Rendszerüzenet
2017. október 09.

A holland felsőház elnöke Debrecenben

2017. október 4-én szerdán látogatást tett Debrecenben Ankie Broekers-Knol, a holland parlament felsőháza elnöke. A hivatalos látogatásra érkezett holland politikus a reformáció 500. évfordulója jegyében látogatott városunkba, a Tiszántúli Református Egyházkerület vendégeként.

A szenátuselnököt a látogatásra René van Hell, Hollandiai magyarországi nagykövete és népes delegáció kísérte el, s azon részt vett Kocsis András, Magyarország hollandiai nagykövete is. Fekete Károly püspök díszebédet adott a felsőházi elnök asszony tiszteletére a Debreceni Református Kollégium Kistanácstermében, abban a teremben, melynek falán függ Tamássy Miklós: De Ruyter, a szabadító című festménye, mely a magyar protestáns gályarab prédikátorokat 1676-ban megmentő holland admirálisnak állít emléket.

alt

A püspök köszöntésében felidézte a magyar és a holland reformátusság között többszáz éve fennálló testvéri kapcsolatokat és köszönetet mondott azért a szolidaritásért, melyet Hollandia történelme során bizonyított Magyarország és a magyar reformátusság felé. Rámutatott, hogy a magyar-holland egyházi kapcsolatok most is elevenek és azok elsősorban testvérgyülekezeti valamint egyetemközi együttműködésekben öltenek alakot, az egész Kárpát-medencében. Ankie Broekers-Knol szenátuselnök hangsúlyozta, hogy a két ország közötti egyházi és kulturális kapcsolatok fontos dimenzióját jelentik Hollandia és Magyarország kapcsolatrendszerének, s, hogy a reformáció, mint közös örökség, összekapcsolja a két országot. A szenátuselnök személyes szavakkal vallott arról is, hogy mit jelent számára, a Remonstráns Egyház tagjaként, a reformáció öröksége.

 alt

A Debreceni Református Kollégium Oratóriumában (imatermében) Kustár Zoltán rektor, a Debreceni Református Kollégium igazgatótanácsa elnöke tartott ismertetést a Kollégium történetéről és mai működéséről. Az Emlékkertben, a Gályarabok Emlékoszlopánál Pusztai Gábor, a Debreceni Egyetem Néderlandisztika Tanszéke vezetője ismertette De Ruyter Mihály holland admirális szerepét a rabságra ítélt magyar protestáns prédikátorok kiszabadításában. A Debreceni Református Nagytemplomban Oláh István, a gyülekezet lelkésze beszélt a Nagytemplom, mint Nemzeti Emlékhely jelentőségéről és a nagytemplomi gyülekezet életéről, szolgálatáról. A felsőházi elnök debreceni látogatásának programján részt vett Derencsényi István egyházkerületi főjegyző, püspökhelyettes és Baráth Béla Levente, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem rektorhelyettese is. Szimbolikus jelentőségű, hogy a reformáció 500. évfordulóján az egyik legmagasabb rangú holland politikus ellátogatott Debrecenbe, ezzel is kifejezve a magyar és a holland reformátusság között fennálló több évszázados kapcsolatrendszer fontosságát.  

 alt 

alt

Fotók: Barcza János