Rendszerüzenet
2017. október 26.

Közösségi ajtódíszítés és flashmob vitte a prímet a “Városom reformációja” pályázaton

A reformáció 500. évfordulója alkalmából városi közösségek kreatív ötleteit díjazták.
 
Luther tételei nyomán feldíszített 95 ceglédi ajtó vagy táncos reformáció Paks nevezetességeinél – megszülettek a “Városom reformációja” városkommunikációs pályázat nyertes koncepciói. 
 
A Reformáció Emlékbizottság a mozgalom 500 éves jubileumának megünneplése alkalmából országos és határon túli városkommunikációs pályázatot hirdetett “Városom reformációja” címmel. A pályázatban városi közösségek (protestáns gyülekezetek, művészeti egyesületek, iskolák, civil szervezetek, önkormányzatok) vehettek részt egy tervezett esemény vagy performansz kreatív koncepciójával, amelynek kötődnie kellett a reformáció szellemiségéhez. 
 
alt
 
A négytagú zsűrinek - Szemerey Samu, a Lechner Tudásközpont vezető szakértője, Bényi Ildikó, a Reformáció nagykövete, Dr.Hafenscher Károly, a Reformáció Emlékbizottság miniszteri biztosa és Igyártó Gabriella, a Népművészeti Egyesületek Szövetségének Ügyvezető Igazgatója – nem volt egyszerű dolga, hiszen a pályázók koncepciói egytől egyig rendkívül kreatívnak bizonyultak. A pályázat nyertese végül a Ceglédi Evangélikus Egyházközség lett, akik kivételesen ötletes, alkotó szellemű flashmobjukkal hódították el az első helyet, s az ezzel járó legmagasabb pénzjutalmat, amelyet a koncepció megvalósítására költhetnek.
 
“Az első helyezést a kivételes eredetiség és a kreativitás emelte ki a mezőnyből; a koncepció egyszerre hagyománytisztelő és újító erejű, ráadásul széles közönséget megszólít az eseménnyel” – nyilatkozta Bényi Ildikó, a Reformáció 500 nagykövete és a pályázat egyik zsűritagja. “Koncepciónk lényege egy olyan flashmob volt, amelynek központi motívumaként az ajtó szimbolikája szerepel. Ezt a pályázatra megfogalmazott jelmondatunk is hűen tükrözi: Ajtót nyitni az újra”– árulta el Szlaukó Orsolya, a koncepció ötletgazdája és egyben főszervezője. “Luther Márton 1517. október 31-én tűzte ki 95 tételét a wittenbergi Vártemplom ajtajára. A reformáció 500. évfordulójára most mi is tegyük ezt, tűzzük ki a reformáció szimbólumát minden városi intézmény ajtajára, jelezve, hogy csatlakozott a felhíváshoz és minden közösség együtt díszítse ki azt a saját ötlete, kreativitása szerint” – olvasható a pályázat leírásában. 
 
A második helyen a paksi Csillag Show-Tánc Egyesület végzett, akik táncos produkciókkal kísérve kívánják bemutatni városuk nyolc nevezetességét, miközben a folyamatos megújulás jegyében olyan témákra hívják fel a figyelmet – a reformáció üzenetének közvetítésével –, mint például a környezetbarát fejlődés és a Föld szeretete.
 
Dobogós lett továbbá a Négyfalusi Református Egyházközség is. Az erdélyi pályázat keretében hat résztvevő gyülekezet fogott össze, hogy olyan ötleteket valósíthassanak meg, mint a Károli Gáspár-féle Biblia hasonmásának bemutatása, ünnepi igehirdetés vagy éppen egy Luther-szobor felavatása.
 
Az első három helyezett mindegyike pénzjutalomban részesült, amelyből mindannyian megvalósíthatják kreatív koncepcióikat.
 
A díjazottak: 
 
1. Ceglédi Evangélikus Egyházközség
 
2. Csillag Show-Tánc Egyesület
 
3. Négyfalusi Református Egyházközség