Rendszerüzenet
2016. július 19.

Cigány szakkollégiumi hálózat - hanganyaggal

2011-ben döntött úgy az Európai Unió és a magyar kormány, hogy támogatja a romák felzárkóztatását. Így hazánkban a történelmi egyházak létrehozták a cigány szakkollégiumi hálózatot, és megalakultak az első roma szakkollégiumok. Az akkori főiskolai, egyetemi hallgatók azóta már végeztek, diplomások, dolgoznak és mindannyiuk szívügye, hogy a roma fiatalok tudjanak továbbtanulni. Papp Beatrix összeállítása az Európa Rádióban.

5 évvel ezelőtt jött létre Debrecenben a Wáli István Református Cigány Szakkollégium. Jelenleg 26 hallgatója van, a cél, hogy elérjék a 30-as létszámot. Erre ad lehetőséget az a támogatás, amelyből nyáron tovább bővülhet, megújulhat a szakkollégium épülete. 

Letöltés

A szakkollégium rendkívül fontos a roma fiatalok számára, hiszen sokuknak ez az egyetlen lehetősége a környezetből való kitörésre. Erről hallhatnak a most következő beszélgetésben.

Letöltés

Megalakult Budapesten a Református Cigány Szakkollégium, a Reforom, amely a debreceni Wáli István Református Cigány Szakkollégium testvérintézménye. Jelenleg 15 szakkollégista jelentkezését várják, elsősorban olyan roma vagy hátrányos helyzetben lévő diákokat, akiket a fővárosi főiskolák, egyetemek egyikére vettek fel. A jelentkezési határidő augusztus 19. A részletekről szól a következő beszélgetés.

Letöltés

Forrás: Európa Rádió