Rendszerüzenet
2015. szeptember 22.

Hálaadás és megemlékezés Törökszentmiklóson

25. tanévét kezdte a törökszentmiklósi Bethlen Gábor Református Általános Iskola és Óvoda, amely az elmúlt évek alatt mintegy 170 millió forint önerőből teljesen megújult. Az eltelt csaknem negyed évszázadért adtak hálát a helyiek szeptember 20-án, vasárnap, valamint megemlékeztek a gyülekezet egykori lelkipásztoráról, Kutas Bálintról.

alt

Az ünnepi istentiszteleten, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke prédikált. Fekete Károly, aki teológiai tanárként többször megfordult a gyülekezetben, igehirdetésében kiemelte, hogy az életben nagyon fontos az indulás. „Amikor a korfordító Isten előlép, megtámadhatatlan csoda tény lesz nemzedékről nemzedékre, hogy van olyan pillanat, amikor az Úr jóra fordítja népének sorsát. Ez mindig emlékezetes. Történelemformáló fordulat az, amikor az Isten belenyúl a körülményekbe, népek viszonyába, személyek élettörténetébe és átrendez mindent”. A Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke azonban hangsúlyozta azt is, hogy nehezen tudjuk felvenni a lépést a korfordító Istennel, ezért fontosak mindig azok a pillanatok, amikor sikerült és ezekre emlékeznünk kell. „Ilyen történt itt 25 évvel ezelőtt. Isten elhozta a jó fordulat idejét és akadtak emberek, akik elindították az iskolát”- mondta Fekete Károly, aki szerint újra és újra ki kell tudni mondani azt az imát, hogy „fordítsd jóra sorsunkat Uram”, mert így hosszú távon megtörténhet velünk a változás.

alt

Az ünnepi alkalmon a Nagykunsági Református Egyházmegye esperese is köszöntötte a jelenlévőket. Beszterczey András kiemelte, hogy az ünnepi istentisztelet része a Hirdesd az Igét! programnak, amely Hirdesd az Igét az iskolában témakörben jelenleg is zajlik az egyházmegyében. Kifejtette, nagy örömmel tölti el, hogy a Törökszentmiklósi Református Egyházközség elsőként lépett arra az útra 25 évvel ezelőtt, hogy újra elindítsa iskoláját. „Nem mindegy, hogy az ide járó gyermekek, akik alkalomról alkalomra megtöltik a templomot, az Istentől kapott Igét milyen külső körülmények között hallgatják”- mondta Beszterczey András, aki azt is kiemelte, hogy az ünnepi alkalom erőt ad nem csak az egyházmegye egész testének, hanem a sok őrálló között a lelkipásztor házaspárnak is, akik 31 éve szolgálnak a gyülekezetben.

alt

„Úgy gondolom, hogy az iskola előkelő helyet foglal el az ország közoktatásában. A tehetséggondozás mellett ez annak köszönhető, hogy rend van a szívekben, a fejekben és most már körülöttünk is”- mondta az ünnepség után Virágné Katona Zsuzsanna, a Bethlen Gábor Református Általános Iskola és Óvoda igazgatója. Az intézményt önerőből, fokozatosan újították fel, csaknem kilenc év alatt, így az oktatási intézményben a hálaadás jegyében szerveznek ebben az évben minden programot. Az iskolában egyébként 395 gyermek tanul, az óvodában 62 gyermekről gondoskodnak.

Az iskola jubileuma mellett az istentiszteleten megemlékeztek Kutas Bálint egykori lelkipásztorról is, akinek szobrát, Kálvin János mellszobrával együtt az ünnepi istentisztelet után avatták fel. Kutas Bálint 1891 és 1920 között volt a törökszentmiklósi gyülekezet lelkésze.

alt

Szabó József a Törökszentmiklósi Református Egyházközség lelkipásztora elődjéről elmondta, hogy nagy küzdelmek árán építette meg a templomban - amelyet kívülről-belülről teljesen felújítatott - a karzatot, valamint az ő nevéhez fűződik a templom fűtésének megvalósítása is (1911-ben). Kutas Bálintot a helyiek a szegények papjának tartották, mert állandóan a szegényekért küzdött. Nagyon fontosnak tartotta a külterületeken, a tanyavilágban élő ifjaknak a konfirmáltatását, ezért a városba behozta és tanította őket. Kutas Bálint szolgálatáról egy kiadványt is készítetett a gyülekezet.

alt

Az egykori lelkész mellszobrát unokája, Kutas László szobrászművész készítette, aki nagyapja szobra mellett Kálvin János, általa készített mellszobrát is felajánlotta a gyülekezetnek. Mindkét szobrot az ünnepi istentisztelet után avatták fel a templomkertben. 

Fotók: Barcza János