Rendszerüzenet
2017. január 22.

"Együttérzünk a Szinyei Merse Pál Gimnázium tizenhat halottjának hozzátartozóival, és imádkozunk a gyógyulásért"

Franciaországi sítáborból autóbusszal hazafelé tartó budapesti gimnazisták szenvedtek balesetet Olaszországban január 20-án éjjel. Együttérzünk a Szinyei Merse Pál Gimnázium tizenhat halottjának hozzátartozóival, imádkozunk a sérült fiatalok, tanárok és családtagok gyógyulásáért. Nincs a birtokunkban annak ismerete, ahogyan Isten oltogatja és gyújtogatja az életek csillagait, azonban vigasztalódhatunk ígéretében:

"Gyászukat örömre fordítom, megvigasztalom őket..." (Jer 31,13)

 
A veronai buszbaleset áldozataira emlékeztünk, a gyászolókért és a sérültekért imádkoztunk. Együttérzésünket fejeztük ki január 23-án reggel a Szinyei Merse Pál Gimnázium tizenhat halottjának hozzátartozóival a Dóczy Gimnázium reggeli áhítatának első perceiben. Dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke szólt a jelenlévő diákokhoz, tanárokhoz, és együtt imádkoztak a Verestempomban a Dóczy diákjai, tanárai a gyászoló családok vigasztalódásáért, és a súlyos sérültek felépüléséért.
 
alt
 
Január 20-án éjjel az olaszországi Verona közelében balesetet szenvedett egy magyar fiatalokat szállító busz, tizenhatan meghaltak, több mint húszan megsérültek. A buszon a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium tanulói, volt diákok, tanárok és egyikük családja utazott hazafelé egy franciaországi sítáborból.
 
A sérülteket veronai kórházakban látták el, a Külgazdasági és Külügyminisztérium képviselői, valamint az Országos Mentőszolgálat szakemberei még szombaton a helyszínre utaztak, hogy megszervezzék a balesetet szenvedett magyarok hazaszállítását. A hirado.hu szombati információi szerint az égési sérülést szenvedett fiatalokat a Bethesda Gyermekkórházban és a miskolci megyei kórházban láthatják el.
 
A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa felhívása nyomán az ökumenikus imahét vasárnapi záró alkalmain megemlékeztek a tragédia áldozatairól, országszerte számos gyülekezetben imádkoztak a túlélőkért és a gyászolókért. A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet gyűjtést hirdetett a sérültek és az áldozatok családjai számára a www.segelyszervezet.hu oldalon, valamint számlaszámán keresztül.
 
„Minden család, közösség, nemzet számára a fiatal életek, gyermekeink elvesztése a legnagyobb csapás. A gyász nehéz pillanataiban imáimmal a tragédiával sújtott családok, barátok mellett vagyok " – írta Orbán Viktor közvetlenül a buszbalesetet követően. A miniszterelnök kezdeményezésére a kormány az olaszországi buszbalesetben elhunyt áldozatok emlékére január 23-át nemzeti gyásznappá nyilvánította.
 
Magyarország lobogóját ma reggel nyolc órakor vonták fel, majd eresztették félárbocra a budapesti Kossuth téren Áder János köztársasági elnök, Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László házelnök jelenlétében. Bíró László katolikus tábori püspök mondott rövid imát, mellette jelen volt Jákob János protestáns tábori püspök is. A meghatározott középületeken gyászlobogót függesztenek ki, illetőleg Magyarország lobogóját és az európai lobogót is félárbocra eresztik. A nemzeti lobogó félárbocra engedésével egy időben a Budapesti Szent István-bazilika Szent István-harangja, Magyarország legnagyobb harangja is megkondult.
 
 alt 
 
Az iskolákban tanóra vagy külön diákrendezvény keretében méltó módon tartanak megemlékezést. A Református Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény munkatársai segédanyagot készítettek a veronai tragédia iskolai feldolgozásához.
 
Forrás: hirado.hu, MTI
 
A Magyar Református Szeretetszolgálat felajánlotta segítségét, így a tragédia valamennyi érintettjének rendelkezésére áll a Szolgálat krízisintervenciós-lelkigondozói csoportja.
 
További részletek: jobbadni.hu
 
Kányádi Sándor:
Valaki jár a fák hegyén
 
valaki jár a fák hegyén
ki gyújtja s oltja csillagod
csak az nem fél kit a remény
már végképp magára hagyott
 
én félek még reménykedem
ez a megtartó irgalom
a gondviselő félelem
kísért eddigi utamon
 
valaki jár a fák hegyén
vajon amikor zuhanok
meggyújt-e akkor még az én
tüzemnél egy új csillagot
 
vagy engem is egyetlenegy
sötétlő maggá összenyom
s nem villantja föl lelkemet
egy megszülető csillagon
 
valaki jár a fák hegyén
mondják úr minden porszemen
mondják maga a remény
mondják maga a félelem
 

Forrás: reformatus.hu