Rendszerüzenet
2017. március 23.

A Szentírás vándorútja az ország legkeletibb településén, Garbolcon - hanganyaggal

A Tiszántúli Református Egyházkerület a reformáció 500. és a magyarországi reformáció 450. évfordulója alkalmából egy Vándorbibliát indított útjára, amely a kerület mind a 414 gyülekezetében megfordul ebben az évben. A kilencvenedik napon az ország legkeletibb gyülekezetébe, Garbolcra érkezett március 19-én – vasárnap délután.

alt

alt

alt

alt

Az egybegyűltek örömmel fogadták a Méhteleki Egyházközség küldöttségét, akik áldáskívánással adták át a Bibliát.

 alt 

Külön megtiszteltetés volt, hogy dr. Fekete Károly, az Egyházkerület püspöke személyesen köszöntötte az Ige köré gyűlteket. A kijelölt igeszakasz közös felolvasást követően Szalay Kont, a Szatmári Egyházmegye esperes szolgált imádsággal.

 alt 

A Garbolci gyülekezet a „Vándorbiblia” 90. állomásaként a 90. zsoltár első versével adott hálát e jeles alkalomért, és kérte Isten áldását az Ige további olvasóira, hallgatóira:

„Uram, te voltál hajlékunk nemzedékről nemzedékre.”

 alt 

Az ünnepi alkalomról Zsoldos Barnabás készített összeállítást az Európa Rádióban.

„A közösségteremtés egy apró eszköze az, hogy reflektorfénybe állítjuk azt a Szentírást, amely a hitvallásaink és a hitünk szerint is egy nagyon fontos zsinórtmértéke az életünknek. A teljes Szentírásnak a vándorútja azért fontos, mert sokszor csak rövidebb részleteket olvasunk belőle; a prédikáció textusa általában néhány vers, ha lekciót olvasunk, akkor is igyekszünk rövidíteni. Pedig az olvasmány önmagában is hat. Itt azt tapasztalhattuk meg, hogy a két ószövetségi és újszövetségi rész és az idejutó karácsonyi történet nagyon szépen kiegészítették egymást. Ahogy a II. Helvét Hitvallás mondja, a teljes Szentírás az Ó- és Újszövetségből áll, egyik mutat a másikra, ez az „ölelkezés” pedig egy nagyon fontos református sajátosság” – mondta Fekete Károly.

„Bár Debrecenben alakult meg a Tiszántúli Református Egyházkerület, de alapvető zsinatokat Erdődön, Csengerben és környékén is tartottak, így mondhatjuk azt, hogy a magyar reformáció bölcsője Szatmár. Az egyházmegye nagy örömmel csatlakozott a programhoz, és hálásak vagyunk ezért a szép tavaszi napért, amikor a Vándorbiblia az ország és az egyházkerület legkeletibb településére és az egyik legkisebb gyülekezetébe ért” – emelte ki Szalay Kont, a Szatmári Református Egyházmegye esperese. 

Az Európa Rádió összeállítása itt hallgatható meg:

Letöltés

A teljes galéria ITT érhető el. 

Fotók: Barcza János

Forrás: Európa Rádió