Rendszerüzenet
2016. december 05.

A Tiszántúli Református Egyházkerület cigánymissziójával foglalkozó lelkészek találkozója

2016. november 29-én tartotta meg a Tiszántúli Református Egyházkerület a cigánymissziójával foglalkozó lelkészeinek találkozóját Debrecenben, a Püspöki Hivatal Méliusz termében.

Az áhítatot követően a közös ügyek kerültek napirendre: a jelenlegi helyzetről, a jövőbeli tervekről és a felmerülő lehetséges megoldásokról esett szó. 

Dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke ismertette a Bihari Térség Kohéziójának szándéknyilatkozatát, ami az iskolai szegregáció megelőzése, és általában a térségi összetartás érdekében született.  Az együttműködési szándéknyilatkozatot november 18-án Biharkeresztesen aláírta Langerné Victor Katalin, a társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár, Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, Kapornai Judit, a Berettyóújfalui Tankerület vezetője, L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány alapítója, valamint az érintett polgármesterek - Biharkeresztes, Berettyóújfalu és Komádi képviseletében. Az aláírók azt fejezték ki a szándéknyilatkozattal, hogy fontos számukra a térségben élők integrációja, a gyerekek minél magasabb színvonalú oktatása, a befogadás növelése. (Erről részletesebben itt olvashatnak még: http://ttre.hu/hirek/orszagos/peldaerteku-osszefogas-a-a-bihari-terseg-tarsadalmi-koheziojanak-es-integraciojanak-elosegitesere)

A lelkésztalálkozón szó esett a Hosszúpályi Missziós Házról is, ami koreai segítséggel épült. Az egyházkerület ezután fokozottabban kívánja hasznosítani és nyitottá tenni ezt a teret: a jövőben különböző konferenciák és találkozások helyszíne lesz a térség cigánysága számára.

A tanácskozáson 12 gyülekezet lelkipásztora számolt be arról, hogy milyen gyakorlatok mentén szervezik munkájukat és szolgálatukat.

Az ilyen találkozások azért kiemelten fontosak, mert a közös beszélgetések alkalmával lehet megosztani a tapasztalatokat, miképpen is lehet segíteni a Krisztushoz közeledést a lelkészi szolgálattal és a kapcsolattartással. Fontos volna egy olyan internetes felület is, ahol a jó gyakorlatokat folyamatosan megoszthatják egymással a testvérek.

A jövőben műhelymunkával folytatódik ez a találkozás, ahol a lelkészek körbejárják a különböző teológiai kérdéseket, valamint a cigánymisszióval foglalkozó lelkipásztorok lelki töltekezése is megvalósulhat.

A cél közös: Jézus Krisztushoz vezetni az embereket, és ezáltal leomolhatnak a "válaszfalak” a cigány és nem cigány emberek között. 

 alt