Rendszerüzenet
2017. március 26.

Ünnepelnek a clevelandi reformátusok

A clevelandi reformátusok is megnyitották a reformáció emlékévét az Első Magyar Református Egyház templomában.

Március 12-én, vasárnap délelőtt a szokásos “rendtől” eltérően ünnepélyes istentiszteletre került sor a Cleveland Első Magyar Református Egyház templomában.

1891. május 3-án alakult meg Amerika földjén az első magyar gyülekezet. Az alapitó hatvan református zömében szatmári és zempléni református volt. 1949-ben megépült a Cleveland-i református katedrális, a nyugati világ legnagyobb református temploma. A gyülekezet 1993 és 1996 között új templomot épített Cleveland egyik kertvárosi részében.

Mivel két jelentős eseményre is emlékeztek, így kettős ünnepre került sor. Amellett, hogy megemlékeztek a gyülekezetben az 1848/49-es szabadságharc eseményeiről és hőseiről, ez alkalommal nyitották meg Clevelandben a reformáció kezdetének 500. évfordulója alkalmából azt az emlékévet, amely csatlakozik a világszerte meghirdetett emlékévhez.

 alt 

Az ünnepi istentiszteletet Krasznai Csaba református püspök úr előbb köszöntő szavaival kezdte, majd a helyi magyar iskola diákjai rövid műsorukkal ajándékozták meg a híveket. A műsor során több, érdekes történetet osztottak meg olyan reformátorok életéből, akiknek a hitük, a reformáció melletti kiállásuk sok esetben akár meghurcoltatással, vagy éppen kivégzéssel végződött, de hitvallásuk és kitartásuk mai napig példaértékű minden hívő lélek számára.

A műsor után a lelkipásztor igehirdetésében felhívta a figyelmet a reformáció kulcsmondatának, vagyis a “Solus Christus” (Egyedül Krisztus által) alaptétel jelentőségére.

Az igehirdetést a kerek évforduló kapcsán a Nikodémus történetére építette fel, s ezen bibliai történetre alapozva emelte ki, hogy “maga Jézus is egy reformátor volt” a kora tanításához és a farizeusi tanításokra való berendezkedéséhez képest vagy attól eltérően.

 alt 

Jézus tanításánál maradva és életének történetére alapozva felhívta a figyelmet, hogy bizony sokszor támadják és nehezen fogadják el az újításokat, támadják is azt. Így volt ez akkoriban és ez nem változott napjainkig sem.

Továbbá Nikodémus történeténél maradva a lelkipásztor fokuszált arra is, hogy Nikodémus nem elégedett meg azzal, amiket másodkézből hallott, ő a forráshoz ment és azt kutatta fel. Hasonlóan tesznek a reformátorok is, akik az igaz eredetig nyúlnak vissza a tanításaik során, a Biblia értelmezése mentén is.

 alt 

Továbbá Luther egyik fontos kijelentésére építve záró gondolatait a lelkipásztor így fogalmazta meg: “az élet a keresztyén számára minden nap megtérés forrása lehet. A mi kezünkben van a döntés és a Szentlélek vezetésével lehetőségünk van, hogy Krisztus által, Őt követve az üdvösségre jussunk.”

Az emlékév során több rendezvényre is sor kerül nem csak a helyi gyülekezetben, hanem Cleveland és Észak-Amerika magyar közösségeiben is.

forrás: bocskairadio.org