Rendszerüzenet
2017. május 15.

Építőipari nívódíjról szóló táblákat avattak Debrecenben

Építőipari nívódíjról szóló táblákat avattak hétfőn Debrecenben: a rangos elismerést a Hunép Universal Építőipari Zrt. kivitelezésében felépült járásbírósági épületen, valamint a cég kivitelezésében felújított Református Kollégium falán helyezték el.

alt

A Református Kollégium és Hittudományi Egyetem falán elhelyezett nívódíjtábla avatásán Derencsényi István, a Tiszántúli Református Egyházkerület főjegyzője felidézte: Orbán Viktor miniszterelnök 2013-ban jelentette be Debrecenben, hogy a kormány a reformáció 500. évfordulójáig tízmilliárd forintot biztosít a Református Kollégium és tagintézményei rendbehozatalára.

alt

"A támogatás nemcsak a múlt megbecsüléséről, hanem a jövő reformátusságáról, a jövő magyarságáról is szól" - idézte a kormányfő akkori szavait az egyházi vezető. Hozzátette: a beruházás során Bakó István tervei alapján teljesen megújult a Református Kollégium történelmi négyszögépülete.

 alt 

Szűcs Gyula, a generálkivitelező Hunép Zrt. elnök-vezérigazgatója azt mondta, a szakma által odaítélt két elismerés visszaigazolja cégüknek a minőségi munkába vetett hitét és további lendületet ad a társaságnak. Emlékeztetett arra, hogy már több hasonló elismerésben részesültek, a debreceni Nagyerdei Stadion és a helyi Agóra Tudományos Élményközpont épületein tavaly avatták fel a nívódíjtáblákat.

 alt 

A két épület építészeti-kivitelezési munkáit Nagyunyomi-Sényi Gábor, az Építéstudományi Egyesület elnöke méltatta, az elismerésről szóló okleveleket az alvállalkozóknak Bálint Péter, a bírálóbizottság elnökhelyettese adta át.

Megújult a református kollégium

 alt 

A magyar történelem egyik emblematikus épülete a Debreceni Református Kollégium. Itt határozta el a magyar országgyűlés 1848-ben a trónfosztást, és itt ülésezett 1944-ben az ideiglenes országgyűlés is. Ebben az épületben kapott helyet a Református Hittudományi Egyetem. Az épületet felújították, fő látványossága ezután is a múzeum és a könyvtár. A műemlék épület rekonstrukciója során figyelembe kellett venni az értékvédelmi, műemlékvédelmi, építészeti, belsőépítészeti, kertészeti, tartószerkezeti, elektromos, erős- és gyengeáramú, gépészeti, geodéziai, tűzvédelmi, környezetvédelmi és akadálymentesítési követelményeket. Ez mintaszerűen teljesült. Az épületen megújultak a homlokzatok, a nyílászárók, a padlóburkolatok, a tetőszerkezet és a héjalás. Egy új lift beépítésével pedig kiegészült az eredetileg öt lépcsőház.

 alt 

Kivitelezés

Az „Oktatási-nevelési infrastrukturális fejlesztés a Debreceni Református Kollégium történelmi intézményeiben” program részeként a Tiszántúli Református Egyházkerület megbízásából a HUNÉP Universal Zrt. nyerte el és valósította meg Debrecen emblematikus épületének kivitelezési munkáit. A felújított, új funkciót kapott épület használatbavétele 2015 végén történt meg.

Tervezési program

A nagy múltú Református Kollégium Debrecen belvárosában található, négyszög elrendezésű, zárt belső udvarral, klasszicista stílusban épített, műemlékileg védett. Az „A” szárny Péchy Mihály tervei alapján (1804-1806, 1), a „B”, „C”, „D” szárny Vatsél Alajos tervei alapján (1870-1874) épült.

A rekonstrukciós tervezési program szerint a történelmi múlttal rendelkező Református Kollégium négyszög épületében helyezték el (B, C, D szárny) a Debreceni Református Hittudományi Egyetemet, ami az ezzel összeolvadó Tanítóképző Intézetet is magában foglalja. A felújított „A” szárnyában továbbra is fő látványosság a múzeum és a könyvtár. Az építészeti átalakítással a földszinten tantermeket, illetve kiszolgáló helyiségeket alakítottak ki.

Az I. emeleten a tantermek mellett a rektori hivatal kapott helyet korszerűsített formában. A II. emeleten tanszékek, nagy előadóterem, illetve tanulmányi osztály helyezkedik el. A pinceszinten újonnan létesülő elektromos helyiség készült a megnövekedett elektromos igény kielégítésére.

Forrás: Magyar Építéstechnika 2017/3-4
MTI
Fotó: Szirák Sára