Rendszerüzenet
2017. szeptember 03.

A rajzolás református mestersége - hanganyaggal

A Tiszántúli Református Egyházkerület Elnöksége, a Magyar Művészeti Akadémia, Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. közös szervezésében valósult meg 2017. szeptember 2-án a Kölcsey Központban a Reformáció-500 kortárs grafikai kiállítás megnyitója és eredményhirdetése. A tárlat október elsejéig tekinthető meg. A kiállításon 78 alkotó 102 pályaművét állították ki. Az eseményről Tóth Emese készített összeállítást az Európa Rádióban. 

alt

Komolay Szabolcs alpolgármester köszöntőbeszédében kiemelte, hogy Debrecen történelme során mindig megtalálta azt az utat, amely gyarapodásához és fennmaradásához vezetett. Ennek alapját pedig az a szellemiség jelentette, amely a kálvinizmusban gyökeredzik. A Debreceni Református Kollégium szellemi kisugárzása ugyanis hatással bírt az egész magyar művelődéstörténetre.  

alt

„Debrecen más európai protestáns városokhoz hasonlóan használta a művészet eszközét saját céljainak az eléréséhez. Amikor Magyarországon nem létezett még művészeti nevelés, a debreceni rézmetsző diákok egyszerre oktatási és művészeti forradalmat indítottak el. Az 1700-as évek közepén a kollégiumi diákok készítettek rézmetszeteket a városi nyomda számára -  Sárvári Pál tanítványa volt Kiss Sámuel, a város első festője, az ország első akvarellistája. Az 1792. évi kollégiumi törvény a festést és a rajzolást ajánlotta a tanulók figyelmébe, 1801-től pedig hivatalos tantárgy lett a rajz. 1804-ben A rajzolás mesterségének kezdete címmel itt jelent meg az első tankönyv, amely a szabadkézi rajz első magyar nyelvű mintagyűjteménye volt. Ennek köszönhetően országos mozgalom indult el a rajztanítás általánossá tételéért. S ha ugrunk egyet az időben, a két háború között szintén Debrecen volt az ország grafikai fővárosa. Lyka Károly innen, a Debreceni Művészegyesülettől, illetve Gáborjáni Szabó Kálmántól várta a magyar grafikai megújítását. 1935-ben itt alakult meg az Ajtósi Dürer Céh, mely a sokszorosító grafika és az ex libris műfajában vált irányadóvá. (…) Így láthatóvá válik, hogy Debrecen fejlődésében hogyan kapcsolódik össze a művészet és a református nevelés. Most, amikor Debrecen a reformáció magyar fővárosaként áll a félezer éves szellemi és lelki magaslaton Európa és a világ előtt, mi sem természetesebb egy nagyszabású, országos grafikai pályázat szervezése” – mondta Komolay Szabolcs.

 alt 

Dr. Fekete Károly tiszántúli püspök köszöntőjében kitért arra, hogy általában a protestánsokat, és különösen is a reformátusokat úgy tartják számon, mint a „képtelen” vallásúakat. A közgondolkodásban sokkal inkább a képrombolás, a festményeknek és szobroknak a templomokból való kivitele kötődik a reformátusokhoz, mintsem Kuyper Ábrahámnak, a református teológusnak, egykori holland miniszterelnöknek, Kálvin-kutatónak a mondása; aki így fogalmazott: „A reformáció ugyanis kiszabadította a liturgikus élet templomi világából a művészetet, és megadta a keresztyén ember szabadságának jegyében azt az utat, amelyik felfedező útra hívta a művészeket, hogy ne csak templomi környezetben figyeljék az embert, hanem a természet szépségét, az emberhez kötődő dolgokat is megörökítsék. A világot úgy ábrázolják, hogy nincsenek liturgikus kötöttségek, és nem Isten tiszteletére való képeket alkotnak csupán, hanem az ember gyönyörűségére. Ezek az alkotások is megmutatják, hogy milyen inspiratív hatása van a reformáció gondolkodásmódjának” – zárta szavait Fekete Károly.

 alt 

alt

Díjazottak:

A zsűri Nívó-díját Toró József festőművész, Csomós Zoltán grafikusművész és Szepessy Béla grafikusművész kapta.

A Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. díját Krnács Ágota képzőművész, a Református Egyházkerületi Gyűjtemények díját Seres Géza fotóművész, a Debrecen Megyei Jogú Önkormányzatának díját Kiss Ilona képzőművész, a Tiszántúli Református Egyházkerület díját Neuberger István képzőművész, a Magyar Művészeti Akadémia fődíját Madácsy István képzőművész kapta.

A díjazott alkotók 2017-2018-ban kiállítási lehetőséget kapnak Debrecen főbb kiállítóhelyein: a Kölcsey Központban, a B24 Galériában, a Református Kollégiumban. Krnács Ágota képzőművész Ikon 2.0 elnevezésű tárlata október 12-től lesz megtekinthető a B24 Galériában. A MODEM különdíjaként pedig kurátori döntés alapján, a kiállításra jelentkező alkotók közül kikerülő alkotó grafikai munkásságát reprezentáló, egyéni kiállítás lesz a MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központban, várhatóan 2018 májusában, a „Grafika Hónapjához“ kapcsolódóan. A MODEM különdíját Madácsy István képzőművész kapta.

 alt 

Az összes kiállított pályamű alkotói névsora ide kattintva érhető el.

Az ünnepségen a Kollégiumi Kántus is közreműködött, Arany János és Berkesi Sándor karnagyok vezényletével. 

alt

alt

Fotók: Barcza János

A teljes galéria itt érhető el.

A FELHÍVÁS KIÍRÓI ÉS FŐ PARTNEREI:

•    Tiszántúli Református Egyházkerület Elnöksége

•    Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata

•    Magyar Művészeti Akadémia

•    Tiszántúli Református Egyházkerületi Gyűjtemények

•    Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft.

•    MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ

•    B24 Galéria

A kiállításra a digitális előzsűrit követően az alábbi technikákkal készült műveket vártuk:

•    klasszikus grafikai technikák – egyedi grafikák és hagyományos sokszorosító eljárással (magas-, mély- és síknyomás) készült alkotások;

•    elektrografika/computergrafika – elektromos átvitellel és/vagy számítógéppel készült nyomatok;

•    művészkönyv – olyan eljárással készült grafikai alkotás, amely formájában, tartalmában a könyvkultúra köréhez tartozik

•    kísérleti grafika – a hagyományos grafikai megoldásokon túlmutató kísérleti technikák, rendhagyó hordozók és bemutatási módok, amelyek a grafika kifejezési lehetőségeit tovább szélesítik.

A kiállítás anyagát rangos zsűri válogatta, mely egyben a díjazásra is javaslatot tett.

ZSŰRITAGOK:    

Butak András grafikusművész, a Magyar Grafikusművészek Szövetségének elnöke

Elekes Károly képzőművész, MMA-tag

Matiszlovics Tibor a MANK szolgáltatási igazgatója

Kónya Ábel képzőművész, a Modem főkurátora

Szoboszlai Lilla művészettörténész, B24 Galéria

Vitéz Ferenc művészeti író, a Református Hittudományi Egyetem oktatója

A pályázati kiírásnak megfelelően 178 alkotó 388 műve érkezett digitálisan. A digitális előzsűri 100 alkotó 160 művét juttatta tovább (zsűritagok: Butak András, Kónya Ábel, Szoboszlai Lilla).

A teljes hanganyag itt hallgatható meg:

Letöltés

Forrás: Európa Rádió