Rendszerüzenet
2017. augusztus 18.

Reformáció 500 a Debreceni Virágkarneválon

Különleges installációval készül a Tiszántúli Református Egyházkerület a Debreceni Virágkarneválra a reformáció 500. és a Magyar Református Egyház alapításának 450. évfordulója alkalmából. Az alkotás – amelyet Pikó Sándor képzőművész készít – augusztus 20-án a Nagytemplom előtt lesz látható egész nap.

Az alkotó nagy várakozással fogadta a felkérést ennek a kompozíciónak az elkészítésére, hiszen a rendezvényen nagyon sokan megfordulnak, és sokakhoz eljuthat a reformáció 500 évének az üzenete. Pikó Sándornak személyes életében is sokat jelent ez a feladat. Gyermekként a Kossuth utcai református templomban – a Verestemplomban – a karzaton ülve figyelte a szarvasról készült freskót. Ez a kép egyfajta „látomásként” végigkísérte az egész életét, a motívum és annak jelentései ott voltak a gondolataiban, a fontos pillanatokban.

alt

A szobrászművész elárulta, hogy az ötletelés kezdetén csupán abban voltak biztosak, hogy a Nagytemplom elé szeretnék állítani ezt a kompozíciót – amely a folyamat elején még nem egy konkrét képként jelent meg a szemei előtt – azonban fontosnak tartotta, hogy a reformáció 500 éves jubileuma alkalmából készülő alkotás a háttere legyen a Virágkarneválnak, s minden oldalról jól látható legyen. „Ennek igazán ütősnek kell lennie – mai nyelven szólva –, hogy ez úgy hasson a nézőkre, ahogyan ennek hatnia kell” – mondta.

 alt 

A kompozíció gondolatiságát a Zsoltárok könyve 42,2 adja: „Ahogyan a szarvas kívánkozik a folyóvízhez / Úgy kívánkozik a lelkem Hozzád, Istenem!” A teremtő Ige, amely a hitet, a reményt és a szeretetet hirdeti, áthatja majd ezt az alkotást, és az üzenete is ez lehet az életünkre nézve, hogy mennyire tudjuk ezt befogadni ma.