Rendszerüzenet
2016. szeptember 13.

A Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat tanévnyitó konferenciája - hanganyaggal

A Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat (KRSZH) tanévnyitó konferenciájának idén Debrecen adott otthont szeptember 9-11. között. A résztvevők számos izgalmas szakmai és közösségi programba kapcsolódhattak be.

A Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat (KRSZH) öt esztendeje működik, és több mint 200 hallgató tagja. Immáron hét intézmény tartozik a hálózathoz: kettő Budapesten, kettő Debrecenben, és további egy-egy Nyíregyházán, Miskolcon és Szegeden.

alt

Szeptember 9-én, a konferencia ünnepélyes megnyitóján többek között dr. Szabó István püspök, Komolay Szabolcs alpolgármester és Langerné Victor Katalin helyettes államtitkár köszöntötte a résztvevőket.

alt

alt

alt

Az EMMI miniszteri fórumán Balog Zoltán minisztert kérdezhették a diákok.

 alt

Szeptember 10-én délelőtt Langerné Victor Katalin helyettes államtitkár vezetésével plenáris kerekasztal-beszélgetést tartottak a KRSZH a mindenkori elnökei és az intézmények igazgatói a szervezet múltjáról és jövőbeli céljairól. Ezt követően Balogh Róbert református lelkész vezetésével mutatkozott be a KRSZH alumni programja. Majd Dani Eszter, az MRE Misszió Iroda vezetője tartott előadást a cigánymisszióról, s ezt követően Nagy Krisztina, az MRE fejlesztési csoportvezetője mutatta be „Úton a képzésből a munkába” című előadásában a gyakornoki programot.

Szeptember 11-én, vasárnap délelőtt került sor az ünnepélyes, tanévnyitó istentiszteletre. Az igét dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, az MRE Zsinati alelnöke hirdette. 

alt

Tanévnyitó beszédet Czibere Károly államtitkár mondott. Az oktatókat és a hallgatókat Kocsis Fülöp görögkatolikus püspök, metropolita, dr. Fábri György evangélikus kerületi felügyelő, Dr. Zakar Péter GJK dékán, Dr. Orosz Atanáz görögkatolikus megyéspüspök, Laborczi Géza KRSZH elnök, evangélikus lelkész és Dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, az MRE zsinati alelnöke köszöntötte.

 alt 

Czibere Károly tanévnyitó beszédében kiemelte az összefogás fontosságát, melyet a hajó metaforán keresztül bontott ki. Öt esztendeje létezik a szakkollégiumi hálózat, és mi sem bizonyítja jobban jó működését, mint a látható, kézzel fogható eredmények – mondta Czibere Károly.

 alt 

Laborczi Géza, a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat elnöke a konferencia jelentőségéről és feladatáról beszélt az Európa Rádiónak. Pálóczi Alexandra kérdezte.

 alt 

„A találkozás örömét adj a konferencia. Nagyon sokfelől, különböző gazdasági, társadalmi, kulturális, vallási közegből érkeznek a hallgatók és érkezünk mindannyian, és az rendkívül jó dolog, hogy együtt tudunk lenni. Ezek a különbözőségek nem kioltják egymást, hanem egyfajta új minőség születik az egymásra figyelésből, a szimpátiából, az empátiából és az egymás iránti bizalomból. Természetesen ezek az alkalmak a találkozás örömén túl a feladatok áttekintését is jelentik. Az előttünk lévő tanévnek a feladatait világosan fölmérjük, együtt gondoljuk ezt végig. S minden intézmény aztán a maga területén tudja végezni a feladatokat, és így mint egy hálózatban, kötelékben repülve, kordináltan tudjuk segíteni a ránk bízott fiatalok életét” – mondta Laborczi Géza.

A teljes interjú itt hallgatható meg:

Letöltés

A Wáli István Református Cigány Szakkollégium idén szervezőként és házigazdaként segítette a rendezvény sikerességét. Hosszú szervezési munkálatok előzték meg ezt a néhány napot. Mózes Áront, a debreceni Wáli István Református Cigány Szakkollégium vezetőjét Szirák Sára kérdezte az Európa Rádióban.

 alt 

„Az alumni tagjai óriási örömet okoztak nekem. Igazán itt mérhető, hogy mi értelme van ennek az egésznek. Amikor arról beszélünk, hogy a református, illetve a keresztény cigány értelmiséget szeretnénk segíteni, akkor a délután folyamán teljes nyugalommal kellett azt konstatálni, hogy az alumni tagjairól nemcsak az mondható el, hogy diplomával rendelkeznek, hanem hogy fiatal értelmiségivé váltak. (…) Istentől való küldetésünk az, hogy mindenkinek segítsünk, esélyt teremtsünk. Most egy megújult épületben, megújult munkatársi és hallgatói körrel kezdjük a szeptembert” – mondta Mózes Áron.

A teljes interjú itt hallgatható meg:

Letöltés

 alt 

Forrás: Európa Rádió

Fotók: Barcza János