Rendszerüzenet
2015. november 12.

Emlékezés Berlinben

A berlini fal leomlásának évfordulóján, november 9-én Fazakas Sándor, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem professzora tartott emlékbeszédet a Megbékélés Kápolnájában.

Ezen a napon egyházi és közéleti személyiségek, berlini polgárok és politikusok közösen emlékeznek arra, hogy az egykori határ Nyugat- és Kelet-Berlin között 1989-ben végleg tarthatatlanná vált, de e falak alatt addig több ezren veszítették életüket, akik megpróbáltak kitörni a kommunista rendszer szorításából. A fal leomlása egyben Európa megosztottságának, a kelet-nyugat ellentétének és a hidegháború által kialakított világrendnek a megszűnését is jelentette. Fazakas Sándor hangsúlyozta, hogy az akkori eufórikus érzéseken túl, úgy tűnik, nem voltunk felkészülve arra, hogy milyen újabb kihívásokat jelent egy határok nélküli Európa: továbbra is megmaradt a nyugat-kelet gazdasági lejtő, amely kelet-európai fiatal és szakképzet munkaerők elvándorlását eredményezte. A jelenlegi népvándorlás pedig eddig nem ismert, de közösen megoldandó feladatok elé állítja a közös Európa népeit.  Az előadó utalt azokra a bibliai tanulságokra, amelyeknek aktuális üzenetét teológusoknak és szakembereknek közös párbeszédben kellene kidolgozni: a Biblia a falakat a rend, a biztonság és a béke jeleként szemléli. A falak lerombolása az ítéletet jelenti, de a nép újból felépítheti falait, a kegyelem és újrakezdés jeleként. A mennyei Jeruzsálemnek is lesznek falai. De ezek a falak nem arra vannak, hogy a hatalom a saját népét megfossza a szabadságtól vagy a jövőtől. A bibliai városfalaknak széles kapui vannak, hogy akik már megtapasztalták a szabadságot és a biztonságot, hozzásegítsék ehhez azokat is, akiket ma még szorongatnak vagy üldöznek. A bibliai idézeteket viszont nem lehet összefüggéseikből kiragadva napi politikai érdekek és vélemények igazolására használni. Végül Fazakas arra is utalt, hogy Európa népeinek különböző történelmi tapasztalatai vannak a népvándorlással, a tömegek menekülésével kapcsolatosan, de a kultúrák és a vallások közötti párbeszéd vagy a sikeres vagy sikertelen integrációs kísérletek terén is. Egy-egy nép vagy nemzet nem teheti saját tapasztalatát modellé a másik számára – de egymás tapasztalatainak negligálása sem célra vezető út. Inkább tanulni kell egymástól, türelemmel és nyitottsággal.

A Bernauer-Straße-i emlékműnél az ünnepség résztvevői elhelyezték a kegyelet virágait, az egykori fal réseibe szúrva, majd gyertyát gyújtottak az áldozatok emlékének.

További források:

https://www.berlin.de/rbmskzl/aktuelles/rathaus-aktuell/2015/meldung.397545.php

http://www.berliner-mauer-gedenkstaette.de/de/presse-17,194,16.html

(P.B.)