Rendszerüzenet
2016. január 29.

Lehetőség böjti, új istentiszteleti rend kipróbálására

Kedves Testvérek!

A Generális Konvent Liturgiai Bizottsága az elmúlt években a magyar reformátusság három kiemelkedő ünnepi istentiszteletének liturgiáját állította össze, melyet gazdag igei tartalom, imádságok, kettős lekció, átgondolt énekrend jellemzett. A vokális és hangszeres tételekkel is gazdagított istentiszteletekkel kapcsolatosan számos, igen pozitív visszajelzés érkezett. Most a teljes böjti időszakra, a – február 14-ével kezdődő – hat böjti vasárnapra készült (úrvacsorás és úrvacsora nélküli istentiszteleten egyaránt használható) összeállítás.

A liturgiát úgy állítottuk össze, hogy azt egyszerűbb feltételekkel, de megfelelő zenei vezetővel rendelkező gyülekezetekben is meg lehessen valósítani, a megfelelő liturgiai helyeken ugyanakkor kórus- vagy hangszeres tétel is beépülhessen.

Olyan gyülekezeteket keresünk, ahol szívesen kipróbálnák az elkészült istentiszteleti anyagot. A felkészülés segítésére két konzultációs alkalmat szervezünk, melyre az egész Kárpát-medencéből várjuk a gyülekezetek lelkipásztorait és kántorait, karnagyait.

Február 2-án, kedden Debrecenben 11 órától a Kálvin tér 17. szám alatti gyülekezeti teremben Fekete Károly püspök és Zalatnay István lelkipásztor tart tájékoztatót. Jelentkezni lehet a tiszantul@reformatus.hu címen február 1-jén 12 óráig.

Február 8-án, hétfőn pedig Budapesten 11 órától a MRE Zsinati Hivatala tanácstermében Zalatnay István és Bódiss Tamás, az MRE egyházzenei előadója ismerteti az anyag összeállításának szempontjait. Jelentkezni lehet a generalis.konvent@reformatus.hu címen.

A böjti liturgia felépítésével és néhány új elemével egyben a továbblépés irányát is jelzi, így az előkészítő alkalmak az ezzel, valamint az istentiszteletek gyülekezeti megvalósításának részleteivel kapcsolatos kérdések megválaszolására, megvitatására is alkalmasak.

Az ünnepre készülés áldását kérve és remélve, szeretettel várja a visszajelzéseket:

Debrecen-Budapest, 2016. január 28.

a Generális Konvent Liturgiai és Himnológiai Bizottsága