Rendszerüzenet
2016. május 25.

445 éve született Milotán Milotai Nyilas István református püspök

A Református Egység Napja keretében Milotai Nyilas Istvánról emlékeztek meg a községben. A Milotai Nyilas István-emlékdíjat Szalay Kont, a Szatmári Református Egyházmegye esperese vehette át. 

„Ismertem a Nyilas Pistát, még a „tsz” időkből”- mondta nekem egy kedves falusi ember Milotán, amikor érdeklődtem: „Mit tudnak Milotai Nyilas Istvánról?” Ez év május 22-én egy jóval korábban élt híres püspököt méltattunk a Református Egység Napja keretében, amikor megemlékeztünk községünk híres szülöttéről. Az ünnepségen jelen voltak annak a Szatmárnémeti Református Gimnáziumnak a tanárai és diákjai, amelyért oly sokat tett Milotai Nyilas István szatmári esperessége alatt. De ki is volt ő valójában? 

alt

Milotán született 1571-ben. Nagybányai, majd később debreceni diák volt, ahol 1599-ben senior lett. Még ebben az évben külföldre ment tanulni.  Heidelbergből 1603-ban hazatérve, még ez év őszétől debreceni tanárrá lett, majd 1604 őszétől Nagykálló, 1607-től Szatmár lelkésze volt. A Szatmári Egyházmegye 1611-ben esperessé választotta, de három évvel később már a Tiszántúli Egyházkerület püspöke. 1618 júniusában hivatalairól lemondva Gyulafehérvárra ment Bethlen Gábor fejedelem egyik prédikátorának. Kiváló munkásságot fejtett ki a protestáns oktatásügy fejlesztése körül, valamint az egyházi irodalomban is. A Kolozsváron először 1621-ben kiadott Agenda-ja számos kiadást élt meg. „Nem a félelemnek lelkét kaptuk, Istentől, mi szatmári reformátusok…” – hangsúlyozta prédikációjában Ilonczai Zsombor, a szatmárnémeti refi iskolalelkésze. Éppen ellenkezőleg, a Szentlélek bátorságot adott abban az időben, amikor az ellenreformáció, vagy épp a szentháromságtagadás közepette kellett megvédeni hitelveinket.

 alt 

Dr. Tőkés Zoltán lelkipásztor és Póti Eduárd történelemtanár is kiemelte előadásában, hogy Milotai Nyilas István a kálvini reformáció egyik megszilárdítója, aki életében alázatos, tudásában hatalmas, hitében erős jellem volt. Kedves meglepetés ért minket, amikor Dr. Tilki Attila országgyűlési képviselő a szólás jogán felidézte azt a 115 évvel ezelőtti hatalmas ünnepséget, amikor Milotai Nyilas István születésének 340. évfordulója alkalmából 1911-ben a templomkertben emlékművet állított és avatott számára a Milotai Református Egyház és a Szatmári Egyházmegye.  „Az ünnepségen a várható nagyszámú sokadalom miatt az újlaki vasútállomáson fogatosok várják a Milotára érkező vendégeket” – hirdeti a programot az egyik korabeli cikk. A múltidézést egy díjátadás követte. Fülöp István a Reformátusok Szatmárért Közhasznú Egyesület elnöke az ez évben alapított Milotai Nyilas István-emlékdíjat - a Bíró Lajos szobrászművész által alkotott emlékérem első példányát hozta el, melyet olyan lelkészi és világi személyeknek kívánnak odaítélni, akik sokat tettek a szatmári reformátusságért, annak megmaradásáért.

 alt 

A díjat Szalay Kont a Szatmári Református Egyházmegye esperese vehette át abban a templomban, ahol feleségével korábban lelkipásztorként szolgáltak. Esperes úr a díjat nem a maga nevében vette át, hanem minden, korábban és jelenleg Szatmárban szolgáló lelkipásztornak ajánlotta. Ünnepségünk koszorúzással ért véget, de bízunk abban, hogy az emlékezés illetve az emlékek ápolása Isten segedelmével folyamatos marad. Szeretnénk Milota és a Szatmárnémeti Református Gimnázium kapcsolatát még jobban elmélyíteni, közösen őrizve Milotai Nyilas István ránk hagyott szellemi örökségét.

Pálinkás Gyula
református lelkipásztor
Milota