Rendszerüzenet
2017. április 06.

Legyél te is reformátor! – Avagy hogyan tehetjük érthetővé a reformáció igazságait a gyermekek számára?

Lelkészekkel, hittanoktatókkal és katechétákkal telt meg április első szombatján a demecseri Elek kastély nagyterme. A Titus Hitéleti Alapítvány immár hagyományos nyári táborfelkészítő alkalmát tartotta ezen a napon. Az idei ötleckés anyag címe: Legyél te is reformátor!

A verőfényes tavaszi napon tartott konferencia Ősz András, lelkész- kuratóriumi alelnök igemagyarázatával kezdődött.

Az anyagot összeállító munkaközösség, e jubileumi évben, a reformáció öt alapigazságát: SOLA SRIPTURA – Egyedül a Szentírás, SOLUS CHRISTUS – Egyedül Krisztus, SOLA FIDE – egyedül hit által, SOLA GRATIA – Egyedül kegyelemből, és SOLI DEO GLORIA – Egyedül Istené a dicsőség - választotta központi témának.

Ezekhez az ismert tantételekhez kerestek olyan bibliai történeteket, amelyeknek a segítségével a gyermekek és ifjak számára is érthetővé lehet tenni a félezer esztendővel ezelőtt megfogalmazott, és ma, 500 év elteltével is igaz és időszerű igazságokat, amelyek igen fontosak a keresztyén élet szempontjából.

Az Alapítvány által tartott első bemutató napon mind az öt téma sorra került. A résztvevők nemcsak megismerhettek egy-egy történetelmondási lehetőséget (minden témához három változat tartozik, 1), hanem maguk is aktív részesei lettek a megelevenedő történeteknek.

Bodnár Péterné Bíró Mária lelkész-hittanoktató vezetésével kipróbálhattak lelkes közreműködők a bibliai történetekhez, vagy éppen a napi aranymondásokhoz kapcsolódó játékokat is.

Az alapigazságokhoz, és a bibliai történetekhez kapcsolódó énekeket Vizi István lelkész-teológiai tanár válogatta nagy szakértelemmel egyházi énekkincseink közül, illetve ő maga volt egyiknek-másiknak a szerzője is.  Az időközben egészen összekovácsolódott, több mint 40 fős csapat Bogáti Attila lónyai lelkész segítségével és vezetésével lelkesen és igaz szívből énekelte az ismert és először még ismeretlen új dallamokat.

  

A résztvevők a nap folyamán nem csak megismerhették, és megszerethették az igencsak aktuális, részletesen kidolgozott, és számtalan kapcsolódó melléklettel ellátott tábori anyagot, hanem a NEA, a Magyar Bibliatársulat és több egyházi szervezeteknek köszönhetően kedvezményes áron meg is vásárolhatták azt.

A technikai munkatárs Friderikusz Nándor fényeslitkei teológus segítségével még színesebbé vált a nap. Böszörményi József berkesz-székelyi lelkész imádsága után a résztvevők elfogyaszthatták az ízletes ebédet.

Hiszem, hogy aki ideszánta az időt, mindenki megerősödött abban a meggyőződésében, hogy a nagy reformátor ősök Biblián alapuló tanításai a gyermekek és fiatalok számára is érthetővé és „emészthetővé” válhatnak az alapítván által nyújtott segítség használatával.

Ugyanakkor ez a kidolgozott anyag azok számára is hasznos lehet, akik nyári tábort nem tartanak ugyan, de az év folyamán a hittanórák anyagának kiegészítéseképpen beépítik majd a reformációról szóló tananyagot a helyi tanmenetükbe. Úgy vélem, hogy ez a jubileumi év önmagában véve is nemcsak alkalmat kínál, hanem egyenesen kötelez is erre bennünket, református keresztyén embereket.

Az alapítvány munkatársai még a következő helyszíneken és időpontokban teszik megismerhetővé és elérhetővé a reformációi anyagot:

Székesfehérvár: április 21. péntek 14 óra

Budapest-Békásmegyer: április 22. szombat 10 óra

Debrecen-Mester utca: május 12. péntek 14 óra

Miskolc –Nyilas Misi Ház: május 15, hétfő 14 óra

A részletekről érdeklődni lehet Bodnár Péter ref. lelkész kuratóriumi elnöknél a 06/30/972-6082-es telefonszámon, vagy a titus@titus.hu email címen.