Rendszerüzenet
2016. szeptember 20.

Közös stratégia a Bihar és Hajdú-Bihar megyei önkormányzatok között

Közös stratégiákról és folytonos együtt gondolkodásról állapodtak meg tegnap a komádi városházán a Bihar és Hajdú-Bihar megyei önkormányzatok, valamint a királyhágómelléki és tiszántúli református egyházkerületek vezetői.

Részben uniós, részben nemzetgazdasági forrásokból finanszírozva az egészségügyben, továbbá a közélet különböző területein nyílik együttműködési lehetőség Hajdú-Bihar és a romániai Bihar megye között. Ezekről tartott tájékoztatót Pajna Zoltán, megyénk és Pásztor Sándor, Bihar megye közgyűlésének elnöke Komádiban hétfőn.

alt

A közös munka stratégiai ágazata az egészségügy fejlesztése lesz, de szóba került a kultúra, a turisztika és a gazdaság előrelépésének lehetősége, valamint a falvakból a népességelvándorlás csökkentése, megállítása is. Már maga a helyszínválasztás is jelképes volt, hiszen ezen a településen született Sulyok István, a KREK első püspöke. A tanácskozáson jelen volt Pásztor Sándor, Bihar megye tanácselnöke, Csűry István, a KREK püspöke, Pajna Zoltán és Bulcsu László, a Hajdú- Bihar megyei közgyűlés elnöke, illetve egyik alelnöke, valamint Tóth Ferenc komádi polgármester. A terítéken szociális, oktatási és egészségügyi témák voltak. Megállapodtak többek között abban, hogy a két megye és a két egyházkerület közösen pályázik főleg szociális jellegű európai uniós forrásokra. Egy közös munkacsoport felállításáról is döntöttek, Pásztor Sándor pedig bejelentette: kérni fogja a román kormánytól, hogy mihamarabb nyissa meg azt a tíz határátkelőt.

 alt 

Fotók: Barcza János

Forrás: 

http://www.naplo.hu/cimlap/2016/09/19/unios-penzek-is-segitik-a-ket-bihar-kozeledeset.naplo#registered
http://www.biharinaplo.ro/cimlap/2016/09/19/kozos-strategiak-menten.biharinaplo#registered