Rendszerüzenet
2016. szeptember 15.

Orgonaavató hálaadó istentisztelet Hajdúböszörményben - hanganyaggal

Orgonaavató hálaadó istentiszteletet tartottak Hajdúböszörményben 2016. szeptember 13-án a Kálvin téri Református Gyülekezet templomában.  Magyarország első pneumatikus rekonstrukcióját az Aeris Orgona Kft. végezte el. Faragó Attila ügyvezetőt kérdezte Papp Beatrix az orgonáról és a felújítási munkálatokról az Európa Rádióban.

alt

A Kálvin téri Református Gyülekezet orgonája a magyar orgonaépítés egyik kiemelkedő műemléke. A pécsi Angster József és Fia Orgona- és Harmóniumgyár Rt. készítette 1898/99-ben. Ezt követően többször felújították a hangszert: 1913-ban maga Angster József, majd az 1940-es években villanyfújtatókat is kapott az orgona, melyet 1980-ban Bordás István modernizált.

alt

A teljes rekonstrukciót régóta tervezték, többször pályáztak rá. A cél az volt, hogy visszaállítsák az eredeti, régi hangzást. Ez mostanra sikerült. Magyarország első pneumatikus rekonstrukcióját az Aeris Orgona Kft. végezte el. Faragó Attila ügyvezetőt kérdezték az orgonáról és a felújításáról az Európa Rádióban.

 alt 

„A Kálvin téri Református Gyülekezet orgonája két építési réteget tartalmaz, s mindkettőt a pécsi Angster József és Fia Orgona- és Harmóniumgyár Rt. készítette. Az első réteg 1898-ban készült el, már az is egy hárommanuálos orgona volt, mechanikusan működött. 1914-ben bővítették a hangszert, és – mint ahogyan abban az időben már minden orgona épült -, pneumatikussá alakították át. Művészileg ez egy kiforrottabb hangszer volt, és a rekonstrukció alkalmával, amely 2013-ban indult, ezt a réteget állítottuk vissza” – mondta Faragó Attila.

 alt 

A teljes interjú itt hallgatható meg:

Letöltés

 alt 

A hálaadó istentiszteleten az igét hirdette és az orgonát megáldotta dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke.

 alt

Köszöntőt mondott Hegyi László, az egyházi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár.

 alt

A hangszert Faragó Attila mutatta be, a restaurálást végző Aeris Orgona Kft. ügyvezetője.

alt

Fassang László és Dr. Szabó Balázs orgonaművészek adtak ünnepi koncertet.

alt

Tönkő Levente, a Kálvin téri Református Gyülekezet lelkipásztora is köszöntötte a résztvevőket. 

 alt 

Herdeán Gyöngyi, a testvérgyülekezet lelkipásztora a Nagyvárad-Újvárosi Református Egyházközség nevében köszöntötte a résztvevőket. 

Forrás: Európa Rádió
Fotók: Barcza János