Rendszerüzenet
2016. december 12.

A TISZÁNTÚLI REFORMÁTUS EGYHÁZKERÜLET SAJTÓKÖZLEMÉNYE

A TISZÁNTÚLI REFORMÁTUS EGYHÁZKERÜLET SAJTÓKÖZLEMÉNYE

a Debreceni Törvényszéken 2016. december 12-én megkezdődött büntetőüggyel kapcsolatban.

Az egyházkerület is a sajtóból értesült arról, hogy a Debreceni Törvényszék a mai napon kezdte meg az egyházkerületet és további hat szervezetet 2014. év tavaszán megkárosító külföldi bűnözők ügyének tárgyalását. A külföldi bűnözőkből álló csoport a debreceni református oktatási intézmények felújítására nyilvános közbeszerzési eljárásban kötött szerződések alapján történő előre ütemezett kifizetések adatait fürkészte ki.

Az építési kivitelező által benyújtott számlákhoz a műszaki ellenőr a teljesítési igazolásokat kiállította, és a számlákat alaki és tartalmi szempontból is az egyházkerület felelős vezetői többszörösen ellenőrizték. A bűnözők azonban a kivitelező bélyegzőjét és fejléces papírját is meghamisították, az egyházkerület munkatársait ezzel megtévesztették, és így kerülhetett a kivitelezőnek járó összeg a bűnözők bankszámlájára.

A bűncselekmény észlelése után az egyházkerület azonnal a rendőrséghez fordult és a bankfelügyelettől is intézkedést kért az elektronikus banki rendszer – ilyen típusú bűnözést lehetővé tevő – hiányosságának megszüntetése érdekében.

Az egyházkerület könyvvizsgáló felkérésével a belső vizsgálatot is lefolytatta.

Sem a belső vizsgálat, sem a rendőrségi nyomozás nem tárt fel olyan gyanút megalapozó adatot vagy körülményt, amely miatt valamely tisztségviselőnkkel vagy munkatársunkkal szemben intézkednünk kellett volna.

A rendőrség gyors és hatékony intézkedésének köszönhetően az eltulajdonított összeg jelentős részét külföldi bankokban lefoglalták és az okozott kár egy része már megtérült.

Bízunk abban, hogy a most megindult büntetőeljárás a bűncselekmény részleteit feltárja és az eljárás a tényleges elkövetők megbüntetésével zárul.

 

Debrecen, 2016. december 12.

Tiszántúli Református Egyházkerület