Rendszerüzenet
2017. február 03.

Bibliaolvasó nap a reformáció 500. évfordulója tiszteletére

A reformáció születésének 500. évfordulója alkalmából 2017 a reformáció éve. Az emlékév megnyitó rendezvényére január 31-én került sor, melyhez kapcsolódva a Debreceni Református Kollégium a Kárpát-medence református iskoláiban bibliaolvasó napot hirdetett. A mozgalomba bekapcsolódó iskolák közösen felolvasták a Biblia teljes szövegét.

alt

A kezdeményezéshez a Kárpát-medencében található közel 100 református iskolából 75 iskola közel 10 000 diákja csatlakozott. Az esemény reggel 8 és délután 14 óra között zajlott le. A megnyitóra a debreceni Nagytemplomban került sor, ahol a diákok a kijelölt igeszakaszokat olvasták fel. A diákok felolvasó mozgalma az emlékévet megnyitó ünnepélyes istentisztelettel ért véget, amelyet a debreceni Nagytemplomban tartottak.

alt

A kezdeményezéshez csatlakozott a Felvidék is. Az alapiskolák közül bekapcsolódott a rozsnyói, alistáli, érsekkétyi, martosi, illetve a két református középiskola közül a lévai Czeglédi Péter Református Gimnázium is.

A Czeglédi Péter Református Gimnáziumban 10 órakor az áhítati teremben gyűltek össze a tanulók és tanárok. A diákok a felolvasás elején rövid összefoglaló előadást hallgattak meg a reformáció születéséről, történetéről, amelyet Kiss Beáta, az intézmény igazgatónője tartott.

Fotók: Egresi László

 alt 

Az előadás után először az ószövetségi igeszakaszokat olvasták fel a diákok egymást váltva, majd a Jelenések könyvéből és a Zsoltárok könyvéből igeszakaszokat olvastak a gimnazisták. Az igeszakaszok felolvasása közötti rövid szünetekben a diákok elmélkedhettek, beszélgethettek az elhangzott részletekről. A délelőtt folyamán minden résztvevő a szívében lelki táplálékkal feltöltekezve, útravalóval ellátva tért haza otthonába a családjához.

Fotók: Kertész Csilla
Forrás: felvidek.ma

„Bibliaolvasó nap” - a Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskolában

alt

A Kárpát-medence református iskolái „Bibliaolvasó nap”-ja nagytemplomi nyitó rendezvényét követően, melyen iskolánk diákjai és pedagógusai résztvevőként és felolvasóként, Vox Iuventutis Gyermekkarunk pedig szolgálattevőként vett részt, a különleges eseményre jelentkezett hetvenöt iskolával együtt mi is elkezdtük a számunkra kijelölt bibliai szövegek hangos felolvasását.

 alt 

Az alkalmat, ami a biblia könyvek rövid bemutatásával kezdődött, az iskolai könyvtárban tartottuk. A tizenhét fejezet felolvasásában felső tagozatos tanulók – osztályonként két diák – és alsó tagozatban tanító pedagógusok vettek részt.

 alt 

alt

Az Ó-és Újszövetségi szövegek, melyeket a hallgatósága kivetítve is követhetett, a Revideált új fordítású Bibliából hangzottak. Felolvasás közben a Református Énekeskönyvből és az Áldd, lelkem, Istened! című iskolai énekeskönyvünkből, zenei tagozatos diákok közreműködésével, közösen énekeltünk. 

 alt 

alt

Szilágyi Tamás
Fotók: Egresi László