Rendszerüzenet
2017. szeptember 02.

„Az iskola az egyház veteményeskertje” - hanganyaggal

A ti hitetek mellé ragasszatok jó cselekedetet, ... a jó cselekedet mellé tudományt." (2Pét 1,5)

A Debreceni Református Hittudományi Egyetem 2017. szeptember 2-án 10 órától istentisztelettel kezdődő ünnepi tanévnyitó közgyűlést tartott a Debreceni Református Nagytemplomban. Az ünnepi alkalomról Oláh Ilona készített összeállítást az Európa Rádióban. 

Az igét dr. Fekete Károly tiszántúli püspök hirdette Lk 9,62 verse alapján; „Jézus pedig így felelt: Aki az eke szarvára teszi a kezét, és hátratekint, nem alkalmas az Isten Országára.” Az évnyitón különös hangsúlyt kapott ebből a vezérigéből a hátratekintéstől való óvás: aki hátratekint, az nem alkalmas… Márpedig a reformáció kettős jubileumi évében vissza kell nézni, emlékezni és számba venni az örökséget. Talán ne tegyük, mert alkalmatlanok leszünk?

 alt

 Fekete Károly ünnepi tanévnyitó prédikációjában kiemelte, hogy a vezérige nem történelem ellenes, és nem beszél le bennünket a körültekintés jelentőségéről, a távlatok megismeréséről, s nem is az összegzés, az összefoglalás elsikkasztása a célja Jézus feleletének, hanem sokkal inkább a valóság felfedezése. Jézus szava a tanítványi hétköznapok célirányosságáról tanít. „Először is: meg kell fogni az ekét, meg kell ragadni a munkaeszközt.  Az Isten országára tekintő tanítvány, szolgálattévő nem csak dolgoztat, fantáziál, fiktív, látszattevékenységet végez, és jól adminisztrálja magát, hanem dolgozik. Teljesíti a feladatát. (…) Legyen így mindennapi feladatotok végzése közben, és ki fog derülni, hogy az Isten Országának erői elkezdenek működni közöttetek és bennetek!” – zárta szavait Fekete Károly.

 alt 

Dr. Kustár Zoltán rektor tanévnyitó rektori beszédében külön kiemelte, hogy a jubileumi esztendő az egyházi iskolarendszernek is kiemelt ünnepe. Hiszen nem csupán a keresztyén hitben, hanem a közoktatásban is reformáció zajlott. „A reformáció központi felismerése, hogy egyedül a Szentírásból ismerhetjük meg Istent és önmagunkat, és saját hitünkért, örök életünkért ki-ki egyénileg is felelősséget hordoz. Az olvasás képessége nem maradhatott a kevesek kiváltsága. Meg kellett tanulni olvasni mindenkinek, hogy a Szentírást kézbe véve, nap mint nap épülhessen. Philipp Melanchthon teológushoz - a német oktatási rendszer megreformálójához – fűződik az alábbi mondás: „Az iskola az egyház veteményeskertje.” A különböző reformoknak és fejlesztéseknek a hatása már igen korán Magyarországon is érezhető volt. Debrecenben a protestáns, majd a református iskolahálózat fejlesztése, korszerű működtetése a 14. század óta zajlik. A Debreceni Kollégium, a városi nyomda, az iskola külföldöt járt tanárai váltak a nyugati műveltség közvetítőivé. Széles réteg művelődése és társadalmi felemelkedése valósulhatott meg így a reformok által. Elterjedhetett a nemzeti nyelvű biblia, valamint a magyar ajkú tankönyvnyomtatás. Ekképpen mondhatjuk, hogy hazánk oktatási rendszerének története rendkívül szorosan összefügg a reformációval. A Magyar Református Egyház a rendszerváltást követően újjáépítette - és építi azóta is - oktatási rendszerét. Ennek a felelősségnek tesz eleget évről évre a Debreceni Református Hittudományi Egyetem is, amikor kitárja kapuit” – mondta Kustár Zoltán.

 alt 

Dr. Eged Alice oktatási rektorhelyettes és Lakatos Tamás, a Hallgatói Önkormányzat elnöke is köszöntötte a hallgatókat. Mindeközben pedig az első éves hallgatók, valamint a kórházi lelkigondozói gyakorlatra készülők is letették fogadalomtételüket: ez előbbi dr. Eged Alice, az utóbbi pedig dr. Hodossy-Takács Előd vezetésével történt.  

 alt 

A Debreceni Református Hittudományi Egyetem életében ez a 480. tanév. Összesen 680 hallgató kezdi el idén a tanévet, amelyből az új hallgatók száma 180. Az ünnepségen Sárosi Dániel orgonaművész is közreműködött. 

Fotók: Barcza János

A teljes galéria itt érhető el.

Az összeállítás itt hallgatható meg:

Letöltés

Forrás: Európa Rádió