Rendszerüzenet
2017. április 12.

A város napján díjazták a Tiszántúli Református Egyházkerület munkatársait is

Pro Urbe díjjal ismerték el Derencsényi István egyházkerület lelkészi főjegyző, lelkipásztor Debrecen város érdekében kifejtett jelentős tevékenységét. 
Középiskolai tanulmányait Debrecenben a Református Kollégium Gimnáziumában végezte kitűnő eredménnyel, majd a Debreceni Református Teológiai Akadémián református lelkészi oklevelet szerzett, szintén kiváló minősítéssel. Segédlelkész volt Átány-Hevesen, majd 1975 májusától beosztott lelkész a Debrecen Nagytemplom-Keleti Egyházközségnél. 1977-től egy tanévet Zürichben töltött ösztöndíjasként, ahol dogmatikai és szociáletikai témakörrel foglalkozott. 1979 január 15-től a Debrecen-Kossuth utcai Református Egyházközség helyettes lelkész, majd 1980 februárjától megválasztott lelkész. Nevéhez fűződik, hogy 1992-93-omban a Veres templomot teljes körűen felújították. Áldásos munkája nyomán adományokból helyreállíttatta a templom orgonáját, újra működőképessé tette a fűtést, a II. világháborús belövéseket még magán viselő sérült ablakokat beüvegeztette, és a templombelső falképeit a nemrég elhunyt Szilágyi Elek festőművész munkája nyomán eredeti szépségében visszaállíttatta. 1991-ben a Debreceni Református Egyházmegye esperesévé, majd a Tiszántúli Református Egyházkerület lelkészi főjegyzőjévé választották.
 
alt
 
 
2009-ben megjelent Isten szivárványíve alatt című könyve, melyet Bölcskei Gusztáv akkori püspök ajánlott az olvasók figyelmébe, egyebek mellett a következő szavakkal: „… a szerző a református teológiát, a református egyházat, a református közéletet ismerő, művelő, komolyan vevő ember…, valós kérdésekre keresi a választ azzal a felelősséggel, amelyet mindenkinek vállalnia kell, aki Isten szolgálatába szegődik.”
 

Kölcsey-ösztöndíj
 
Debrecen közgyűlése tizenegy esztendeje, 2006-ban Kölcsey Ferenc-ösztöndíjat alapított debreceni amatőr és hivatásos alkotóművészek, művészeti együttesek részére abból a célból, hogy Debrecenről szóló alkotások létrejöttét ösztönözze. A benyújtott pályázatok értékelését követően a közgyűlés 2017-ben Kölcsey Ferenc-ösztöndíjat adományozott Keczán Mariannak, a Tiszántúli Református Egyházkerület Múzeuma muzeológusának, irodalmárnak egy Szabó Magda pályáját tudományos igénnyel feldolgozó monográfia megvalósítására.
 
alt
 
A nyertes pályamű Szabó Magda születésének 100. évfordulója megünnepléséhez kapcsolódik. A pályamű célja egy Szabó Magda pályáját tudományos igénnyel feldolgozó monográfia elkészítése, amely irodalomtörténeti szempontból hiánypótló, egyúttal méltó módon kifejezi azt a tiszteletet és megbecsülést, amelyet mi, debreceniek érzünk a Kossuth-díjas írónő iránt. Az írónő pályaképét megrajzoló monográfia első része Szabó Magda és Debrecen kapcsolatát, debreceni kötődésének, a város iránti szeretetének formálódását mutatja be. A kutatás során feldolgozza Szabó Magda levelezését, Kiss Tamás és Tóth Endre hagyatékát, illetve a Tiszántúli Református Egyházkerület Levéltárának anyagát.
 
Forrás: dehir.hu
 
Fotók: Barcza János