Rendszerüzenet
2016. május 24.

„A szeretettel épített híd mindig stabil”– Szeretethíd 2016

Nyolcadik alkalommal szervezte meg a Szeretethíd Kárpát-medencei református önkéntes napokat a Magyar Református Szeretetszolgálat. A országos rendezvényen május 20-21. között közel 290 településen, 380 csoport és több mint 20 000 önkéntes vett részt. Debrecenben jótékonysági sportnappal kötötték egybe a megmozdulást.

A rendezvény világi fővédnöke Gundel Takács Gábor televíziós szerkesztő-műsorvezető, az egyházi fővédnöke pedig dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke volt.

alt

A program budapesti megnyitó ünnepségén – a Budafokon lévő Rózsakerti Demjén István Református Általános Iskolában – Pál Sándor, a Magyar Református Szeretetszolgálat kuratóriumi elnöke elmondta: „Az idén 10 éves Szeretetszolgálat mindennapjaiban nagy hangsúlyt fektetünk a közösségekre, hiszen folyamatosan megtapasztaljuk, hogy együtt, közösen többet tehetünk. A méltán népszerű Szeretethíd programunkra rekordszámú önkéntes jelentkezett, mert a már nyolcadik alkalommal megszervezett segítségnyújtó akció »ízére« rákaptak az idősek és fiatalok, és aki egyszer kipróbálta, nem szeretne kimaradni belőle, hiszen örömmel éljük meg mindannyian, hogy segíthetünk a környezetünkben élőknek.”

 alt 

Az eseményen a fővédnökök mellett Czibere Károly, szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár és dr. Szabó István, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke indította útjára a kezdeményezést.

 alt 

Gundel Takács Gábor, az akció egyik fővédnöke fogalmazta meg a Szeretethíd programjának igazi lényegét és mondanivalóját: „Mindannyian a magunk útját járjuk. De ha egymás kezét fogva haladunk az úton, ha bátorítjuk a lemaradókat, ha reményt adnak az előttünk haladók, akkor könnyebb átlépni a nehézségeken, könnyebb visszatalálni, ha eltévedtünk és jó lesz együtt boldognak lenni, ha majd egyszer megérkezünk. Mindehhez egyetlen tiszta érzésre, egyben a legnagyobb erőre van szükségünk. Ez a Szeretet. Mindannyiunkban ott van. Kössük össze!”

 alt 

A debreceni programok ünnepélyes megnyitóját május 21-én tartották a Nagyerdei Stadion déli oldalán, ahol egy jótékonysági sportnapon is részt vehettek az érdeklődők.

 alt 

Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, a rendezvény egyházi fővédnöke a következő gondolatokkal nyitotta meg a programokat: „A Szeretethíd azt üzeni, hogy szükségünk van egymásra. Minden gyülekezet, minden keresztény közösség ezt kell, hogy belekiáltsa a világba. Az ember közösségi lény, akinek szeretetre van szüksége. Életközösségre vagyunk teremtve. Minden ízünkkel lázadni kell a szeretetlenség, az erőszakosság és a szeretethiány ellen. A szeretettel épített híd mindig stabil.”

Komolay Szabolcs, Debrecen kulturális alpolgármestere folytatva a gondolatmenetet ezt mondta: „Hidat szeretnénk építeni a város lakói és az önkormányzat között. Ennek érdekében mindent megteszünk, évente 2 milliárd forintot költünk a szociális intézményekre, a szociális háló erősítésére. Amikor erről az eseményről értesültünk, rögtön mellé álltunk, hiszen minden olyan rendezvény, amely az emberek között kapcsolatokat épít csak jó és értékes célokat szolgálhat.”

 alt 

Takács Attila honvéd dandártábornok, az 5. számú Bocskai István Lövészdandár parancsnoka és Pál Sándor, a Magyar Református Szeretetszolgálat kuratóriumi elnöke is köszöntötte a résztvevőket, majd a Debreceni Helyőrségi Zenekarát hallgathatta meg a közönség.

A megnyitó utáni szeretetfutást Fekete Károly, Komolay Szabolcs és Pál Sándor vezette, amelyben kicsik és nagyok egyaránt részt vettek, az önkéntesek segítségével pedig a kerekesszékes vendégek is bekapcsolódhattak. A célvonalnál szeretetsüteménnyel várták a befutókat. A délután további részében volt kispályás foci, streetball, íjászat, vívás, fitness Kozma Zsuzsával, falmászás és aerobik Sándor Nikolettával. AIKIDO- és fegyverzeti bemutatót is megtekinthettek a résztvevők, majd a Kék Lovagok Rendészeti Motoros Klub és a Történelmi korok egyesülete is bemutatkozott. Emellett érzékenyítő játékokon vehettek részt a siketmisszió játékaival.

 alt 

Debrecenben és környékén is számos lehetőségük volt az önkénteseknek a segítségnyújtásra. Az önkéntesek többek között hadisírt gondoztak, a Zsuzsi kisvasút egyik vagonját festették ki, parkot rendeztek, a Pallagi úti idősek otthonánál virágot ültettek, a Nagy Sándor telepen kerítést festettek, a Kistemplomban a templomtornyot takarították ki, a Keleti főcsatornai gyülekezeti ház körül és a Nagytemplomi gyülekezet ifjúsági központjánál kerítést festettek, Bagamérban pedig játszóteret építettek a helyi közösség részére.

  alt 

Az idén tíz éves Magyar Református Szeretetszolgáltnál nagy múltja van az önkéntességnek. A Szeretethíd segítségnyújtó akció mindenkit vár, legyen idős, fiatal, egészséges vagy fogyatékkal élő, határon innen vagy túlról. A szolgálat számos módon képes segítséget nyújtani a rászorulóknak, legyen szó adományok gyűjtéséről vagy önkéntességről. Az eseménysorozattal a szervezők fel szeretnék hívni a figyelmet az elesettekre, arra, hogy egy kis odafigyeléssel képesek vagyunk tenni a környezetünkben élőkért, egymásért és a közösségünkért.

Pálóczi Alexandra

Forrás a budapesti programokról: http://jobbadni.hu

Fotók: Barcza János

A debreceni esemény megnyitóján, Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspökének beszéde, valamint Nemesszeghy Dániel interjúi az Európa Rádióban:

Letöltés

Forrás: Európa Rádió