Rendszerüzenet
2017. április 07.

Hitvallás és szabadság - Kárpát-medencei rajzpályázat kiállítása Debrecenben

Ó-IÓ-CIÓ-ÁCIÓ-FORMÁCIÓ-REFORMÁCIÓ

Hitvallás és szabadság - a Kárpát-medencei rajzpályázat kiállítása nyílt meg április 6-án, csütörtökön a Debreceni Református Kollégium Múzeumpedagógiai termében a Reformáció 500. évfordulója alkalmából.

alt

A Református Pedagógiai Intézet a Reformáció Emlékbizottsága támogatásával rajzpályázatot hirdetett a református és evangélikus felekezetű óvodásoknak, alsó és felső tagozatos általános iskolai és középiskolai diákoknak. A pályázat témája: Hitvallás és szabadság - avagy Mit üzen Nekem a reformáció? Mit jelent számomra, hogy református/evangélikus vagyok? A gyermekeknek és a diákoknak ehhez a gondolatkörhöz kapcsolódva kellett szabaddá engedni a fantáziájukat, s minél kreatívabban bizonyságot tenni vizuálisan a hitükről.

 alt 

alt

„Hitvallás és szabadság – ezzel az alcímmel kapcsolták össze a reformáció áldásaival a pályázatot a kiírók. Ez a két képzet nagyon mélyen összekapcsolódik a protestáns gondolkodásban, hiszen a kegyelmet nyert ember, aki Krisztusban megszabadíttatott, annak azon kell munkálkodnia, hogy az élet legkülönbözőbb területein ezt a szabadságot próbálja megvalósítani. Próbálja meg az életével is azt demonstrálni, hogy a Krisztus szabadítását tudja megélni” – nyitotta meg a kiállítást dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke.

 alt 

„A művészet, a rajz egy olyan kitűnő eszköz, amely az óvódástól a középiskolásig mindenkit érint, mindenkit elér, és azt reméltük – és ez a reménységünk be is igazolódott -, hogy valóban nagyon sok gyermeket ér majd el ez a kezdeményezésünk” – mondta Szontágh Pál, a Református Pedagógiai Intézet igazgatója a kiállítás megnyitóján.

 alt 

„Az egyik legfontosabb szempontunk az volt, hogy az életkori sajátosságoknak megfelelően mennyire hitelesen közli a pályázat kiírásában megfogalmazott gondolatokat a pályázó: a hitvallás és a szabadság képzeteket. A technikai ügyesség is fontos szempont volt – mennyire használta jól azt a technikát, amellyel készítette a rajzát? Mennyire használta ki a benne rejlő lehetőségeket? Mennyire volt kreatív, ötletes, a színekben, a felületkezelésben harmonikus? A gyermekek nagyon tisztán élik azt, hogy a lélek, Isten lelke hogyan van jelen az életükben, és ezt ők meg tudják fogalmazni vizuálisan” – zárta gondolatait dr. Molnárné Ötvös Tünde, a Debreceni Református Kollégium rajztanára, és a szakmai zsűri egyik tagja.

 alt 

Ezerötszáznál is több pályamű érkezett be, s ebből egy három tagú szakmai zsűri választotta ki a díjazottakat.

 alt 

Debrecen a kiállítás harmadik állomása, előtte Budapesten és Nagykőrösön tekinthették meg az érdeklődők a kiállított, közel 90 pályaművet.

 alt 

A kiállításra minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk, a hónap végéig megtekinthető a Debreceni Református Kollégium Múzeumpedagógiai termében. 

 alt 

alt

Fotók: Szirák Sára