Rendszerüzenet
2017. január 18.

Fekete Károly püspök ökumenikus szolgálata a szegedi Dómban

A Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke 2017. január 16-án hétfőn este a szegedi Dómban hirdette Isten Igéjét az ökumenikus imahét alkalmából.

alt

Fekete Károly püspök Kiss-Rigó László szeged-csanádi római katolikus püspök meghívására Szegedre látogatott az ökumenikus imahét második napján. A szépen felújított szegedi katolikus székesegyházban a régió három területileg illetékes püspöke: Fekete Károly református, Gáncs Péter evangélikus és a házigazda Kiss-Rigó László római katolikus püspök együtt imádkozott a keresztyének egységéért. Az eseményen jelen volt Gyulay Endre nyugalmazott szeged-csanádi római katolikus püspök is. 

alt

Kiss-Rigó László püspök a szép számmal megjelent hívek előtt a 25. zsoltár szavait idézte köszöntésében és kiemelte, hogy Isten útjait követve a különböző felekezetekhez tartozó keresztyének is megtalálhatják az utakat egymás felé és közös úton is járhatnak egymással. Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke arra irányította a figyelmet, hogy közös hitünk alapja az, hogy Isten Krisztusban előbb szeretett minket, s hitéletünk csak válasz lehet Istennek erre a megelőző szeretetére. Felidézte, hogy a Reformáció 500. évfordulóján arra emlékezünk, hogy Isten Krisztus váltságműve által akadálymentesítette az utat Isten és ember között, s ez lehetővé teszi, hogy a közöttünk épült elválasztó falakat lebontsuk és a kereszt jegyében közeledjünk egymáshoz.

 alt 

 alt 

Fekete Károly püspök igehirdetésében a Máté evangéliuma 16. részének 24-26. verseit magyarázta és azt emelte ki, hogy a keresztyén ember nem akarja akár mások kárára is önmagát érvényesíteni, hanem Krisztus példáját követi, aki a kereszten kész volt az életét is feláldozni az embervilágért. A Krisztus-követő ember ezt felismerve kész elveszíteni az életét Őérte, s ekkor találja meg az élet valódi értelmét. A megváltottság tudatában örvendező ember aztán képes - Isten iránti hálából - felvenni a maga keresztjét és áldozatos életet élni Isten és embertársai szolgálatában. Rámutatott, hogy az Isten-nélküli ideológiák végül az ember lelkét követelik s attól fosztanak meg, ami a legfontosabb. Aki viszont csakis Krisztusra teszi fel az életét, az Istennél kiteljesedést talál és tartalmas életet élhet. A püspök arra buzdította az ökumenikus közösséget, hogy a kereszt titkára figyelve keressük együtt a Krisztus-követés hiteles útjait mai világunkban.   

 alt 

alt

A gyülekezet közös imádságát Kondé Lajos, a szegedi Dóm plébánosa vezette. Az egyházak közösségének erősödéséért, az emberiség békéjéért, a szenvedőkért, a betegekért valamint népünkért és a világ népeiért elmondott imádságokat Juhász András csongrádi református esperes és a szegeden szolgáló református, evangélikus és baptista lelkipásztorok mondták el. Az este során a szegedi Dóm kórusa és a közös, ökumenikus kórus is szolgált énekléssel. A közös liturgiát a három püspök áldásmondása zárta be. Az este perselyadományait a 2017-ben is megrendezésre kerülő, szegedi ökumenikus Tágas Tér Fesztivál szervezési költségeire ajánlották fel.

alt

A három püspök és a helyi ökumenikus lelkipásztori közösség estébe nyúló informális, testvéri beszélgetésre maradt együtt a liturgia után a szegedi Dóm frissen felújított altemplomában.

 alt 

Fotók: Barcza János