Rendszerüzenet
2016. december 31.

Évértékelés - 2016 - hanganyaggal

A Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, dr. Fekete Károly így értékelte a 2016-os esztendőt az Európa Rádióban:

„Tartalmas év van mögöttünk. A Hirdesd az Igét! programsorozattal bejártuk mind a kilenc egyházmegyét, és úgy érzem fölkeltettük az érdeklődést azok iránt a témák iránt, amelyekben a lelkipásztorokkal, presbiterekkel, gyülekezeti tagokkal együtt lehettünk. Egy olyan intenzív találkozássorozat volt, amely által megismerhettem az egyházkerület különböző tájegységeit, gyülekezet típusait. Nagyon sok lelkipásztorral találkoztam, akikkel örömökről, gondokról és a jövő terveiről is tudtunk beszélgetni. Egy olyan előkészítése volt ez a jubileumi esztendőnek, amely mindenképpen szükséges volt ahhoz, hogy egymásra találjunk. Hiszen, amikor egy felfokozott intenzív programsorozattal fogjuk megünnepelni a reformáció folyamatát, fontos, hogy könnyebben tudjunk egymással szót érteni, illetve azokat a feladatokat elvégezni, amelyeket nagyon sokan várnak tőlünk, hogy egy pezsgő és az 500 esztendőhöz méltó eseménysort szervezzünk.” (…)

„A református egyház kezdetektől fogva iskolafenntartó egyház. Rendszerben tudott gondolkodni. Az elmúlt 25 évben kialakult egy iskolahálózat, amely még nem működik rendszerszerűen. Ennek az elősegítése, a kölcsönhatások kialakítása, úgy gondolom, hogy püspöki feladat is. Ezeknek az intézményeknek nem elszigetelten kell működniük, hanem hatással kell lenniük egymásra.”

alt

„Fontos feladat volt számomra, hogy olyanokkal is találkozzak, akik nem az istentiszteleteken keresztül kötődnek az egyházhoz. Emiatt sok olyan kulturális, művészeti eseményen, vagy tudományos tanácskozáson is részt vettem, ahol egy más felület adódott. Olyan találkozások voltak ezek, amikor egy spontán beszélgetésben, vagy egy téma köré szervezett kerekasztal-beszélgetésben fejthettük ki a véleményünket, gondolatainkat, református álláspontunkat. Ezek az evangelizációnak olyan indirekt eszközei, amikor kerülő úton, de eljutunk a lényegig, s azokhoz a gondolatokhoz, amelyeket nekünk kell elmondani református szókészlettel és elgondolással. Jelentős események ezek, hiszen az egyház sok olyan bírálatot, kritikát kap kívülről, amelyek jogtalanok. Ezt csak úgy lehet tisztázni, ha elmondjuk, hogy belül mi van, mi hogy gondolkodunk és mik azok hangsúlyok, amelyek számunkra fontosak, hogy ne aggasanak ránk másféle szavakat, kifejezéseket, vagy gondolatokat, amiket mi nem is úgy gondolunk. (…) Sok olyan fóbia, félelem és felesleges dolog ránk rakódik ezzel, ami nem engedi a jót sem meglátni bennünk. Hálásak vagyunk a hétvégi eseményekért, a mozgásért – egyáltalán nem unalmas közeg az egyházunk – csak ebből kívülről keveset érzékelnek. Többeket be kell hívni ezért ezekbe az eseményekbe, hogy ők is találkozzanak az egyház hétköznapi vagy ünnepi arcával.”

„Jelképes eseményeken keresztül üzentünk a város lakosságának és Tiszántúl népének is, hogy elindult a reformáció kettős jubileuma – 500 évvel ezelőtt kezdődött a reformáció, s 450 évvel ezelőtt alakult az egyházkerületünk, illetve a Magyarországi Református Egyház az 1567-es Alkotmányozó Zsinat nyomán, amelyen Méliusz Juhász Péter nagyon fontos alapiratokat készített elő. Az a reménységünk, hogy ezt nagyon sokan kézbe is vehetik a következő évben a gyülekezeti tagjaink közül. A Heidelbergi Káté és a II. Helvét Hitvallás a két legfontosabb hitvallásunk, de azok a 16. századi üzenetek is, amelyeket itt, ezen a tájon fogalmaztak meg, szintén különleges élményt fognak jelenteni a jubileumi évben. (…)

alt

„Debrecen nem egy bezárt hely, hiszen megkapta – több európai nagyvároshoz hasonlóan – a Reformáció Városa megtisztelő címet. 2017. január 31-ére Debrecenbe érkezik a jubileumi emlékév alkalmából az Európai Protestáns Egyházak Közösségének (GEKE) kezdeményezésére útnak indított vándorkamion, amely egy interaktív kiállítótérben mutatja be a reformáció történetében meghatározó szerepet betöltő európai városokat. Összesen 19 ország 68 városát köti össze: Genfből, Kálvin városából indult el november 3-án és 2017. május 20-án ér Wittenbergbe, az ottani világkiállítás megnyitójára. A három magyarországi állomása közül Debrecen az egyedüli református város, ezen kívül Sopronban és Sárváron is van egy-egy állomása. A kamionhoz készült egy díszkapu is, amelyen keresztül belépve lehet majd megtekinteni vándorkiállítást. Égerházi László fafaragó művész alkotása jelképezi a protestáns erődtemplomok kapuit, illetve a harangtornyokat – november 24-től már látható a Kossuth téren. (…) Január 1-én indul útjára az Alföldi Nyomdától kapott Szentírás, amely december 31-ig bejárja a Tiszántúl 414 gyülekezetét, ezzel összekötve bennünket a jubileumi évben.”  

„Nagy várakozással vagyok, és hálás vagyok Istennek azért, hogy nekünk engedte megélni a jubileumi esztendőt, a reformáció 500 éves folyamatát, benne a 450 éves Tiszántúli reformációval, a kálvini fordulattal, ennek a tájnak a felemelésében nyújtott szerepével. Ha ebben mi gazdagodunk a következő év során, akkor az biztos, hogy a megerősödésünket fogja szolgálni.”

A teljes interjú itt hallgatható meg:

Letöltés

Forrás: Európa Rádió

Fotók: Barcza János