Rendszerüzenet
2017. október 15.

Ünnepélyes alapkőletétel Fehérgyarmaton

Október 15-én ünnepélyes keretek között tették le a Fehérgyarmati Református Egyházközség fenntartásában működő Kölcsey Ferenc Református Általános Iskola új épületének alapkövét. A Reformáció 500 jubileumi emlékév kiemelkedő eseményén részt vett dr. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter, aki beszédében üdvözölte az egyházi intézmények növekvő szerepét a hazai közoktatásban.

A rövid ünnepségen Némedi Gusztáv, a település református lelkipásztora köszöntötte a résztvevőket, és ismertette a felépülő intézmény legfontosabb tulajdonságait. „A másfél hektáros telken épülő, háromszintes épületben tizenhat osztályterem, számos szaktanterem, csoportszoba és étterem is helyet kap. Az új létesítmény a testnevelés lehetőségeit is kiszélesíti, szabványos méretű kézilabda tornacsarnok, és az udvaron futópálya várja majd a gyermekeket. Rendkívüli ajándék ez a mi Urunktól, hogy a reformáció ötszázadik évfordulóján, a jövőbe vetett reménység jegyében itt kezdődhet el egy új református iskola építése. Mindezért most és mindörökké az Úré a dicsőség” – zárta gondolatait.

alt

Dr. Péter Csaba, Fehérgyarmat polgármestere kiemelte, hogy évtizedek óta nem volt ilyen nagyszabású építkezés, valamint ez az ünnepélyes alkalom reményre ad okot az ott élőknek. „Iskolát a jövő generáció számára építünk. Ez a beruházás olyan közösségi teret biztosít majd a fehérgyarmati és a térségben élő tanulók számára, mely lehetővé teszi a legmodernebb, 21. századi oktatási eszközök alkalmazását. Ez az alapkőletétel üzenet a jövőnek arról, hogy van értelme építkezni, nevelni, bízni az emberben, és ébren tartani a reményt a közösségeinkben, társadalmunkban, kultúránkban. A mai alkalom azonban az összefogás erejéről is üzen nekünk.” Péter Csaba köszönetet mondott mindazoknak, akik hozzájárultak ahhoz, hogy az új létesítmény megvalósulhasson.

 alt 

Dr. Tilki Attila országgyűlési képviselő beszédében hangsúlyozta, hogy a térség életében igen nagy jelentőségű ez a beruházás. „Pár nappal ezelőtt Strasbourgban az Európa Tanács épületében a reformáció ötszáz évére emlékeztünk. Abban a városban, amelyik a magyar reformátusság életében is nagy jelentőséggel bír, ugyanis 1538-41 között Kálvin János is itt élt. Elképzelhető, hogy az ötszáz év alatt ebből a térségből is tanulhatott diák a reformáció bölcsőjében, és elképzelhető, hogy egy tanuló, aki itt végez a Kölcsey Ferenc Református Általános Iskolában, az ismét ott tanulhat majd” – mondta Tilki Attila.

 alt 

Az eseményen részt vett dr. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter, aki köszöntőjében Kölcsey Ferenctől, az iskola névadójától idézett: „»Az élet jól megfontolt, de biztos lépéseket kíván.« Ma, amikor letesszük az egyházi iskola épületének alapkövét jól megfontolt és biztos lépést teszünk a jövő felé. A lehelyezett kő egy olyan szilárd alap, amelyre biztosan építhetjük a nemzet jövőjét. Iskolát építünk, mert nemzetünk fontossági listáján a gyermekek az elsők” – zárta szavait.

 alt 

Az alapkövet dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke áldotta meg. „Íme én tettem alapkövet Sionban, értékes követ – ezt mondja az Úr –, szegletkövet, szilárd alapul, aki hisz, az nem szégyenül meg. A kő, amelyet az építők megvetettek szegletkővé lett, az Úrtól lett ez csodálatos a mi szemünkben. Ez a nap az, amelyet az Úr szerzett, vigadozzunk és örüljünk ezen” – mondta imádságában.

 alt 

Az épület alapzatában egy időkapszulát is elhelyeztek, amelyben a 2017-es esztendő néhány szimbolikus jelentőségű tárgyát gyűjtötték össze.

2017 kiemelt jelentőséggel bír a református közösségeink számára, hiszen ebben az esztendőben ünnepeljük az 500 évvel ezelőtt elkezdődött reformációt, és a Magyar Református Egyház fennállásának 450. évfordulóját is. A jubileumi esztendő nem csak arra hívja fel a figyelmet, hogy a múlt értékeire visszatekintsünk, hanem arra is, miképpen éljük meg a jelenben is a  reformációt, a megújulást, amelyre mindig szükség van ahhoz, hogy Isten igaz üzenetére újra és újra rátaláljunk.

 alt 

A most kezdődő beruházás nemcsak a fehérgyarmati járás, hanem Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és a Tiszántúli Református Egyházkerület életében is nagy jelentőségű, a tervek szerint az új épület 2019 szeptemberétől várja majd a  diákokat. A Kölcsey Ferenc Református Általános Iskola a Szatmár-Beregi térség egyik vezető oktatási intézménye, ahol a körzetben lakó mintegy 400 család gyermeke kap évek óta elismerten jó színvonalú nevelést és oktatást.A beruházás eredményeképpen létrejövő új iskolaépület a korszerű oktatás és nevelés minden feltételének megfelel majd, ami mind a pedagógusok, mind a tanulók és szüleik számára vonzó perspektívát nyújt a jövőre nézve, ezzel is javítva a környék népességmegtartó képességét. 

A teljes galéria itt tekinthető meg.

Fotók: Barcza János