Rendszerüzenet
2016. december 19.

Több mint 261 millió forintnyi adomány gyűlt össze a Magyar Református Szeretetszolgálat számára

2016-ban a Magyar Református Szeretetszolgálattal együttműködve rendezte meg a közmédia a Jónak lenni jó! jótékonysági műsorát. Idén a beteg gyermekek, a szegénységben élő (Szabolcs, Szatmár, Borsod, Baranya, Somogy) rászorulók, és a kárpátaljai magyarság megsegítésére, az országban élő hátrányos helyzetű és fogyatékkal élő emberek támogatására folyt a gyűjtés a Jónak lenni jó elnevezésű kampányában.
 
 
8 órakor vette kezdetét a Jónak lenni jó! egész napos programja a Duna Televízión. A műsor házigazdái, Novodomszky Éva és Szujó Zoltán bemutatták nekünk a megvásárolható tárgyakat, illetve azokat a relikviákat, amelyekre licitálhatnak az érdeklődők, valamint elmondták, hogy november óta eddig 63,5 millió forint gyűlt össze. A stúdióban Beszterczey Andrással, a Magyar Református Szeretetszolgálat Irodájának vezetőjével beszélgettünk az intézmény munkájáról, az eddigi tapasztalatokról, és elmondta, hogy nem csak Magyarországon, de a határon túl is várják a telefonhívásokat, és az adományokat. Ellátogattunk a Bethesda Kórházba, ahol évente 9 ezer kis beteget ápolnak, akiket mint minden évben, idén is ajándékokkal lep meg a Református Szeretetszolgálat. A helyszínen Dióssy Klári Oszter Alexandra színművésznővel beszélgetett, aki egy kedves verset szavalt el nekünk. Ezek után visszakapcsoltunk a stúdióba, Szujó Zoltán néhány olyan értéktárgyat sorolt fel, amit világhírű sportolók ajánlottak fel, mint például a Vasarely tervezte és unokája által felajánlott Forma 1-es kockás zászlót, amit olyan pilóták dedikáltak többek között, mint Felipe Massa és Jenson Button. A stúdióban Szalai Attila karikaturistát köszönthettük, aki nem először vesz részt a Jónak lenni jó! jótékonysági kampányában.
 
 alt 
 
Debreceni helyszínünkre is ellátogattunk, ahol Kalocsai Andrea a Magyar Református Szeretetszolgálat két képviselőjét, Kocsis Attila lelkészt és programigazgatót, valamint Balog Barnabás lelkész-igazgatót kérdezte, hogy milyen adományokat várnak, az egész napos programokról beszéltek, illetve szó esett a közelgő évfordulókról úgy, mint az 500 éves Reformációról, és Debrecen városának 450 éves református múltjáról.
 
Az idei programhoz olyan híres művészek is csatlakoztak, mint a francia filmszínész, Jean-Paul Belmondo, aki a forgatásokon használt dzsekijét ajánlotta fel, amelyre ugyanúgy licitálhatnak az érdeklődők, mint a már említett Forma 1-es zászlóra is. Budapesten a rákospalotai raktárból Bényi Ildikó jelentkezett be, ahol a szeretetdobozok feldolgozása zajlott éppen. Győri Judit, az MRSZ önkéntes programkoordinátora az önkéntesek lelkes munkájáról beszélt, illetve elmondta, hogy folyamatosan várják azoknak a segítőkész embereknek a jelentkezését, akik szociális feladatokban tudnak segítséget nyújtani, úgy mint nyugdíjasok gondozása, ingyen ölelés, vagy éppen a szeretetcsomagok előkészítése, és kiosztása. Első műsorblokkunk végén Czinke Gáborral, a Zuglói Thai Box Akadémia S.E. vezető edzőjével, Nádasi Veronika színésznővel, és Lőrinczy Györggyel, a Budapesti Operettszínház főigazgatójával beszélgettünk, majd a művésznő előadásában egy karácsonyi dalt hallhattunk az Abigél c. musicalből, amit az Operettszínház már több éve játszik töretlen sikerrel.
 
10:30-kor a stúdióban Novodomszky Éva és Fábián Barna elmondták, hogy több relikvia is elkelt már, többek között Fábián Éva kancsója, és Hamvas Zoltán séfkabátja, de továbbra is megvásárolható például Gera Zoltán dedikált futballcipője. Az Önök nagylelkű támogatásaiból eddig 66,5 millió forint gyűlt össze a Református Szeretetszolgálat számára. Később a Külső-Józsefvárosi Református Gyülekezethez kapcsoltunk, ahol Bényi Ildikó Kovács Dávid lelkipásztorral beszélgetett a helyszínen folyó adományátadásról, illetve elmondta hogy hamarosan egy adventi Istentisztelet veszi kezdetét, ahol a Virtuózok felfedezettjének, Kiss Benedek Máténak furulyajátékát hallhatják a jelenlévők.
 
Debreceni helyszínünkre, a Kossuth térre is ellátogattunk, ahol a Református Szeretetszolgálat sátránál tartós élelmiszercsomagokat osztanak a rászorulóknak.
 
A stúdióban Novodomszky Éva és Fábián Barna elmondták, hogy máris elértük a 71 millió forintnyi összeget, majd felkonferálták a népszerű előadót, Ákost, aki évről-évre csatlakozik a Jónak lenni jó! karitatív programjához, idén dedikált platinalemezét ajánlotta fel erre a célra. Embermesék c. sorozatunkban a hattagú, pesterzsébeti Neitzer családot mutattuk be, akik nem egy hirtelen beütött bajjal, hanem a mindennapok küzdelmeivel kénytelenek együtt élni, hiszen a munkavállaló apa keresete a havi számlák gyűlésével hamar lecsappan. Őket is támogatja és segíti a Református Szeretetszolgálat. Ezután ismét a Bethesda Kórházba látogattunk, ahol a híres előadóművész és zeneszerző, St. Martin, és tanítványa, Gémes Bendegúz egy közös produkcióban adták elő a Hull a pelyhes fehér hó c. dalt. Az adás végén a műsorvezetők elmondták, hogy elkelt Törőcsik Mari művésznő sétabotja is, de számos relikvia vár még gazdára, amiket a mediaklikk.hu/jonaklennijo oldalon tekinthetnek meg.
 
Fél kettő előtt pár perccel a Duna World-ön folytatódott a közmédia egész napos műsorfolyama. Elsőként a háromtagú magyar erőemelő csoport, a Trio Power Line cirkuszi produkcióját láthattuk, melyben a formáció tagjai, Svitlana Kizilova, Simon András, és Saritz László működtek közre. A stúdióban Fekete Pétert, a Fővárosi Nagycirkusz igazgatóját üdvözölhettük Novodomszky Éva társaságában. Eddig 76 millió 900 ezer forintot ajánlottak fel a Református Szeretetszolgálatnak. Budapestről, a Szilágyi Dezső téri gyülekezettől jelentkezett be Bényi Ildikó Illés Dávid lelkész társaságában, aki arról beszélt, miként fogadják a használt ruhákat, tárgyakat, játékokat a téren, és hogyan fogják később eljuttatni ezeket az adományokat az MRSZ-hez. A stúdióban Novodomszky Éva és Fekete Péter a 60-as, 70-es és 80-as évek legnagyobb zeneszerzőinek, Guido és Maurizio de Angelis kisfilmjét mutatták meg, akik dedikált fotókat ajánlottak fel a karitatív programhoz. Az olasz testvérpár muzsikáit bizonyára sokan ismerhetik, hiszen a Zorro, a Sandokan, és a 80 nap alatt a Föld körül Willy Foggal ikonikus dalai mellett kedvenc pofonosztó párosunk, Bud Spencer és Terence Hill örökzöld filmjeihez is ők komponálták a zenét. Ellátogattunk a kárpátaljai Beregszászra, ahol a rászorulóknak osztottak élelmiszercsomagokat a Szeretetszolgálat képviselői. A Bethesda Kórházban gitárjátékot hallhattunk Snétberger Ferenc két tanítványának, Beri Áron és Ádám István előadásában, majd a bódvalenkei Gyerekházba látogattunk, amely intézményt a Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítványa működtet, és tart fent hátrányos helyzetű emberek számára. Miskolcon a Virtuózok tehetséges fuvolistájával, Csabay Zsuzsanna Virággal beszélgettünk, aki mindig szeretett jótékonykodni.
 
 alt 
 
Debrecenben a Tiszántúli Református Egyházkerület püspökével, Fekete Károllyal beszélgettünk, aki a Nagytemplom előtti meleg ételosztásban vett részt.
Negyed háromkor ismét a Duna Televízión folytattuk műsorunkat. Novodomszky Éva és Koko egy fantasztikus hírrel fogadtak minket, hiszen a svájci Heks Segélyszervezet 100 ezer Euróval, vagyis több mint 31 millió forinttal járult hozzá a Jónak lenni jó! kampányához, így már közel 110 millió forint gyűlt össze. A stúdióban Pataki Szilviával és Nacsa Olivérrel beszélgettünk, akik többek között két jegyet ajánlottak fel a Karinthy Színház Péter c. előadására. A beszélgetés után visszatérünk a Bethesda Kórházba, ahol Kováts Adél, Kossuth-és Jászai Mari-díjas színművész Boldizsár Ildikó Királylány születik c. meséjét adta elő. Kalocsai Andrea egy fiatal zenésszel beszélgetett Debrecenben, végül miskolci helyszínünkre látogattunk, ahol a különleges dallam- és ritmushangszerekre hangszerelt jazz- és a popdalokat játszó Tempó Ütőegyüttes zenélt nekünk.
 
Háromnegyed 4-kor Dr. Bogárdi-Szabó István püspök Úrral, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnökével beszélgettünk. Az MVM nagylelkű felajánlásának köszönhetően 120 millió forintra nőtt az az összeg, ami a Szeretetszolgálat számára gyűlt össze eddig. Késő délután Varró Dániel játszott a gyerekekkel a Bethesda Kórházban, és megnézhettük, milyen szép gyapjúangyalkákat készítenek a fiatalok Szigeti Zsófia múzeumpedagógussal.
 
Debrecenbe is átkukkantottunk, ahol az ügyeskezű fiatalok mézes finomságokat sütöttek, Jónak lenni jó! felirattal, amiket az MRSZ akciójának keretében ajándékoznak el. Velük, és a sütési folyamatokban segédkező Kocsisné Asztalos Anikóval beszélgettünk néhány szót.
 
A Bevásárló Udvarban élelmiszergyűjtésen jártunk, ahol Fejér Zsófia, a Nyilas Misi Program koordinátora beszélt a program munkájáról, amely ösztöndíjas támogatást nyújt a hátrányos helyzetű tehetséges fiatalokat. Adásunk végére az adományok összértéke elérte a 138 millió forintot.
 
Fél ötkor Novodomszky Éva és Koko az adományok eddigi összértékével jelentkeztek be, ami már a 142 millió forintot is túllépte. A stúdió vendége Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója volt, aki a Hungaroring által felajánlott Forma 1-es dedikált kockás zászlót mutatta meg nekünk, amit többek között Felipe Massa és Jenson Button is elláttak kézjegyükkel. Ez a zászló egyike azoknak a relikviáknak, amire egész nap licitálhatnak, ezekről, és a megvásárolható termékekről többet megtudhatnak a mediaklikk.hu/jonaklennijo oldalon. A Bethesda Kórházban Bordán Irén színművész adta elő József Attila klasszikusát, a Betlehemi királyokat, majd visszakapcsoltunk a stúdióba, ahol Éva és Koko Marton Éva opera-énekesnővel beszélgettek.
 
Debrecenben a 2016-os Fölszállott a páva fiatal tehetségeinek, a héttagú Kispendely Énekegyüttes előadását láthattuk, hallhattuk, majd bemutattuk a 15 éves kárpátaljai fiú, Kovács Dánielt, aki a Nyilas Misi Program keretében kapott támogatást a Református Szeretetszolgálattól.
 
A stúdióban Dr. Simon Attilát, Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatóját üdvözölhettük, aki megmutatta nekünk azt a Viktória mintával festett korsóvázát, amelyre ugyancsak licitálhatnak az érdeklődők. Műsorblokkunk végén Balázs János Liszt Ferenc-díjas zongoraművésszel beszélgettünk, aki utána Saint-Seans-Balázs: A hattyú c. darabját játszotta el nekünk.
 
Fél 6-kor a By The Way első karácsonyi dalát, a Mr. Sullivan-t hallhattuk, majd az együttes tagjaival, Feng Ya Ou Ferenccel, Vavra Bencével, és Szikszai Péterrel beszélgettünk, akik apró tárgyakkal, és játékokkal járultak hozzá a Jónak lenni jó! jótékonysági kampányához. Novodomszky Éva és Takács Bence elmondták, hogy az adományok összértéke túllépte már a 146 millió forintot is.
 
Debreceni helyszínünkön Ráckevei Anna színművésznővel csodálhattuk az adventi felvonulást, és a gyertyagyújtást. A láng egyenesen Betlehemből érkezett Debrecenbe a Kolping Családi Egyesület segítségével.
 
Kárpátalján Osgyán Dániel, a Magyar Református Szeretetszolgálat vészhelyzet-kezelési igazgatója beszélt nekünk a jótékonykodás fontosságáról, majd ellátogattunk a Bethesda Kórházba, ahol a Fővárosi Nagycirkusz művészeinek produkcióit élvezhettük. Bényi Ildikóval a Nyugati téren hallgathattunk bele a Magyar Honvédség Központi Zenekarának adventi jótékonysági koncertjébe. A helyszínen a zenekar karmesterével, Katona János alezredessel, és Lutár Balázzsal, a Magyar Református Szeretetszolgálat szociális programjainak vezetőjével beszélgettünk. Embermesék c. sorozatunk következő részében Sipos Tábitával ismerkedtünk meg, aki a Református Szeretetszolgálat Önkéntes Diakóniai Év programjának keretében érkezett Budapestre, hogy 10 hónapon át a Szilágyi Dezső téri családi napköziben foglalkozzon gyermekekkel. A stúdióban Bagi Ivánt üdvözölhettük, aki boldogan csatlakozott a közmédia karitatív programjához, majd Sima István Jónak lenni jó c. versét szavalta el Serfőző Bence. A miskolci kórházban a 10 éves Buncsak Margaritánál jártunk, akinek régi vágyát teljesítette a Szeretetszolgálat azzal, hogy egy társasjátékot kapott karácsonyra. A stúdióban a műsorvezetők felhívták a figyelmet arra, hogy számos relikvia vár még gazdára, például Dzsudzsák Balázs dedikált meze, és Bródy János dedikált bakelit lemeze, valamint az a kockás inge, amit nem egy fellépésén hordott. A stúdióban Peller Mariannt, a Virtuózok komolyzenei tehetségkutatójának producerét és ötletgazdáját köszönthettük, aki 5 db páros VIP jegyet ajánlott fel a január 1-i Zeneakadémia-i Virtuózok koncertre, amely a jegyek mellett tartalmaz egy-egy ajándékot, valamit egy-egy belépőt a koncert utáni fogadásra. Műsorblokkunk végén a Virtuózok felfedezettjeinek (Kökény Tamás-nagybőgő, Szüts Apor-zongora, Sándor Zoltán-hegedű) előadásában hallhattuk Irving Berlin klasszikusát, a White Christmas-t.
 
Fél 8 után még egyszer látogatást tettünk a Bethesda Kórházban, ahol Dióssy Klári Enyedi Annával, és Nyariki Noellel, a Hetedhét Gyerekhíradó műsorvezetőjével beszélgetett, akik egy 1×1 méteres csempeképet hoztak ajándékba, amelyet a szerkesztőség készített, majd néhány szóban foglalta össze a napot Bencze János, a Bethesda Kórház Alapítvány diakóniai igazgatója. A stúdióban Mészáros Lőrincné Kelemen Beatrix Csillát, és dr. Egyedné dr. Páricsi Orsolyát üdvözölhettük, akik egy 20 millió forintos adománnyal érkeztek.
 
21:30-kor folytatódott a Jónak lenni jó! egész napos műsorfolyama a Duna World-ön. A stúdióban Novodomszky Éva és Szente Vajk köszöntötte a nézőket és elárulták, hogy a 186 millió forintos összeget is elértük már. Továbbra is számos tárgyat vásárolhatnak meg, illetve 4 relikviára licitálhatnak, például arra a Viktória mintás korsóvázára, amit a Herendi Porcelánmanufaktúra ajánlott fel a Jónak lenni jó!-nak. A nagy értékű porcelán talpát Törőcsik Mari, Jean–Paul Belmondo, és Király Gábor aláírása díszíti. Ugyanilyen értékes tárgy Terence Hill mellénye, amelyet licitálásra ajánlott fel az olasz filmszínész. Bényi Ildikóval a Fővárosi Nagycirkuszba látogattunk, ahol az intézmény igazgatójával, Fekete Péterrel beszélgetett. A cirkusz elsők között csatlakozott a közmédia jótékonysági kampányához, és örömmel ajánlott fel minden ötödik adományozó számára egy-egy belépőt a január eleji cirkuszi előadásra.
 
 alt 
 
Debreceni helyszínünkön estére minden lecsendesült, Kalocsai Andrea a Kossuth téren értékelte a napot Fekete Károllyal, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspökével, majd a debreceni Nagytemplom orgonistájának, Csorba Gergely gitárművésznek az adventi zenéjét hallgathattuk meg.
 
Bárki kerület olyan helyzetbe, amikor mások segítségére szorul, ehhez elég egy betegség, vagy a munkahely elvesztése, és máris fordul a kocka. Embermesék c. sorozatunk következő részében megismerhettük Mérei Erzsébetet, aki ismeri a nélkülözést és a kiszolgáltatottságot, de most már ő segít a bajba jutott embereken a Magyar Református Szeretetszolgálat munkatársaként.
 
Műsorfolyamunk a Duna Televízión ért véget, a stúdióban Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész játékát élvezhettük. Novodomszky Éva és Feteke Péter elmondták, hogy több mint 190 millió forint gyűlt eddig össze. Lezárult az árverésünk is, a Viktória mintás korsóváza 1,5 millió forintért, Belmondo dzsekije 800 ezer, míg a Forma 1-es dedikált zászló 600 ezer forintért kelt el. Rengeteg tárgyi-, és pénzbeli adomány érkezett ma a Magyar Református Szeretetszolgálat számára, például egy 70 millió forintot érő kúria is, amit egy magánszemély ajánlott fel az Alapítványnak. A stúdióban Bagdy Emőke pszichológussal, Dr. Bogárdi-Szabó István püspök Úrral, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnökével, Dobos Menyhérttel, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatójával, és természetesen Bogányi Gergellyel beszélgettünk. Az Embermesék c. sorozat következő részében egy olyan fiatalembert ismerhettünk meg, akinek a betegsége sajnos nem gyógyítható. Édesanyja 15 éve egyedül gondoskodik róla a nap 24 órájában, és lehetőségeihez mérten mindent megad neki, hogy állapota elviselhetőbb legyen. A Magyar Református Szeretetszolgálat munkatársaitól az anyagi segítség mellett olyan lelki támogatást is kaptak, ami hatalmas erőt adott nekik a mindennapok túléléséhez.
 
A nap zárásaként a stúdió vendégei egy kisebb összefoglalóval elevenítették fel a 2016-os Jónak lenni jó! legszebb pillanatait, hogy emlékezzenek arra a napra, ahol több mint 261 millió forint gyűlt össze a Magyar Református Szeretetszolgálat számára, mindez az Önök segítségével. Áldott, Békés Karácsonyi Ünnepeket kívánunk Mindenkinek!
 
Az Európa Rádió összeállítását itt tudják meghallgatni:
 

Letöltés

 
Forrás: mediaklikk.hu
 
Fotók: Barcza János