Rendszerüzenet
2016. május 25.

Sugallat - elérhető a teljes kerekasztal-beszélgetés videón!

Sugallat – Az inspiráció rejtelmei – Zenés beszélgetés pünkösd után címmel szervezett kerekasztal-beszélgetést a Tiszántúli Református Egyházkerület és a Debreceni Egyetem Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszéke az Egyetemi Templomban a Hirdesd az Igét! programsorozat egyik állomásaként. A teljes beszélgetés felkerült a honlapunkra!

Néhány szó a költészetről  

A csütörtöki kerekasztal beszélgetés  társaságában ott volt Lovasi András zenész, énekes, a Kiscsillag és a Kispál és a Borz frontembere; Heidl György, a Pécsi Tudományegyetem (PTE, 1), Esztétika és Kulturális Tanulmányok Tanszékének vezetője; valamint Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke.

“Az összes művészet közül leginkább a zene az, ami dicséretre méltó, udvarias, derűs, vidám, szeretnivaló, hiszen az embert szabaddá, derűssé, udvariassá, vidámmá, szeretnivalóvá teszi. A zene ugyanis befolyással van az emberi érzelmekre, például a csatákban. … Kell ennél több? A zene a nehézségek elviselésére ösztönzi az embereket, és a munkavégzés fáradalmát énekszóval enyhíti. A megzavarodott lelket felfrissíti a zene, minthogy megszünteti a fejfájást és a szomorúságot, elűzi a tisztátalan gondolatokat, a rossz hangulatot és a kedvetlenséget. Maguk a csúszómászók, nemkülönben a vízi élőlények, de még a madarak is földerülnek a zene édességét hallva.” Beda Venerabilis (forrás: heidlgyorgy.com)

A zene megszólalását meghatározza a közeg, melyben felcsendülnek dallamai. A közeg a tér, a napszak, a társaság. A csütörtök esti dalok Lovasi András és Heidl  György tolmácsolásában átszőtték finom szövetként az estét. Az Egyetemi templom tere koncentrált, éppen megszólalásokra szorította a mikrofonba éneklőt, beszélőt. „Beszélni nem olyan jó a zenéről, mint zenélni”- hangzott el a beszélgetésben, de ezt most hallgatóként nem így éreztem. Nehéz lehetett így, meg-megállva zenélni, majd újra beszélgetni, de az asztaltársaságban folyó beszédet inspirálta a megzenésített vers, vagy csak a vers, mely így költészet. Szövögetem, költögetem tovább magamban azóta is ezt az estét.

Tóth-Mihala Veronika