Rendszerüzenet
2016. június 15.

Határtalanul szeretem hazámat!

Sokat hallottunk már Erdélyről, történelem órán, irodalom órán, és még földrajz órán is, de még soha nem volt alkalmunk, ennek a helynek a kulturális, vallási, történelmi, és természeti csodáit szabad szemmel megpillantani. És a helyiek honfi gondolkodásával azonosulni. Számunkra ezt jelentette ez a kirándulás, amit most egy pár mondatban felidézünk.

Az első napon, június 1-én, reggel hat órakor indultunk el Mezőtúrról. Az első állomásunk Csúcsán, a felújított Boncza Kastély volt, ezt követően kincses Kolozsváron  tettünk  egy hosszabb látogatást, ahol Hunyadi Mátyás királyunk szobrát, majd szülőházát tekintettük meg. Tordán a sóbányában, és a Tordai Hasadékban sétáltunk. Torockón volt az első napi szállásunk.

A második nap első állomása Szováta volt, ahol megnéztük körbejárással a Medve tavat. Ezután nemzetünk két nagy alakjának síremlékénél, Farkaslakán Tamási Áronénál, Szelykefürdőn pedig Orbán Balázsénál koszorúztunk. Ezt követően a korondi vásárnál álltunk meg, és végül második napi úti célunk Parajd volt, ahol a sóbánya körbejárása után kipihenhettük aznapi fáradalmainkat.

A harmadik napon Székelyudvarhely és Csíkszereda érintésével jutottunk el a Szent-Anna tóhoz. A tó partján egy olyan különleges élményben volt részünk, hogy két medvét is láttunk! Ezután a Mohos lápot jártuk végig, egy igen vicces idegenvezető társaságában. Délután a Kézdivásárhelyi Református Kollégiummal, testvériskolánkkal és testvérgyülekezetünkkel találkozhattunk.

 alt 

A negyedik nap programja a gyergyószentmiklósi református templomban, a június 4-ei, Trianoni megemlékezéssel kezdődött. Ezt követően a Gyilkos tóhoz utaztunk tovább, ahol a tó magas vízszintje miatt csónakázásra nem volt lehetőség, de a látvány így is felejthetetlen maradt. A délutáni program keretében gyalogosan tekintettük meg a Békás szorost. Célunk az ezeréves határ történeti szerepének megismerése volt. Negyedik nap este visszatértünk Torockóra.

Az utolsó napon az első úti célunk Gyulafehérvár ezeréves temploma, és a Hunyadiak temetkezési helyszínének meglátogatása volt. Ezután utazásunkat Déván keresztül Vajdahunyad irányába vettük. Ahol a vár történeti szerepével ismerkedtünk meg. A nap utolsó programjaként Aradon, egy városnézés keretében, a Szabadságszobornál és a Vesztőhelynél koszorúztunk. És végezetül körbejártuk aradi testvériskolánkat a Csiky Gergely Iskolacsoportot. Kirándulásunk végpontja Mezőtúr volt, ahova kellemesen elfáradva, de élményekkel gazdagon térhettünk vissza.

Számunkra nagyon sokat jelentett, hogy ilyen szép helyeken járhattunk, és megismerhettük a határon túl élő honfitársainkat. A legnagyobb üzenet, amit szívünkbe véshettünk erről a kirándulásról az volt, hogy bármilyen messze légy is a hazádtól, te akkor is magyar vagy, és ezt soha ne feledd!                             

Patkós Linett

7. osztályos tanuló, Mezőtúri Református Kollégium