Rendszerüzenet
2017. június 01.

A lélek lelkesedésével

2017. május 31-én elkezdődött a Con Spirito – Egyházzenei Fesztivál. A debreceni nyitóünnepségen az Oxfordi New College fiúkórusa kápráztatta el a hallgatóságot.

alt

Három esztendővel ezelőtt új koncepcióval indította útjára a Con Spirito Egyházzenei Fesztiválját a Filmharmónia Magyarország. Egy olyan ciklikusan ismétlődő és megújulásra képes fesztivál ez, amit minden keresztyén egyház a magáénak tudhat. Ugyanis alkalom nyílik rá, hogy megmutassa hazai értékeit és mindennapos szolgálatának gyakorlatát. A „con spirito” jelentése: lélekkel. A fesztivál elnevezése egyrészt utal Pünkösd ünnepére, a Szentlélek kiáradására, másrészt pedig a zenei szakkifejezést citálja, egyfajta mottóként, küldetésnyilatkozatként egybefogva az eseménysorozat célkitűzését. Idén, a reformáció ötszázadik és a magyar reformátusság alapításának négyszázötvenedik évfordulóján Debrecen a központja az ünnepségnek, a magyarországi reformáció fellegvára.

alt

A debreceni nyitóünnepségen az Oxfordi New College fiúkórusa lépett fel. Az énekszó előtt dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, a fesztivál védnöke, és dr. Arany János, a Tiszántúli Református Egyházkerület zeneigazgatója, a fesztivál művészeti vezetője köszöntötte a jelenlévőket.

 alt 

„Örömmel és lelkesen fogadtuk a Con Spirito Egyázzenei Fesztivál rendezvénysorozatát Debrecenben, a protestáns egyházzene őrhelyén. Ez az alkalom egy találkozás a zene nyelvében. Isten világa éneklő világ. A con spirito nemcsak egy zenei jelzés, hanem a lélekbe markolás, az ihletettség pillanata is. Ez történik meg a zeneszerzés folyamatában is, Isten dicsérete a zene nyelvén, a harmónia világában. Olyan összhangzás jön létre, ami felidéz bennünk valamit, megmutatja nekünk az Istenre hangolt világot. A mindennapos zajban és zörejben ez a nyelv belőlünk is előhozza az Isteni harmóniát, amelyre oly nagy szükségünk van” – köszöntötte a hallgatóságot Fekete Károly.

 alt 

Arany János két történetet idézett fel köszöntőjében. „A bábeli történetben összejöttek az emberek építkezni, és azt hitték, hogy egy nyelvet beszélnek. Egyszer csak a sok ember nem értette meg egymást. A pünkösdi, jeruzsálemi történetben ugyancsak sok ember találkozott, és azt hitték, hogy nem beszélnek egy nyelvet, nem értik meg egymást, de közben mégis: mert közös ügyért, egy célért gyűltek össze. Ilyesmit várunk ettől az estétől és programsorozattól is. Bár több helyről jövünk, és az énekek angolul, német és latinul is szólnak majd, de felemeli kezét az Úristen, és mi megértjük egymást, a zenét, az énekeket” – zárta szavait Arany János.

 alt 

A New College Oxfordi fiúkórusa az Egyesült Királyság egyik leghíresebb, legnagyobb hagyományokkal rendelkező énekegyüttese, amelynek eredete a 14. századra vezethető vissza. A kórus karnagya és művészeti vezetője Robert Quinney orgonaművész, egyetemi docens, akinek a munkája többfajta tevékenységi kört ölel fel, mint egy átlag művészé: feladata a kórus napi szintű irányítása és képzése, valamint a hallgatók tanítása és vizsgáztatása is a nagy múltú kampuszon. A közönség, mint a Westminster Abbey orgonaművészét ismerheti Quinney-t, de ő volt az, aki 2011 áprilisában Cambridge hercegének és hercegnéjének, azaz Vilmos herceg és Kate Middleton hercegné esküvőjén is muzsikált, így is nyomot hagyva a történelemkönyvekben. Becslések szerint csaknem kétmilliárd ember figyelte az esküvőt és az orgonaművész csodálatos játékát a televíziós közvetítésnek köszönhetően. A koncerten orgonán közreműködik Timothy Wakerell, aki többek között Margaret Thatcher bárónő temetésén és II. Erzsébet gyémántjubileumi ünnepségsorozatán is orgonált.

 alt 

alt

Közreműködnek:

  • New College Oxford kórusa
  • Timothy Wakerell – orgona
  • vezényel: Robert Quinney
     

Műsor

  • C. Tye: Gloria from Mass ‘Euge Bone’           
  • T. Tallis: E’en like the hunted hind                                                                
  • W. Byrd: Vigilate                                                                                          
  • W. Byrd: A Fancy                                                                                        
  • W. Byrd: O Lord, make thy servant Elizabeth                                     
  • W. Byrd: Magnificat (‘Great Service’)                                                
  • D. Buxtehude: Canzona in G, BuxWV 170                            
  • H. Schütz: Die Himmel erzählen die Ehre Gottes                                           
  • H. Schütz: Quemadmodum desiderat cervus                                                    
  • H. Schütz: Deutsches Magnificat                                                                    
  • J. S. Bach: Fuga super ‘Jesus Christus, unser Heiland’, BWV 689                  
  • J. S. Bach: Der Geist hilft unser Schwachheit auf, BWV 226


A teljes műsorfüzet itt érhető el.

Fotó: Szirák Sára