Rendszerüzenet
2016. november 11.

Generális Konvent elnökségi ülése Debrecenben - hanganyaggal

November 8-9-én tartotta ülését a Generális Konvent Elnöksége, a Kárpát-medencei református egyházak hivatalban lévő püspökeit és főgondnokait tömörítő testület Debrecenben.

A Generális Konvent a Kárpát-medencei református egyházak közös képviseleti testülete. Feladata a közös alkotmány és közös törvények előkészítése, a közös ügyek koordinálása, az egység munkálása. Ennek ügyvivő testülete a Kárpát-medencei református egyházak hivatalban lévő püspökeit és főgondnokait tömörítő elnökség, melynek feladata a közös ügyek intézése. A testület szükség szerint, de évente legalább háromszor ülésezik.

alt

A debreceni ülés kiemelt témája volt többek között a reformáció jövő évi jubileumi rendezvényeinek előkészítése, a II. Helvét Hitvallás átdolgozott szövege, a Kárpát-medencei református oktatási alap 2016. évi gyűjtése. Fekete Károlyt, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspökét Pálóczi Alexandra kérdezte az Európa Rádióban.

"Az idei debreceni ülés azzal kezdődött, hogy megemlékeztünk Gulácsy Lajosról, a Kárpátaljai Református Egyház nyugalmazott püspökének életéről, munkásságáról. A Generális Konvent tagjai részt vettek a november 8-i temetésen, s megköszöntük Istennek azt, hogy 92 esztendőn keresztül hordozta, és nagyon nehéz időkben is megtartotta és megáldotta szolgálatát. A gulágon mint elítélt, a hitéért szenvedő lelkipásztort, aztán megáldotta a munkáját több gyülekezetben Kárpátalján, és az évtizedekben azzal ajándékozta meg, hogy vezethette is a kárpátaljai reformátusokat: iskolaalapító, gyülekezetszervező, újításokat hozó, nagyszerű, lelkes ember volt. (…)

 alt 

Ezt követően a reformáció jövő évi jubileumi rendezvényeit készítettük elő. Egyeztettük az időpontokat, a kiemelt eseményeket. Végigmentünk a határon túli és az anyaországi egyházkerületek tevékenységén. Minden beszámoló nagyon tartalmas volt. (…) Tisztújítások zajlottak a Királyhágómelléki Református Egyházkerületben, hiszen hat új esperes kezdte el a munkáját, akik az új generációhoz tartoznak – áldást kívántunk az ő munkájukra. Illetve Balla Lajos István főgondnok úr is bemutatkozott, aki a Zilahi Református Wesselényi Kollégium igazgatója. A Szerbiai Református Keresztyén Egyházban is tisztújítások zajlanak, itt november elején tartottak zsinati ülést, ahol meghatározták a menetrendet.

 alt 

Az egész találkozó huszonöt fővel zajlott, a már megújult Debreceni Református Kollégiumban fogadhattuk az elnökséget. A Tiszántúli Református Egyházkerület eseményeiről is számot adhattunk. 2017. január 31-én az országos egyház is itt tartja majd a megnyitóját. Bemutattuk azt a kisfilmet, ami három percben foglalja össze azt a 450 esztendőt, amit a reformátusok itt Tiszántúlon megéltek. Cséke Zsolt filmjét nagy örömmel nézték, és gratuláltak hozzá. Bemutattuk a molinóterveket, amelyeket a templomainkra szeretnénk kihelyezni. Beszámoltam arról, hogy a Csokonai Színházzal közös drámapályázatot hirdettünk, és a grafikai pályázat kiírása is készülőben van. Elkészült Vajda János Kossuth-díjas zeneszerzőnek a kompozíciója a kántus számára a jubileumi esztendőre. (…) Így készülünk a jövő esztendőre” – mondta Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke.

Az egész interjú meghallgatható itt:

Letöltés

Fotók: Barcza János

Forrás: Európa Rádió