Rendszerüzenet
2016. április 18.

Türelemmel, de ne tétlenül - Nőszövetségi Bibliaiskola

A Tiszántúli Református Egyházkerület Nőszövetsége immár 21. alkalommal rendezte meg Berekfürdőn Nőszövetségi Bibliaiskoláját 2016. április 7-10. között „Jézus Krisztusnak a tulajdona vagyok” címmel.

A közel 90 résztvevő határon innen és túlról érkezett, hogy elkötelezett hitvallóvá válhasson, ugyanis a bibliaiskola programja a II. Helvét Hitvallás megismerését állította a középpontba. Ebben voltak segítségünkre a Debreceni Református Hittudományi Egyetem oktatói egy-egy előadással. Dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Egyházkerület püspöke az 1566-ban, Svájcban elfogadott hitvallás keletkezéséről, jellegzetességéről és jelentőségéről tanított. Felidézte, hogy a hitvallás tömör, letisztult gondolatait Bullinger Henrik fogalmazta meg, aki, miután pestisjárványban elveszítette közvetlen hozzátartozóit, maga is elkapta a kórt. Az Úr kegyelme azonban megtartotta őt, és a halálra készülődve papírra vetett, emberi mélységből fakadó „testamentumát” fogadták el évek múlva II. Helvét Hitvallásként. Ennek általános szerkezeti felépítésébe, fejezeteibe nyerhettünk betekintést, s az érdekes előadásnak köszönhetően sokunkban megfogalmazódott a hitvallás alaposabb megismerésének igénye is.

alt

Dr. Baráth Béla, egyetemi docens más nagy hitvallók mellett Bullinger Henrik életrajzát, majd a Hitvallás 1567-es magyarországi elfogadásának körülményeit ismertette. Dr. Kustár Zoltán, egyetemi tanár a II. Helvét Hitvallás fényében az isteni és az emberi megbocsátásról tartott tanulságos és megrendítő előadást. További együttgondolkodásra biztatott Dr. Gaál Botond, nyugalmazott egyetemi tanár, amikor az ember szellemi tevékenységének vizsgálatában a vallás és a hittudomány szerepére mutatott rá. Dr. Gaál Botondné dr. Czeglédi Mária, a Tiszántúli Nőszövetség elnöke ezt követően hitvalló őseiről emlékezett meg: személyes hangú múltidézése nem véletlenül indított sokakat hozzászólásra.

Dr. Dobos Ágoston lelkipásztor sokrétű szolgálatában az Úr Igéjét hirdette, majd Magyar reformátusok a világ tetején címmel számolt be a Himalájában, Nepálban tett missziói útjáról. Kiemelte, hogy az életveszélyt sem nélkülöző út során a gyakori földrengés sújtotta vidéken és leprakórházban egyaránt megtapasztalhatták Isten kegyelmét és gondviselését. A megdöbbentő képsorok után örömmel és hálásan fogadtuk a beszámolót követő, szépen zengő hegedűjátékát is. Nem ez volt azonban a hét egyetlen zenei élménye, ugyanis egy másik alkalommal Hajdan Vali előadóművész, nőszövetségi tag saját költeményeit és azok megzenésített változatait adta elő.

Gilicze Andrásné lelkipásztor, országos és tiszántúli nőszövetségi titkár Tévedések, igények, csapdák, leleplezések címmel megbeszélést vezetett, illetve Mennyire ismerjük a Bibliát, hitvallásunk alapját? témakörben kiscsoportos vetélkedőt szervezett a konferencia résztvevői számára. Ez a jó hangulatú „versengés” is kiváló alkalom volt egymás és az Ige jobb megismerésére, s a felismerésre, miszerint van még mit pótolnunk.

 alt 

A tanító és hitmélyítő jellegű reggeli és esti áhítatok mellett a nőszövetségi csoportok hasznos és ösztönző beszámolóiból is sokat okulhattunk: a kárpátaljaiak felszólalása például mély együttérzésre és ebből fakadó adománygyűjtésre indította a hallgatóságot.

Szécsi Andrásné tiszteletbeli titkár (a bibliaiskola egyik alapítója) múltidéző beszámolójában örömmel tekintett vissza a Nőszövetség megalakulásának történetére, célkitűzéseire, miközben bölcs hozzászólásaival jelenleg is folyamatosan segítette a munkánkat. Ő vezette a rendezvényt záró összegzést is, ahol az együtt töltött négy nap áldásai sokakat indítottak személyes bizonyságtételre és hitvallásra, ami aztán az úrvacsorai közösségben teljesedett ki.

A közös együttlétet követően hálás szívvel áldjuk a legnagyobb Mestert, hogy ezen a néhány napon számos tanítót adott nekünk, s így segítségükkel mi is olyan tanítványokká lehettünk a 21. Nőszövetségi Bibliaiskolában, akik hitvalló őseinkhez hasonlóan arra kaptunk útmutatást, hogy türelemmel, de ne tétlenül várjuk az Úr eljövetelét. Hisszük és reméljük, hogy a négy nap alatt megszerzett tudás gyümölcseit a Szentlélek tovább munkálja majd bennünk.

 

Baranyainé Szőke Ibolya