Rendszerüzenet
2015. szeptember 01.

Első tanévét nyitotta a református gimnázium Hajdúnánáson

Első tanévét nyitotta meg egyházi iskolaként a hajdúnánási Kőrösi Csoma Sándor Gimnázium, Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium gimnáziumi része. Az augusztus 31-én megtartott tanévnyitón a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke hirdetett igét.

alt

Fekete Károly kiemelte: „A hajdúnánási református közoktatási intézmények tanévnyitója ma történelmi jelentőségű, mert 67 év után újra megnyithatja kapuit a Hajdúnánási Református Gimnázium. 398 éves múltja, a Tiszántúli Református Egyházkerület iskolatörténetében elfoglalt helye és a Debreceni Református Kollégiumhoz kötődő viszonya nagy elkötelezés. Hála és öröm van a szívünkben, hogy eljött ez a mai nap, de ez a múlt kötelez is. Hogy mire kötelez, abban igazít el bennünket Isten igéje: „A rád bízott drága kincset őrizd meg a bennünk lakozó Szentlélek által.” (2Tim 1,14) Miért is fontos ez? A Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke prédikációjában kifejtette, azért, mert a hajdúnánási templomban és az iskoláitokban nem bóvlit, leértékelt holmit, selejtet vagy illegálisan beszerzett árut kínálnak, hanem az értékálló, egészséges, legális, krisztusi evangéliumot, keresztyén ismeretet és életre szóló tudást. Olyan kincs van a birtokukban, amelyre alapozható a jövendő, és átörökítésre érdemes, hogy a következő kincskereső nemzedék ne legyen kifosztott, érték- és tekintélyválsággal küszködő generáció.

A gimnázium 1656-ban kezdte meg működését a Debreceni Református Kollégium partikulájaként.  Az iskolát 1948-ban államosították. A szakközépiskolai osztályokat 1962-ben indították el. A növekvő gyermeklétszám miatt az épületet folyamatosan bővítették, így ma már egy ó és egy új épületszárnyról is beszélhetünk. A Hajdúnánási Református Egyházközség ez év januárjában jelentette be igényét az intézmény gimnáziumi részének átvételére. A jelenlegi oktatás átszervezés, amely szerint külön választották a szakközép és szakiskolákat a gimnáziumoktól, könnyebben lehetővé tette a fenntartó váltást.

alt

A gimnázium egyházi fenntartásba kerülését a szülői munkaközösség, a diákok, a diákönkormányzat és a pedagógusok több mint 70 százaléka támogatta. A szülők döntő többsége a változás mellett döntött, így a gimnázium csaknem 360 tanulója, 12 osztályban 6 és 4 osztályos képzési formában kezdi meg a Hajdúnánási Református Egyházközség fenntartásában a 2015/2016-os tanévet, az iskola ó épületszárnyában. Az érintettek mellett az Önkormányzat is támogatja az iskolát, segítségképpen a működtetési és technikai szükségeket továbbra is magára vállalja, ahogy tette azt, amíg Klik tartotta fent az intézményt.

alt

Gacsályi Gábor, a Hajdúnánási Református Egyházközség lelkipásztora beszéde elején felolvasta azt a határozatot, amelyet a tanévnyitó napján kapott meg a gyülekezet: ”A Hajdúnánási Református Egyházközség kérelme alapján a Kőrösi Csoma Sándor Gimnázium megkezdését 2015. szeptember első napjától engedélyezem”.  A lélekben, szellemben növekedő ember, gyönyörködik az Isten által teremtett világ rendjében. Az Úr adja meg a növekedés örömét a diákoknak- mondta a hajdúnánási gyülekezet lelkésze, aki beszéde végén köszönetet mondott többek között a diákoknak, szülőknek, a helyi önkormányzatnak és az egyházkerületnek, hogy segítettek abban, hogy több mint 60 év után újra egyházi iskolaként működhet a helyi gimnázium.

alt

A tanévnyitón a Kőrösi Csoma Sándor Református Gimnázium igazgatója, kifejtette: „Az iskolák az egyház veteményeskertjei”. Gömöri József kiemelte, hálás azért, hogy a szülők többsége támogatta a fenntartóváltást és gyermekeit beíratta a református gimnáziumban. „Remélem nem fogunk egymásnak csalódást okozni”- mondta az igazgató, aki bízik benne, hogy a leendő elsősök szeretettel gondolnak majd vissza a középiskolai évekre az érettségi után.

alt

A gimnázium mellett az általános iskola és óvoda 21. tanévét is megnyitották. Az iskolában több mint 250, míg az óvodában 80 gyermekről gondoskodnak ebben a tanévben. Az általános iskola igazgatója Szabóné Marth Éva évnyitó beszédében kiemelte, hogy az ősi református elemi iskolának 399. évében járnak, ilyen nagy múltú az az intézmény, amelynek örökösei a gyermekek. Kifejttette, hogy lassan már hagyomány, hogy minden évben elmondják: az újralapítás óta folyamatosan nő a gyermeklétszám, idén 52 első osztályos kezdi meg tanulmányait az intézményben.

alt

Kapcsolódó galéria:

 

Az ünnepi istentiszteleten az első tanévét kezdő gimnáziumnak felajánlott egy iskolazászlót az egyházkerület nevében Fekete Károly. A Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke az új zászló elkészültéig a régi rúdjára kötött egy szalagot, amelyen: „A rád bízott drága kincset őrizd meg a bennünk lakozó Szentlélek által” (2Tim 1,14) olvasható, mint a gimnáziumnak ajánlott vezérige.

Fotók: Barcza János