Rendszerüzenet
2015. október 22.

300 éve született Maróthi György

A 300 éve született Maróthi Györgyre (1715. február 11.–1744. október 16., 1), a Kollégium egykori professzorára emlékeztek október 16-án, a Debreceni Református Kollégium Oratóriumában, a Nagykönyvtár szervezésében. Az emlékülés mellett egy kiállítás is megnyitotta kapuit, amely a Maróthi professzor általa olvasott és készített műveket is tartalmazza, így egy átfogó képet adva külföldön eltöltött tanulmányéveiről, és arról, miképpen hasznosította itthon tudását. Az ünnepség a Debreceni Református Hittudományi Egyetem rektorának köszöntőjével kezdődött.

„Valóban nem akárki volt az, akinek az emléke előtt tisztelgünk”!- mondta beszédében Bölcskei Gusztáv. „Az ember csak végig listázza mi mindent írt, mi mindent tanított, mi mindent próbált megváltoztatni, akkor felteszi magának az ember azt a kérdést, hogy mikor élt Maróthi? Hol volt a magánélete? Ha rágondolunk és rátekintünk, akkor igazolódni látszik az a klasszikus mondás, hogy mi, akik ma élünk, olyan törpék vagyunk, akik óriások vállán tudunk megállni. Ezek az óriások pedig mögöttünk vannak az időben”- hangsúlyozta a Hittudományi Egyetem rektora.

Maróthi Györgynek egyszerre volt fontos a korszerű tanítás és nevelés, a zene, az éneklés és az olvasás. Történelem, matematika, latin irodalom és retorika professzora volt a Debreceni Református Kollégiumnak. Az istentiszteleteken a többszólamú zsoltáréneklést kívánta meghonosítani. Ő alapította a Kollégiumi Kántust, amely eleinte egy négytagú temető-kvartettként működött a pestisjárvány idején.  

Gáborjáni Szabó Botond, a Kollégium Nagykönyvtárának és Múzeumának igazgatója elmondta, hogy Maróthi a maga korának, országos vonatkozásban is, az egyik legfelkészültebb tudóstanára volt. Ugyan csak 29 évet élt és ebből csak 6 évet tanított, de olyan javaslatai, kezdeményezései voltak, amelyek egészen a század utolsó harmadáig hatottak, vagyis két generáción keresztül hatásának nyoma van a Kollégiumi nevelési metódusokban.

Az emlékülésen Maróthi pedagógiai reformjavaslatairól Gáborjáni Szabó Botond gyűjteményigazgató, a professzor matematikai oktatásáról Dr. Kántos Sándorné, a Debreceni Egyetem nyugalmazott adjunktusa, Maróthi György és a Kántus kapcsoltaáról Kovács Gergely, a Debreceni Református Kollégium Gimnáziumának tanára, míg Maróthi professzor magánkönyvtáráról Oláh Róbert, a Nagykönyvtár régi könyves könyvtárosa tartott előadást. Az emlékülés után nyílt meg a Maróthi életművét is bemutató kiállítás, amely az Oratórium előtt tekinthető meg.