életében. Kis neo-román temploma van és egy kétmaunálos orgona található benne, ami ugyan méretét tekintve sokkal kisebb, mint az előzőek, de hangszíne talán ennek volt a legszebb.

A legérdekesebb mégis az utolsó helyszín volt, ami számomra is különösen nagy élményt jelentett. Az utolsó koncertem ugyanis Wittenbergben volt, abban a vártemplomban, ahol Luther Márton 1517-ben kifüggesztette a 95 pontját, és ezzel kirobbantotta az egész reformációt. Nagyon szép régi barokk orgonája van a templomnak és ezen a hangszeren, ebben a templomban játszhattam el Luther híres szerzeményének az „Ein’ feste Burg ist unser Gott” kezdetű éneknek a feldolgozását. Ez az ének vált a reformáció vezérdallamává egyrészt a mondanivalója miatt, másrészt azért, mert maga Luther Márton írta. Három különböző feldolgozását játszottam el egy csokorba fűzve, Pachelbel, Walther és Gárdonyi Zoltán szerzeményeit, ezzel is hidat vonva a német és a magyar reformáció közé és ezzel is kifejezve, hogy bár különböző nyelvet beszélünk és egymástól messze élünk, mégis ugyanúgy gondolkodunk és ugyanazt a hitet valljuk. Ez a gondolat járt át, miközben játszottam, és az a különleges érzés, hogy 500 évvel ezelőtt ezen a helyen indult el az a folyamat, aminek következtében létrejött a református egyház.

- Találkoztál olyan orgonával, ami jobb, mint a nagytemplomi?

Igazán szép és különleges orgonákkal találkoztam, olyannal is, ami nagyobb, mint a nagytemplomi, vagy éppen több kombinációs lehetősége van, de én nem cserélném le semmire a Nagytemplom orgonáját. Ez a hangszer kántor-elődömnek, Sepsy Károlynak a keze munkáját dicséri, ő tervezte a diszpozícióját, hangszíneit, belső felépítését, és azt hiszem, elfogultság nélkül állíthatom, hogy a Nagytemplom orgonája úgy tökéletes, ahogy van.

 alt 

- Mi debreceniek hallhatjuk-e valamikor azokat a műveket, amiket Németországban játszottál?

Igen, november 12-én, vasárnap este 18 órakor lesz koncertem itt a debreceni Nagytemplomban, ahol ugyanazt a műsort játszom el, amit Németországban. Szeretettel várok mindenkit, akit érdekel egy különleges orgona gyönyörű hangja vagy éppen a reformációra emlékező, 500 éven átívelő műsor.

Lucski Zsófia, kommunikációs munkatárs

November 12-én (vasárnap) 18 órától Csorba Gergő ad ingyenes koncertet a Debreceni Református Nagytemplomban. A reformáció jegyében összeállított repertoárral az ősz folyamán Németországban koncertezett, és a turné záró állomásaként az itthoni közönség is meghallgathatja az orgonaműveket. Az eseményről ITT tájékozódhat bővebben.