Rendszerüzenet
2015. október 13.

A segítőkészség honfoglalása

Országszerte nyolcezren vettek részt a 72 óra kompromisszum nélkül elnevezésű ökumenikus önkéntes akcióban október 8. és 11. között. Egyházvezetők szerint „a jó szívek, a segítőkészség, az emberség honfoglalását végző" fiatalok mentalitására lehet jövőt építeni.

Idén 8257 fiatal fogadta el a három történelmi egyház kihívását, s dolgozott önkéntesen 72 óra alatt 286 projekten. A 357 csapat az október 8-i (néhány helyszínen 9-i) nyitórendezvényeken tudta meg feladatát, melynek megvalósítására három nap állt rendelkezésére. Az önkéntesek szociális, fejlesztő és ökológiai projektekben vettek részt: szemetet szedtek, fákat ültettek, játszótereket hoztak rendbe, időseket, betegeket, sérült embereket látogattak, játékos foglalkozásokat szerveztek gyerekeknek.

A 72 óra ötlete Németországból származik, majd az osztrákok fejlesztették egy olyan komplex projektté, amely lassanként a környező európai országokban (Svájc, Szlovákia, Bosznia-Hercegovina, Szlovénia, Magyarország, Csehország, Portugália, Lengyelország) is elterjedt. A magyarországi projekt egyik különlegessége, hogy a testvérrendezvényeknél sűrűbben, évente megvalósul. A szervezők tapasztalatai szerint így sokkal jobban motiválhatók azok a fiatalok a másokért való szolgálatra.

A másik különlegesség a magyarországi 72 óra egyházi háttere. Hazánkban 2006-ban valósult meg először – akkor még csak a győri és a szombathelyi katolikus egyházmegyében –, 2007-től szervezi közösen az evangélikus, a katolikus és a református egyház. 

További részletek és forrás: www.reformatus.hu