Rendszerüzenet
2016. június 10.

A lélek ápolása – a lelki egészségvédelem új lehetőségei - hanganyaggal

Az Európai Kórházlelkész és Lelkigondozói Hálózat Konferenciáját (ENHCC) 14. alkalommal rendezték meg, melynek idén Debrecen adott otthont.  A konferenciáról Gál Juditot, a Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet kórházlelkészét Papp Beatrix kérdezte az Európa Rádióban. 

A „Lélek ápolása – a lelki egészségvédelem új lehetőségei” című nemzetközi, angol nyelvű konferencia 2016. június 1-5. között zajlott Debrecenben – a Magyarországi Református Egyház Zsinat elnökségének a meghívására.

Az ENHCC hálózata kétévente találkozik a konferenciák alkalmával, idén 23 országból gyűltek össze a résztvevők, felekezettől függetlenül. A konferencia célja a kórházlelkészi tapasztalatok és jó gyakorlatok átadása volt, a különböző országokban folyó kutatások bemutatása. Az előadások a spiritualitás témakörét járták körbe az egészségügyben.

alt

Gál Juditot, a Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet kórházlelkészét kérdeztük a konferenciával kapcsolatban.

„A konferencián nagyon hangsúlyossá vált az, hogy mennyire megváltozott Európa a multikulturalitás következtében. Szó volt arról is, hogy a 21. századi egészségügyben a modern technológiai megoldások és a gyógyszeres beavatkozások kerülnek az előtérbe. Ugyanakkor maga az ember, a beteg ember nem változott. Nemcsak fizikai, lelki, hanem spirituális szükségletekkel, kereséssel is rendelkezik. A keresztény voltunk és küldetésünk megélése hangsúlyosabbá válik a betegágy mellett, mint a keresztény tanok mindenáron való átadása. A kutatási adatok is alátámasztják, hogy a spirituális jólét is segít a betegségekkel való megküzdésben.
Továbbá kiderült, hogy bizonyos országokban vallásos témákról már csak akkor lehet beszélni, ha maga a beteg kéri ezt. Ugyanakkor a kutatások kimutatták, hogy a különféle betegségekben szenvedő emberek, családtagok, sőt sokszor az egészségügyi személyzet is keresi a transzcendensben lévő erőforrásokat” – mondta Gál Judit.

alt

A konferencia résztvevői meglátogattak 4 kórházat, így betekintést kaptak a magyarországi egészségügyi ellátásba.

A találkozó egy fordulópontot is hozott: az új vezetőtestület megválasztásával hat év után új elnök lett: Simon Evers, amszterdami kórházlelkész, aki a Holland Kórházlelkészi Szövetség vezetője.

A következő helyszín 2018-ban Belgium lesz.

  

Az új vezetőség

Father Efsathios Saffioés (Cyprus, 1), Axel Liegeois (Belgium, 1), Gál Judit (Magyarország, 1), Simon Evers (Hollandia) , Karoliina Nikula (Finnország, 1), Simon Haamer (Litvánia, 1), Father Adamantios Avgouistidis (Görögország, 1), Mark Burleigh (Anglia)

Interjú:

Letöltés

Forrás: Európa Rádió

Fotók: Barcza János