Rendszerüzenet
2016. október 26.

A névtelen

„A névtelen” – ezzel a címmel írt darabot az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére a hajdúsámsoni református gyülekezet két oszlopos tagja, Szarka Zoltán és Szarkáné Kun Szilvia. 

A házaspár a helyi közösség összefogásával, fiatalok bevonásával színpadra is vitte a produkciót a város jubileumi ünnepségsorozatának keretében. A színdarab főszereplője egy elképzelt, vagy még inkább szimbolikus alak, egy református lelkész, aki ’56 viharában, a szovjet megtorlás árnyékában is hű marad hivatásának alapeszméihez. A szerzővel és a rendezésben, színpadra-állításban segítő feleségével Oláh Ilona beszélgetett.

 

„Ez egy elképzelt történet. A lelkészünk Debrecenben szolgál, és a harcokban résztvevő, magas rangú ezredesnek a gyermekeit bújtatja el a szovjet hírszerzés, a KGB tisztjei elől. Menekülnek, megérkeznek Budapestre, ahol a hamis papírjaikat vennék át, de meglepik őket, s egy pincébe kényszerülnek elbújni, ahol maga a történet is játszódik” – mondta Szarka Zoltán.

Honnan szerezték az inspirációt, a mintát a lelkipásztor alakjához? – kérdezte Oláh Ilona. „Lovász Krisztiánnal, a hajdúsámsoni lelkipásztorral beszélgettünk erről. Gáll Mihályról (is) mesélünk ebben a történetben – ő volt a forradalom idején Hajdúsámson lelkipásztora, és ő maga is fontos szerepet töltött be az ’56-os eseményekben, és ezért meg is hurcolta a rendszer. De több mindenkiről szól ez a történet, hiszen egy elképzelt szituációt jelenít meg, s nem véletlen a cím – „A névtelen” –, hiszen nem egy konkrét személyről van szó, hanem az akkor élő, ’56-os hősök mintáit ötvözi a darab” – folytatta Szarka Zoltán.

alt

„A fogadtatás fantasztikus volt. Tavaly decemberben kezdett el ez a történet kibontakozni. (..) A főszerepet Zoltai Sándor vállalta el – a Csokonai Színházban is vendégszerepel –, de a többi szerepet lelkes amatőrök, a hajdúsámsoni gyülekezet tagjai vállalták el.  Szívvel-lélekkel próbálták végig ezt a félévet” – mondta Szarkáné Kun Szilvia.

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg:

1. rész:

Letöltés

2. rész:

Letöltés

 

Forrás: Európa Rádió

Fotó forrása: Facebook