Rendszerüzenet
2017. január 13.

X. Református Jótékonysági Bál - Köszöntő

Szeretettel várjuk a X. Református Jótékonysági Bálra, melyet a Tiszántúli Református Egyházkerület rendez.
 
Időpont: 2017. február 24. péntek 18:00 
Helyszín: Debrecen, Kölcsey Központ - Nagyterem
 
„Az éberen őrködő keresztyén élet hittel Isten felé fordul, jó cselekedeteivel pedig a másik ember felé. Hitünk félévezredes öröksége, hogy ahol igazi háládatosság van, ott nem patika-mérlegen méricskéli ki az ember a maga háláját, mert tudjuk, mi nem a magunkéból adunk. Amink csak van, azt mind Istentől kaptuk. Isten pedig a jótékonyság alkalmával bennünket használ eszközként javainak továbbadására, mint saját meghosszabbított karját a jó ügyek és a felebarát felkarolásáért. Hálásak vagyunk, hogy a jubileumi 2017. esztendőben immár tizedszer lehetünk Isten eszköze határon túli testvéreink javára.”
 
Dr. Fekete Károly a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke
 
A támogatott intézmény a micskei Sámuel Szociális Bentlakás, amely a Királyhágómelléki Református Egyházkerület egyik intézményeként működik már 13 éve. Az intézmény jogilag az Érmelléki Református Diakóniai Alapitványhoz (ÉRDA) tartozik.
         
Az intézmény bemutatkozása:
 
Fő célkitűzésünk a szociálisan hátrányos helyzetű gyerekek segítése és iskoláztatása. Intézményünk jelenleg 35 gyerekkel foglalkozik, a legfiatalabb 4, a legidősebb 18 esztendős. Munkánk három területre terjed ki:
 
Az érmelléki egyházmegye különböző gyülekezeteiből a szegény, hátrányos helyzetű gyerekeket összegyűjtjük és iskoláztatjuk. Ez abból áll, hogy minden vasárnap délután a bentlakásba, Micskére hozzuk őket kisbusszal, itt a helyi iskolába járnak, és délután tanítónők segítségével oldják meg a házi feladatokat és vesznek részt más nevelő, építő programokba. A célunk az, hogy elősegítsük a szegény gyerekek anyanyelven való tanulását, valamint az, hogy megakadályozzuk a gyerekek kimaradását az iskolából, és azt, hogy a gyermekek állami gondozásba kerüljenek. Célunk mindenekelőtt, hogy keresztyén, magyar nevelésben részesüljenek. Péntek délutánonként a gyerekeket hazaszállítjuk hétvégére családjaikhoz, így nem sérül a szülő-gyerek kapcsolat, és a családi közösség sem bomlik meg. 
 
Munkánk második része a családgondozás. Kisbusszal rendszeresen összegyűjtjük a nálunk lakó gyerekek szüleit az intézménybe, és különböző programokkal készülünk számukra, melyek segítő, nevelő, tanácsadó jellegűek. Ugyanakkor rendszeres a családlátogatás is, valamint lehetőségeinkhez mérten segítjük is a családokat. 
 
Munkánk harmadik része a napközi üzemeltetése. A helyi, szegény gyerekek számára biztosítunk délutáni oktatást és felügyeletet. Ők iskola, óvoda után érkeznek hozzánk, meleg ebédet kapnak, és szakember segítségével készítik el a házi feladatokat, vagy vesznek részt programjainkban.  
 
A támogatásból az épület fűtésrendszerének a felújítása, illetve  - ha lehetséges - egy kisbusz vásárlása történne meg. 
 
Bertalan Csilla
intézményvezető