Rendszerüzenet
2016. augusztus 29.

Országos Református Tanévnyitó ünnepség Túrkevén - hanganyaggal

Augusztus 27-én Túrkevén tartották az Országos Református Tanévnyitó ünnepséget. Az igét dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke hirdette. Köszöntést mondott dr. Bogárdi Szabó István, a Zsinat lelkészi elnöke, és tanévnyitó beszédet tartott dr. Huszár Pál főgondnok, a Zsinat világi elnöke.

Az ünnepi alkalomról Pálóczi Alexandra készített összeállítást az Európa Rádióban, valamint Feke György tudósított a reformatus.hu-n.

Az országos tanévnyitó ünnepséget 1995 óta rendezik meg. A hagyományoknak megfelelően a tanévnyitó ünnepséget követően a Zsinati Oktatási Iroda fenntartói igazgatói értekezletet tartott.

alt

Pálóczi Alexandra dr. Fekete Károlyt, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspökét kérdezte az ünnepségről és a református oktatás jelentőségéről.

„Az országos tanévnyitók körbe mennek az egyházkerületeken. Most ránk került a sor, egy nagyon fontos esztendőben, hiszen huszonöt évvel ezelőtt indultak el – a rendszerváltás után – az új iskoláink, amelyek jelentős történelmi múlttal rendelkeznek. A Nagykunsági Református Egyházmegyébe tartozó több intézmény is ősi múltra tekint vissza. (…) A túrkevei iskola – amely most otthont adott a találkozónak - huszonöt esztendeje indult. Ez az alkalom számukra is nagyon fontos, hiszen hogyha együtt jelennek meg az iskolák, akkor az valamifajta összefogást  tükröz, amely erőt ad mindannyiunknak. Nemcsak az új tanévre, hanem biztatás ez a jövendő huszonöt esztendőre is.”

 alt 

Fekete Károly a 127. zsoltár alapján hirdette az igét, amelyben megfogalmazta a zsoltár üzenetét a következő tanévre. Eszerint a építés és az őrzés csak akkor jelent olyan munkát, amelyiknek eredménye van, ha Isten áldásával párosul. Ebben az áldásközvetítésben nagyon fontos szerepe van ezeknek az intézményeknek.

Az istentiszteletről írt tudósítás IDE kattintva olvasható a reformatus.hu-n.

A teljes interjú itt hallgatható meg:

Letöltés

Beszédek

alt

Az istentisztelettel egybekötött tanévnyitó ünnepségen elsőként Nagy Róza, a huszonöt éve újraindult túrkevei Kaszap Nagy István Református Általános Iskola igazgatónője köszöntötte a református iskolák és óvodák képviselőit, azt kívánva nekik, hogy intézményeik töltsék be küldetésüket, melyre elhívattak.

 alt 

Tanévnyitó beszédében Huszár Pál, a Zsinat világi elnöke pedagógust és tanulót egyaránt arra biztatott, vívják meg közös harcukat a tudásért és jólneveltségért. „Egyházunknak, nemzetünknek a mai világban nagy szüksége van kiművelt emberfőkre, alkalmazható tudással rendelkező, keresztyén elkötelezettségű, valamint nemzete és hazája iránti hűséges szakemberekre, akik nem vevők a talmi ragyogásra” – fogalmazott a dunántúli főgondnok. Mint mondta, az előttünk álló jubileumi év lelki és szellemi örökségünk vállalására és továbbadására kell sarkaljon minket, hogy minél több ember életében érvényesüljenek ezek az értékek. Beszéde végén Isten áldását kérve nyitotta meg a 2016/17-es tanévet.

 alt 

Köszöntőjében az igehirdetésre visszautalva Bogárdi Szabó István is arra emlékeztetett: Isten sokszor akkor lép be az életünkbe, amikor védtelenek vagyunk, ezért néha magunktól is le kell tenni a dolgainkat, hogy végre ő is munkához láthasson. „A gyülekezeteket nem múltjuk vagy méretük, hanem az evangélium hirdetése, a sákramentumok kiszolgálása és az Isten törvénye szerinti élet teszi gyülekezetté” – mondta a dunamelléki püspök, s azt kívánta, hogy református köznevelési intézményeinket is, legyen bár fél évezredes vagy csak húsz-huszonöt éves múltjuk, ugyanaz a szellemiség hassa át. „A svájci reformátor, Bullinger szerint arról ismerszik meg a hívő ember, hogy miután belekóstolt Isten jóságába, taníthatóvá válik. Legyen ez a mi közös jellemzőnk is!”

 alt 

„Az emberi erőforrások ügye elsősorban az óvodákban és iskolákban dől el” – Hegyi László egyházi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár az ünnepségen arról beszélt, hogy a jelenlegi magyar kormány szerint az értéksemlegesség önellentmondás, az érték viszont, ha igaz, teremtő erő, ezért az oktatás csak értékalapon, neveléssel kiegészítve képzelhető el. Épp ezért a kormány 2020-ig több mint húszmilliárd forinttal támogatja az egyházi fenntartású köznevelési intézmények korszerűsítését és bővítését – többek között a Debreceni Református Kollégium infrastrukturális fejlesztését, a Pápai Református Kollégium felújítását, a budapesti Baár-Madas gimnázium és a budafoki református általános iskola bővítését –, elismerve ezzel az egyházak évszázados értékteremtő munkáját.

Hitvalló református pedagógusokat díjaztak

Egyházunk Zsinata két kitüntetést is alapított a református keresztyén nevelés ügyét szolgáló pedagógusok munkájának elismerésére. Az Imre Sándor-díjat az intézményes református oktatás ügyének előmozdításáért adományozzák, s azt idén Szűcsné Farkas Zsuzsanna, a dédestapolcsányi Csomasz Tóth Kálmán Református Alapfokú Művészeti Iskola igazgatónője veheti majd át az őszi zsinati ülésszakon.

 alt

A Makkai Sándor-díjat pedig a református erényeket a mindennapi gyakorlatba átültető pedagógusok kaphatják, évente hárman (közülük egy határon túli). Balogh Györgynét, Uherkovich Zoltánt és Csomortán Melindát a tanévnyitón tüntette ki a Zsinat lelkészi és világi elnöke, mindhármukat Ábrám Tibor tiszáninneni főgondnok méltatta.

A díjazottak laudatioit IDE kattintva olvashatják.

Tanévkezdő támogatás, intézményi körkép, reformáció

alt

A tanévnyitót követően, melyet a helyi általános iskola tehetségeinek előadása színesített, a kiürült templomban intézményvezetői értekezletet tartottak. Ugyanakkor a Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) tizenkét iskola kétszáz hátrányos helyzetű tanulóját ajándékozta meg tanévkezdő csomaggal, harminc iskola diákjait pedig összesen négyezer füzettel. Az MRSZ idén nyáron is meghirdette tanszergyűjtő akcióját, melynek eredményeképp húszmillió forintnyi tanszerrel támogathatja a rászoruló családok iskolakezdését, s adhatja át nekik Isten szeretetének kézzelfogható jelét.

 alt 

Papp Kornél, a Zsinati Oktatási Iroda vezetőjének tájékoztatása szerint szeptember 1-jével egy új református köznevelési intézmény kezdi meg működését: a Gerjeni Református Általános Iskola és Óvoda. Az intézmények száma azonban nem változik, ugyanis visszakerül állami fenntartásba a Mezőcsáti Református Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola. Az új intézmény mellett új intézményegységek is megkezdik működésüket az új tanévben: a Pátkai Református Általános Iskola alapfokú művészeti iskolai intézményegységgel gyarapodott, a lovasberényi Reményik Sándor Református Általános Iskola óvodai intézményegységgel bővült, a Kunmadarasi Református Általános Iskola óvodai intézményegysége pedig szintén a tanév kezdetén nyitja meg kapuit a gyermekek előtt. Így a 2016/17. tanévben 160 településen, 170 intézmény keretei között és 375 feladatellátási helyen összesen 281 köznevelési feladatot lát el a református köznevelés. >> Részletekért olvassa el református köznevelési körképünket a reformatus.hu-n.

Az új tanévben már köznevelési intézményeink is a reformáció 500. évfordulójára fókuszálnak. A Református Tehetséggondozó Alapítvány által meghirdetett, „Rejtőzködő kincseink” elnevezésű tanulmányi verseny döntőjét szeptember 23-25. között Debrecenben szervezik. Október 28-án Pécsett indul útjára a protestáns iskolatörténeti vándorkiállítás, mely 2017 decemberéig tizenöt helyszínen mutatja be a protestáns oktatás fél évezredes történetét. Mint kiderült, a Kárpát-medence református iskolái az emlékév január 31-i nyitányát bibliaolvasó nappal teszik emlékezetessé.

 alt 

Idén több mint ötvenezer diák kezdi meg tanulmányait a református intézményekben – középiskolákban, általános iskolákban és óvodákban. Az intézmények különbözőek, azonban a református értékek – amelyek mentén a gyermekeket oktatják és nevelik – ugyanazok. „Olyan gyerekeket, tanulókat szeretnénk képezni, akik megállják a helyüket: a tudásban, a nevelésben, és a keresztyén hitnek megfelelő értékekkel bírnak” – mondta dr. Nagyné Serfőző Éva, a Karcagi Nagykun Református Gimnázium Egészségügyi Szakközépiskola és Kollégium igazgatóhelyettese.

„Az intézmény területén működik családi napközi, óvoda és idősek napközije is. Így a generációk együtt tartózkodása nálunk megszokott. (…) A reformáció 500 éves évfordulójára is készülünk. Ötszáz héliumos lufit szeretnénk elengedni, a gyermekek egy-egy üzenetével” – árulta el dr. Bács Jenőné, a Debrecen-Bánki Református Általános Iskola igazgatója.

„A legfontosabb a vallás, a heti két óra által ugyanis sokkal gazdagabbak vagyunk, és sokkal jobban tudunk koncentrálni az előttünk álló feladatokra is” – árulta el Rózsahegyi Luca, a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziumának diákja.

A teljes interjúkat itt lehet meghallgatni:

Letöltés

Forrás: reformatus.hu, Európa Rádió

Fotók: Barcza János