Rendszerüzenet
2017. július 27.

Az otthon itt van

„Ameddig az ember látja az aranyfonalat, addig van reformáció. Addig lehet változást remélni, addig van még megújulás” – fogalmazott áhítatában Lovász Krisztián lelkipásztor. A Csillagpont első teljes napján Jézus Krisztus és a reformáció kapcsolatát vizsgálták meg a résztvevők.
 
A nyitó istentisztelet és a szerda délelőtti főelőadás gondolatait vitte tovább a Csillagpont szerda esti áhítatán Lovász Krisztián hajdúsámsoni lelkipásztor Péter apostol lelki házról szóló sorai alapján (1Pét 2,2-10).
 
alt
 
„A történelmet Isten gondviselése és az emberek zűrzavara kormányozza” – idézte a lelkipásztor a klasszikussá vált gondolatot, párhuzamot vonva a találkozó nyitó istentiszteletén látott fazekassággal. Miközben előző nap az edény készült, az igehirdető belenyúlt a korongon lévő agyagba, de a fazekas szó nélkül folytatta a munkát, újratervezett, miközben kezét folyamatosan az agyagon tartotta.
 
„Nemcsak elkezdődött valami, hanem alakot öltött és használhatóvá vált, az edény elkészült” – mutatott rá Lovász Krisztián. Mint mondta:
 
az isteni gondviselés olyan, mint egy aranyfonál, mely átszövi az életünket, méghozzá úgy, hogy hiába nyúlunk valamihez sután, akkor is utat mutat.
 
alt
 
„Megmutatja, hogy érdemes élni, érdemes ott lenni a fazekas korongján, ott lenni Isten kezében” – tette hozzá, majd arra is emlékeztette a hallgatóságot, hogy az aranyfonál nem útközben került életünkbe, hanem a kezdetektől ott volt. „Az aranyfonal már átjárta a zűrzavaros bűnesetet is. Akkor figyelhetett fel rá az első emberpár, mikor mindent kockára tett – és mindent elveszített” – hangsúlyozta az igehirdető. A történelem mélységei mégsem tudták elszakítani ezt az aranyfonalat. Ez is bizonyítja, hogy érdemes odafigyelni Isten szavára és követni azt lépésről lépésre a Szentírás segítségével.
 
Menny és föld találkozása
 
Ádám és Éva történetével kapcsolatban a lelkipásztor felidézte Mike Pál délelőtti előadásában elhangzott gondolatait a bűnesettel bekövetkezett szakításról. „Az Istennel való szakítás maga a halál és az otthontalanság – fogalmazott. – Így kezdődött el az édeni világból való kilépés, amivel megindult az emberiség lejtmenete, az elszakadásnak pedig következményei lettek: fájdalom, szenvedés és halál. Az ember jövevénnyé és otthontalanná vált.”
 
alt
 
Emiatt az ember első feladata és célja az lett, hogy otthonra találjon, azonban ehhez nem kell világgá mennie. „A hely, ahol a menny és a föld összeér, ott van, ahol élsz – vagy nincs sehol” – figyelmeztetett a lelkipásztor. Az édenkerti korszak mégis úgy ért véget, hogy Isten felruházta az embert, úgy tartotta kezét rajta, ahogy a fazekas az agyagon és az aranyfonál nem szakadt el.
 
„Ameddig az ember látja az aranyfonalat, addig van reformáció. Addig lehet változást remélni, addig van még megújulás”
 
– biztatta Lovász Krisztián a hallgatóságot.
 
Azonban arra is figyelmeztetett: önmagában nem megújulás, amikor valakinek új lakhelye, új munkahelye vagy esetleg új párja lesz. Mint mondta, az újdonságok csak lehetőségek, melyekkel kapcsolatban folyamatosan változó, mozgásban levő világunkban meg kell tanulnunk: bármerre sodor is az élet, ahova megyünk, oda magunkat visszük. „Amikor mások lesznek körülményeink, vigyázzunk, mert hiába újul meg a csomagolás, ha a tartalom a régi marad” – mutatott rá, majd Jézus szavait idézte: „Senki sem tölt új bort régi tömlőbe.” (Lk 5,38)  
 
alt
 
Lelki ház
 
Egyedül nincs esélye az embernek a hazaérkezésre, a változáshoz önmagában kevés – nélküle nem történhet meg. Az Édenen túli világ az elveszettség helye, ezért hiába beszélünk otthonteremtésről, hazaérkezésről és megújulásról, Isten segítsége nélkül ez csupán álom marad. „A lehetőséget be kell váltani, a pillanatot meg kell ragadni, mert az idők gonoszak, de bármit is teszünk, akkor is választott nemzettség vagyunk” – mondta Lovász Krisztián. Bűneink ellenére Isten nemcsak felruház, hanem gondolkodik az egyetlen megoldásban, fiában, Jézusban, aki megújítja a szíveket. „Ezért beszélhetünk úgy a Csillagpontról és az egyházról, mint egy lelki házról. Azt kell elrendeznünk, hogy ennek a lelki háznak építő kövei legyünk, mert a sarokkő már stabil” – mutatott rá.
 
Mindig hazavár
 
Nekünk nemcsak teremtő és gondviselő, hanem hazaváró Istenünk van, aki Krisztusban megmutatta, milyen az otthon. Lovász Krisztián szerint ennek a hazaváró Istennek különleges ajánlata van számunkra: hiába törtük fel a bűnesettel megóvó pecsétjét, Ő új tervet, új programot alkot – mégpedig otthonteremtő programot.
 
alt
 
Ennek a programnak a címe és a tartalma is így hangzik: „Ti magatok is mint élő kövek épüljetek fel lelki házzá” – idézte Péter leveléből Lovász Krisztián, bemutatva, hogy Isten világosan megfogalmazza üzenetét, mellyel elindulhatunk a reformáció irányába. A mennyei otthonteremtő programnak nincsenek korhatárai, dokumentumai és várakozási ideje, csak egyetlen feltétele: az elfogadás. Ennek segítségével
 
„bárhol átélhetjük, hogy a menny és a föld összeér – bennünk.”
 
A változásnak és a reformációnak nagy tétje van, boldogságon túl az üdvösség is. Isten nemcsak életfeltételeket ad, hanem adja még Fiát, a Feltámadottat, aki onnan jön, ahová mi tartunk. „Ha a lelki háznak alapja élő kő, akkor fala sem lehet halott kő, ezért azzal a döntéssel kell tovább mennünk, hogy elfogadjuk az otthonteremtő programot – zárta gondolatait Lovász Krisztián. – Így lesz reformáció, így lesz református egyház, így lesz az életünkben jól láthatóan jelen mennyei Atyánk.”
 
Lelki fallal körülvéve
 
A Csillagpont résztvevőit szerda este Vad Zsigmond, a Debreceni Református Egyházmegye esperese köszöntötte. Mint mondta, hálás, hogy a találkozónak a reformáció emlékévében Debrecen ad otthont. „Egy olyan városba érkeztetek, melynek soha nem voltak falai és emiatt sokat szenvedett, mégis megmaradt" - idézte fel. Mint mondta, a fizikai falak helyett Debrecen körül lelki fal állt, "a bibliás református hit." Ezt példázza az is, hogy az egyházmegye 38 gyülekezetéből 20 a városban található, emellett a város címere megegyezik a Magyarországi Református Egyház címerével: "A bárány az Isten báránya, aki elveszi a világ bűneit, a mi szabadítónk, megmentőnk üdvözítőnk."
 
alt
 
Vad Zsigmond buzdítással zárta köszöntőjét: "Kívánom, hogy Ő legyen és maradjon a Csillagpont központjában. Ti pedig váljatok csillagokká és annak fényét ragyogjátok, aki maga a világ világosság."
 
Farkas Zsuzsanna
 
Fotók: Szalai Eszter, Dimény Andris