Rendszerüzenet
2016. június 30.

A Tiszántúli Református Egyházkerületi Nőszövetség XXIII. Konferenciája

A Tiszántúli Református Egyházkerületi Nőszövetség 2016. június 24-én a Nagytemplomban tartotta meg XXIII. Egyházkerületi Konferenciáját. A rendezvényen több mint 370 nőtestvérünk vett részt.

 

alt

„Minden nép között kedves Előtte, aki féli Őt és igazságot cselekszik.” (Ap.Csel. 10:35)

alt

A nyitóistentiszteleten Fazekas László, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház püspöke hirdette az igét.

alt

A konferenciát Dr. Gaál Botondné dr. Czeglédy Mária elnöknő nyitotta meg, aki elmondta, hogy az idei év fő témája a hitvallás szerepe a gyülekezetben és az egyéni életekben.  „A hitvallást ismerjük, elolvassuk, tanulmányozzuk. A hitvalló örökséget tovább lehet adni, de magát a hitet nem. A nőknek nagy szerepe van abban, hogyan adják át a hitvallás ismeretét, és hogyan vezetik rá – például a családtagokat is  a hitre.”

 alt 

Miért fontos az, hogy a Nőszövetség találkozzon a konferenciák alkalmával? – kérdeztük Czeglédy Máriát. „Nagyon sok mindent haza lehet innen vinni: sokat tanulunk egymástól, az előadásokból, az istentiszteletből. Fontos, hogy minden évben találkozzunk, régi és új arcokkal egyaránt. Sok új, most megalakuló nőszövetség van, nagyon örülünk annak, hogy meg tudunk újulni.”

 alt 

A megnyitó után közös énektanulás következett Kurgyis András lelkésztanár vezetésével. A rövid gyakorlást követően már öt szólamban hangzott el az „Áldjon meg téged, áldjon az Úr” kezdetű zsoltár – betöltve a Nagytemplom falait.

 alt 

Dr. Bodó Sára a Debreceni Református Hittudományi Egyetem docense és tanszékvezetője a „Hitvallás és helytállás avagy a II. Helvét Hitvallás jelentősége a mindennapokban” címmel tartotta meg előadását. A történeti áttekintés után a II. Helvét Hitvallás mindennapi, gyakorlati „hasznaira” mutatott rá. Az első fejezet címe – A szentírás Isten igaz igéje – magában hordja a megkérdőjelezhetetlen állítást. „A hitvallás arra hív, hogy olvasd a Szentírást. A hitvallás bizalomra hív."

 alt 

Az előadás után Gilicze Andrásné, az Országos Református Nőszövetség titkára külön-külön köszöntötte a résztvevőket az egész Kárpát-medencéből.

 alt 

Györky Szilvia lelkipásztor, a Szlovákiai Református Keresztyén Nők Egyesületének elnöke „Hitvalló életünk a Felvidéken” címmel tartott előadást, melyben a Felvidék református életének történetét, alakulását foglalta össze. „A reformáció terjedésétől kezdve a magyarok a svájci protestáns irányvonalat követték, más anyanyelvűek azonban a lutheránus vonalat. Ez mai napig megmaradt a hitvallásunkban.” Györky Szilvia beszélt a gályarabokról - hiszen nagyon sok gályarab Felvidékről származott -, Mária Terézia katolizációjáról, a trianoni események következményeiről, a kitelepítésekről. „Ennek ellenére megmaradtunk reformátusnak, és bármennyire is megpróbálták beszorítani a templom falai közé az egyházi életet, mégis élő gyülekezeteink voltak. A rendszerváltás után azonban újjáéledt az egyházi élet és új lendületet kapott.” Györky Szilvia elmondta, hogy azért tartják fontosnak a részvételüket a konferencián, hogy egymás hite által épüljenek a testvérek, és egymás terhét hordozva megerősödjenek ők is a Szentlélek által a hitvallásban. „Annak az egységnek a megerősítésére jöttünk el, amelybe minket már bevont ez az egységes nőszövetségi test.”

 alt 

A záróistentiszteleten dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, és felesége, Feketéné Kavisánszki Györgyi, a Debreceni Református Kollégium Óvodájának intézményvezetője közösen hirdették az igét, dialógus prédikáció formájában a Lk 8,22-35 alapján. Az egyik legfontosabb gondolat szerint „Jézus partraszállásaiból élünk” – Ő közelít akkor is, amikor nem számítunk rá, vagy nem vesszük észre. „Az Istenre nézve átrendeződött életű ember számára Istennek rémhír helyett örömhíre van: a Gonosz támadása nem hiúsíthatja meg a Jézus és követői partraszállását; a Krisztus csatája mindig az emberért történik, hogy helyreálljon az életünk.”

 alt 

 alt 

Fotók: Barcza János

A mezőtúri testvérek így látták a nap programjait:

http://mezotur.reformatus.hu/

Papp Beatrix összeállítása az eseményről az Európa Rádióban:

Letöltés

 

Forrás: Európa Rádió