Rendszerüzenet
2017. augusztus 22.

Fekete Károly püspök Wittenbergbe látogat

Egyedülálló magyar program lesz a németországi Wittenbergben, a reformáció bölcsőjében, 2017. augusztus 24. és 28. között.

A Magyarországi Evangélikus Egyház ugyanis ekkor szervezi meg a Reformáció Világkiállításon a magyar napokat. Ennek keretében – többek között – Fekete Károly tiszántúli püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi alelnöke is Wittenbergbe látogat.

A wittenbergi Luther-házban 2017. augusztus 3. óta látható Luther Márton eredeti végrendelete, amelyet a Magyarországi Evangélikus Egyház adott kölcsön három hónapos időtartamra. A végrendelet 1542. január 6-án íródott, és a reformátor életének értékes eredeti emlékeként tartják számon. A kiállításon a látogatók a végrendelet mindkét oldalát megtekinthetik az egyik vitrinben. Mivel a végrendeletet óvni kell a fénytől és egyéb hatásoktól, ezért egy évben legfeljebb három hónapig állíthatják ki. A kiállítás szervesen összekapcsolódik a magyar napokkal is.

A rendezvény alapvető célja a magyar protestantizmus bemutatása a világ protestáns egyházai számára. Három kiemelt esemény köré épül fel a program: a szakmai konferencián a magyar protestantizmus és Wittenberg kapcsolatáról lesz szó – hiszen a XVI. századtól kezdve sok magyar diák tanult a városban, és ez igen meghatározó jelentőséggel bírt a magyar reformáció alakulástörténetére.

A nyitóünnepségen, augusztus 24-én köszöntőt mond Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke, valamint Stefan Rhein, a szász-anhalti Luther Alapítvány (Lutherstiftung) elnöke és Balog Zoltán, emberi erőforrás miniszter, a Reformáció Emlékbizottság képviseletében. Este előadást tart Prőhle Gergely, a Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelője Mit jelent számunkra Luther végrendelete ma? címmel. Ezt követően Fassang László orgonaművész ad koncertet.

Augusztus 27-én kétnyelvű istentisztelet lesz a wittenbergi belvárosi templomban. Itt Fabiny Tamás, budapesti evangélikus püspök végzi el az igehirdetés szolgálatát.

A Magyarországi Református Egyházat Fekete Károly tiszántúli püspök, a MRE Zsinat lelkész alelnöke, és Fazekas László, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház püspöke képviseli. Az eseményen részt vesz továbbá Hafenscher Károly, a Reformáció Emlékbizottság munkájának segítéséért felelős miniszteri biztos.

 alt 

További részletek és forrás:

evangelikus.hu